Tjörns kommuns logotype
Temperatur 14,8 °C
Medelvind NE 2,2 m/s

Syriska författare besöker Tjörn

Axîn Welat och Khaled Alesmael (pressbilder)

När Världsbokdagen firas på tisdagen den 23 april besöker två syriska författare biblioteket i Skärhamn.

På Världsbokdagen uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

Biblioteket på Tjörn firar dagen genom att bjuda in två författare från Syrien: Axîn Welat och Khaled Alesmael.

Axîn Welat är född och uppvuxen i den syriska delen av Kurdistan. Hon har studerat arabisk litteratur på universitetet. Axîn Welat skriver poesi på kurdiska, arabiska och svenska och jobbar samtidigt med översättningar. Återkommande teman är konflikter, kärlek och vardag, vad det kan innebära att vara en vanlig och på samma gång helt särskild människa. Vid sitt besök på biblioteket i Skärhamn kommer hon läsa upp några av sina dikter och berätta om sitt skrivande.

Khaled Alesmael är journalist och författare, född i Syrien, och prisbelönt för sitt arbete i radio och teve i Damaskus, Beirut, Amman, Kairo och Istanbul. Efter flykten till Sverige fick han permanent uppehållstillstånd 2015. Han har arbetat på Uppdrag granskning och gjort reportage för bland annat Konflikt i P1 och tidningen Ottar. Khaled Alesmael kommer att prata om och läsa ur sin debutroman Selamlik, som Jonas Gardell beskrivit med orden: ”Jag upptäckte Alesmael när han skrev arslet av mig i en text om det dolda gaylivet i Damaskus badhus och parker. Han påminner mig om Jean Genet, lika brutal som hjälplöst romantisk.”

Möt Axîn Welat och Khaled Alesmael i Skärhamns bibliotek, tisdagen den 23 april, klockan 18.30.

Fri entré

Kontaktperson och information

Áslaug Myhrberg
Bibliotekarie
0304–60 11 64
aslaug.myhrberg@tjorn.se

Sidan senast uppdaterad: 2019-04-23 08.14
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se