Tjörns kommuns logotype
Land -0,7 °C Hav *°C
Medelvind NNE 0,0 m/s

Rehabilitering med händerna i myllan

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Deltagaren Bambi Johansson plockar örter med projektledaren Hedwig Crols

I växthuset på Billströmska håller ett socialt företag på att ta form. Under ledorden Människa, Mylla och Musteri har hittills åtta personer börjat sin resa tillbaka till arbetslivet.

Ljuset flödar vackert in i det stora växthuset vid Billströmska folkhögskolan. Det är en bra dag för tomaterna, som snabbt mognar när solen kommer på besök. Utanför växthuset har några rabatter odlats upp med mangold, persilja, örter och zucchini. Deltagarna har slagit sig ner runt bordet för dagens fikarast. Hedwig Crols, projektledare, har ställt fram skålar med torkade tomater och torkade krusbär.

– Smaka gärna. Och fundera på om det här är produkter vi kan sälja längre fram, säger han.

Dubbla affärsidéer

Det sociala företaget Växtverkstan Billströmska har två affärsidéer. Den ena är att odla och sälja varor, den andra att erbjuda praktikplatser eller arbetsträningsplatser. Än så länge har ingen försäljning kommit igång, eftersom skörden varit blygsam denna premiärsäsong. Det som finns har gått till köket på Billströmska folkhögskolan. Någon gång nästa år tror Hedwig att företaget kan ha kommit igång. För det handlar inte bara om att så, skörda och förädla. Det handlar också om att deltagarna ska ha kommit så långt att de orkar driva både odling, förädling och försäljning.

I egen takt

De flesta av deltagarna har en historia av långtidssjukskrivning, inte sällan på grund av utmattningssyndrom. I Växtverkstan får de komma tillbaka i sin egen takt.

– Vissa dagar orkar man mer, vissa dagar orkar man ingenting, men det är också okej. Då kan man sätta sig och plocka med något smått eller sätta sig och läsa en bok om växter, säger en av deltagarna.

Det vanligaste är att deltagarna är inne två, tre timmar max tre dagar per vecka. Några har problem med smärtor, andra klarar inte av för många intryck på en gång.

– Jag är här för att testa vad jag klarar av. Det finns en harmoni här jag aldrig upplevt tidigare. Jag kan vakna på morgonen och känna mig så trött att jag inte tror jag kan köra hit, men när jag väl är på plats känner jag mig tryggare och får ny energi. Här är vi borta från samhällsstressen och kan komma tillbaka på egna villkor. Det är viktigt, säger en annan deltagare.

Kommande vintersysslor

När årets grödor är skördade kommer andra sysslor att ta vid i växthuset. Papperstillverkning och vävning är några idéer som finns inför vintern. Någon gång i höst kommer också de första deltagarna att kunna öka sin arbetstid något för att så småningom kunna växa in i rollen som egenföretagare, utifrån sina egna förutsättningar.


Sidan senast uppdaterad: 2016-09-21 09.16
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se