Tjörns kommuns logotype
Land 1,3 °C Hav *°C
Medelvind NNE 1,3 m/s

Tjörns äldreomsorg kan bli Årets välfärdsförnyare

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Skola på Tjörn

Tidningen Dagens Samhälle har nominerat Tjörns kommun till sitt pris Årets välfärdsförnyare. Priset delas ut på Stora samhällsgalan den 25 maj.

Det är Tjörns relationsmodell för äldreomsorg som nominerats till priset. Modellen tillämpas än så länge på Tubberödshus och Lilldals äldreboenden.

– Vi vill rikta ett stort grattis till de nominerade. Välfärden står inför stora utmaningar och det känns därför inte bara roligt utan också viktigt att lyfta fram och premiera goda exempel på förnyare, säger Anna Sönne, tf chefredaktör för Dagens Samhälle och juryns ordförande.

Livet ska levas hela livet ut

Utifrån målet ”Livet ska levas hela livet ut” har relationsmodellen för äldreomsorg på Tjörn byggts upp. Tillsammans med driftsformen intraprenad har det blivit möjligt att skapa en äldreomsorg där både personal och boende känner mening, delaktighet och trygghet.

Vad är relationsbaserad äldreomsorg?

Med en relationsbaserad äldreomsorg suddas gränserna ut mellan personal och boende. De boende är med och bestämmer vilken mat som ska serveras, de är med på anställningsintervjuer och planerar aktiviteter. Personalen har sina privata kläder och jobbar i de boendes hem, med deras bästa för ögonen. Boende och personal sitter tillsammans och äter och samtalen får komma naturligt, från medmänniska till medmänniska.

– Det är personalens uppgift att arbeta på relationerna, att bjuda på samtalsämnen och ställa frågor för att ta vara på de äldres kunskap och erfarenheter, säger Lilian Bohlin, avdelningschef, Socialförvaltningen.

Intraprenad

Driftsformen intraprenad innebär att verksamheten fungerar som ett litet företag inom kommunen. Personalen fattar själva samtliga beslut, som schemaläggning, inköp och budget. Även de boende är representerade i både ledningsgruppen och de olika råd som styr verksamheten.

Modellen infördes först på äldreboendet Tubberödshus, sedan på Lilldals äldreboende. Nu sprids den till andra boenden i Tjörns kommun. Många andra kommuner har tittat på modellen – Trollhättan håller på att införa den.

Prisutdelning på Cirkus i Stockholm

För att uppmärksamma initiativ som bidrar till samhällsutveckling och förnyelse av välfärden har Dagens Samhälle instiftat fyra priser: Årets välfärdsförnyare, Årets samhällsbyggare, Årets samhällsentreprenör och Årets superkommun.


I kategorin Årets välfärdsförnyare har det kommit in ett 50-tal bidrag. Av dessa har tre nominerats till priset, som delas ut på Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm 25 maj.

Förutom Tjörns kommun har följande aktörer nominerats:

  • Norrköpings kommun och Leksell Social Ventures för Socialt utfallskontrakt
  • Attendo för HBTQ-certifieringen av asylboendet Westsura

I juryn ingår Anna Sönne, tf chefredaktör för Dagens Samhälle, Göran Hägglund, fd socialminister, Metta Fjelkner fd ordförande för Lärarnas Riksförbund, Erik Langby, fd kommunstyrelseordförande i Nacka, Dilsa Demirbag-Sten, chef för Berättarministeriet och pristagare i fjol.

Sidan senast uppdaterad: 2016-05-16 14.17
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se