Tjörns kommuns logotype
Land 1,6 °C Hav 4,8*°C
Medelvind NNE 1,3 m/s

Yousef från Syrien fick jobb på Tjörn

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Yousef Shehadeh fick instegsjobb på Tjörn

Yousef Shehadeh arbetade som agronom i Syrien. Nu har han fått ett instegsjobb på Myggenäs gård.

– Det är berikande både yrkesmässigt och kulturellt, säger kollegan Wilhelm van Riemsdijk.

Vid besöket på dagens arbetsplats ute på Mjörn, har Yousef först inte tid att prata.

– Måste jobba, säger han och vänder på klacken. Hans chef Fredrik Hagberg sitter i grävskopan och lossar jord medan Yousef och Wilhelm är snabba med att sprida ut jorden, som så småningom ska bli en gräsmatta.

Situationen visar sig vara typisk för Yousef. Han jobbar hellre. Han kom till Sverige i februari 2015 och redan i mars hade han skaffat ett tillfälligt säsongsjobb. Med siktet inställt på ett mer stadigvarande jobb hittade han Myggenäs gård, kontaktade dem, och fick komma på intervju. Och på den vägen är det. Yousef fick komma och prova i en vecka och är numera anställd.

– Yousef är ett bevis på att det går att ta situationen i egna händer. Det är hans initiativförmåga och starka drivkraft som fått honom att komma framåt. Han har också ordnat bostad själv, säger Fredrik Hagberg.

Samma yrke

Även om Yousefs specialitet i Syrien var trädgårdsanläggning är det mycket som är annorlunda i Sverige.

– En stor skillnad är att det finns fler maskiner här, som gör arbetet lättare. I Syrien hade vi behövt vara fyra, fem personer till på samma jobb, säger Yousef.

Han pratar engelska under intervjun, för någon SFI har han inte hunnit med än. I vinter, när det blir mindre att göra, kommer han att studera SFI. Han hoppas också att han snart ska få hit sin familj. Fru och två söner väntar i Turkiet.

Fredrik Hagberg rekommenderar andra företagare att våga anställa någon på ett instegsjobb.

– Det är förstås knutet till person och det tar tid att handleda, men så är det ju alltid, oavsett om jag anställer Yousef från Syrien eller Kalle från Skärhamn.

Arbetsförmedlingen: Våga anställ en nyanländ på ett instegsjobb!

– Det är en stor möjlighet för både företaget och individen. Det kan vara en tillfällig, kort eller lång anställning och den är inte LAS-grundande. Om det inte blir någon fortsättning, har den nyanlände fått referenser och en första arbetslivserfarenhet i det nya landet, säger Steffen Radl på Arbetsförmedlingen
i Stenungsund.

Steffen Radl kommer gärna ut och informerar företag om vad det innebär att ta emot någon på ett instegsjobb och hur det kan kombineras med SFI-studier för den nyanlände.

Vill du veta mer?

Kontakta Steffen på 010-486 87 82 eller steffen.radl@arbetsformedlingen.se

Sidan senast uppdaterad: 2016-11-07 10.43
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se