Tjörns kommuns logotype
Land 16,4 °C Hav 18,9°C
Medelvind SW 2,7 m/s

Eldningsförbudet kvarstår, trots regnskurar!
The fire ban remains despite rain showers

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Länsstyrelsen släpper på grillningsförbudet på egen tomt från och med tisdag 14 augusti klockan 9.00. Det råder fortsatt grill- och eldningsförbud utomhus. / There is a ban on outdoor grilling and lighting fires in Västra Götaland.

Förbudet gäller alla typer av grillar med öppen låga samt bränslen på alla platser. Förbudet gäller inte längre grillning på egen tomt.

Information in other languages

Det är mycket torrt i både skog, mark och bebyggda områden och det är nu av yttersta vikt att minimera risken för bränder. Det finns inga som helst undantag från förbudet att grilla och elda. Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt.

Beslutet är fattat av Länsstyrelsen i Västra Götaland i samråd med länets räddningstjänster.

Vad innebär eldningsförbudet?


Det är förbjudet att elda i hela Västra Götalands län från och med den 25 juli kl 16.00. Från och med den 14 augusti kl 9.00 är det återigen tillåtet att grilla på egen tomt. Var uppmärksam på att förbudet innefattar fasta grillplatser, användning av campingkök eller engångsgrillar, grillning på campingar med mera. Förbudet omfattar användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit eller andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen. Förbudet omfattar inte elgrillar, men de avger hög värme vilket kan skapa glöd om de står på brännbart underlag.

Detta betyder att det INTE är tillåtet att:

  • använda engångsgrill
  • använda stormkök
  • göra upp eld eller grilla direkt på marken (även med stenring och vid fasta grillplatser)
  • elda eller grilla utomhus på campingplatser
  • använda pyroteknisk utrustning, som fyrverkerier utomhus

Allmänt: använd sunt förnuft – elda eller grilla inte i naturen!

Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med Lag om skydd mot olyckor.

Eldningsförbudet kommer att hävas så snart brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå. Vi vill understryka att brandrisken kommer vara fortsatt mycket hög och att det därmed inte är fritt fram att grilla eller elda bara för att det regnar lite. Det kommer krävas stora mängder nederbörd innan marken återhämtar sig.

Var försiktig med rökning och fimpar

Länsstyrelsen kan inte utfärda rökförbud. Däremot påminner vi gärna om att rökare har ansvar för hur de hanterar sina fimpar. Om man orsakar brand genom oaktsamhet kan man åtalas för allmänfarlig vårdslöshet. Så fimpa säkert!

Hjälp oss att förhindra fler bränder

Just nu pågår många skogsbränder i Sverige. Hjälp oss att sprida information om att det är grillnings- och eldningsförbud. Nedan finns pdf:er på flera olika språk som ni kan skriva ut och sätta upp i trapphus, i koloniområdet, på bad- och campingplatser, på rastplatser, turistbyråer och andra allmänna platser. Om det finns iordningsställda grillplatser, sätt affischen på grillplatsen. Tack för att du hjälper till!

Affisch om eldförbudet på svenska, tyska, finska och holländskalänk till annan webbplats

Affisch om eldförbudet på svenska, engelska, persiska och arabiskalänk till annan webbplats

Affisch om eldförbudet på svenska, engelska, spanska och portugisiskalänk till annan webbplats

Andra språklänk till annan webbplats

Sidan senast uppdaterad: 2018-08-13 16.23
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se