Tjörns kommuns logotype
Temperatur 17,3 °C
Medelvind SSW 3,1 m/s

Kompetenta föräldrar blir ännu bättre

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Omslag Vi på Tjörn nr 2016-5

Hur kan en förälder hjälpa till att bygga upp sitt barns självkänsla? Hur löser man konflikter med
trotsiga småbarn? Och hur bygger man upp en fin relation till sina barn?

Föräldrautbildningen på Tjörn vill vara en inspirationskälla för föräldrar, inte en pekpinne som talar om vad som är rätt eller fel. Att lita på sig själv och sin intuition räcker långt, men det kan också vara värdefullt att träffa andra föräldrar och att tillsammans med erfarna kursledare få hjälp att utvecklas som förälder.

BYGGER BAND TILL BARNEN

Vi på Tjörn var med när vårens kurs i Aktivt föräldraskap för småbarnsföräldrar (med barn 2–5 år) träffades för andra gången.
– Det är inte bara kursen som är intressant utan att höra andra föräldrars synsätt. Jag vill bli en mer aktiv förälder och tänka mer på hur jag gör och varför, säger Johan Jellstam, pappa till en sexåring och en fyraåring.

Sedan det första kurstillfället har gruppen fått i hemläxa att reflektera över hur de beter sig som förälder, särskilt när det gäller att ”bygga band” med sina barn.
– Att ta sig tid tillsammans stärker samhörigheten. När barnen är små har man ett guldläge och kan bädda för en bättre relation längre fram, säger My Jonsson, skolkurator, som leder kursen tillsammans med Eva Lihnell, specialpedagog.

SKILLNAD EFTER TVÅ VECKOR

Johan Jellstam berättar att han även tidigare varit närvarande med sina barn, men att han först nu blev medveten om hur viktigt det är.
– När jag tänker efter har jag nog tagit mig mer tid med barnen nu ändå, bara för att jag har tänkt mer på det. Det var lite som en väckarklocka för jag har märkt skillnad bara på två veckor.

Kursdeltagarna träffas varannan vecka vid fem tillfällen.Några av de olika teman som tas upp är:

• Hur man stärker barns
mod, självkänsla och ansvarskänsla
• Vikten av ömsesidig respekt
• Verktyg för att få en mer hanterbar vardag
• Hur man stärker relationer

Alexandra Sjöstedt är mamma till två barn på 3,5 år och 9 månader. Hon är sedan tidigare med i flera facebook-grupper som handlar om föräldraskap, men här på kursen får hon direktkontakt och diskussioner med andra föräldrar.

STÄRKER BARNENS SJÄLVKÄNSLA

– Det är viktigt för mig att lära mer om hur jag kan stärka mina barns självkänsla. Att barnen vågar försöka, även om de misslyckas. Häromdagen när min dotter ville prova att hoppa ner från en hög stol, stod hon först och rabblade en massa saker som hon redan kunde innan hon tog språnget, säger Alexandra. Jodå, dottern klarade hoppet galant, precis som föräldrarna på kursen.

– Det finns en osäkerhet hos många föräldrar i dag, men när de kommer tillsammans får de syn på hur kompetenta de är.Det är fantastiskt att få vara med på den resan, säger My Jonsson.

Den pågående kursen i Aktivt föräldraskap för småbarnsföräldrar är fulltecknad. I höst startar en kurs för föräldrar till skolbarn (6–12 år). Nästa kurs för småbarnsföräldrar blir förmodligen nästa vår, men det går bra att anmäla intresse redan nu.

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-10 16.36
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se