Tjörns kommuns logotype
Temperatur 16,4 °C
Medelvind WSW 2,2 m/s

Kemikalier i hushållet

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Rengöringsmedel med mera

Vi omges ständigt av kemikalier. Det kan vara tvättmedel, kosmetika, parfymer, diskmedel, rengöringsmedel, läkemedel, färger, bilvårdsprodukter, bekämpningsmedel och liknande. Kemikalier kan också läcka ut från textilier, skor, leksaker, byggmaterial, impregnerat virke, elektronik och plaster.

Vad ska man välja?

Det är ofta svårt att veta vad som är ett bra eller dåligt produktval om man vill ta hänsyn till miljön. På Kemikalieinspektionens webbplats[länk] kan du som konsument få råd och tips om hur du blir en miljömedveten konsument. Här finns också PRIO-prioriteringsguiden[länk], där du kan läsa mer om olika ämnens egenskaper. Konsumentverket[länk] har information om olika miljömärkningar och tester av olika produkters funktion och säkerhet, till exempel rengöringsmedel och schampo.

Var försiktig med trasiga lågenergilampor och lysrör

Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver som är farligt både för din egen hälsa och för miljön. När de går sönder är resterna att betrakta som farligt avfall.

Gör så här:

Är lampan varm när den går sönder sprids gasformigt, metalliskt kvicksilver i rummets luft. Vädra och lämna rummet 20–30 minuter. Är lampan kall behöver du inte göra det.

Var försiktig när du sedan samlar upp lampresterna. Använd aldrig dammsugare! Det finns risk att dammsugaren finfördelar och förångar kvicksilverdropparna ännu mer och sprider dem i luften.

Använd aldrig oskyddade händer, utan ta gärna en bit styvt papper eller kartong. Torka av golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa.

Lägg lampresterna och trasan i en glasburk med lock. Skruva på locket och märk burken med texten ”Kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Ta med burken och lämna den Heås återvinningscentral.

Sidan senast uppdaterad 2013-05-23 11.39

Kontaktuppgifter

Miljö o Hälsoskyddsinsp
0304-60 11 06
lene.larsson@tjorn.se

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se