Tjörns kommuns logotype
Land 14,2 °C Hav 16,6 °C
Medelvind WSW 8,0 m/s

Tema-17: Bild & Form

Fokus bild och form hela 2017. Föredrag, seminarier, utställningar och medverkan i internationell konstbiennal. På den här sidan hittar du allt som har med bild och form att göra på Tjörn under 2017!

Alla evenemang inom Bild & Form - klicka här!länk till annan webbplats

Vad är grejen med samtidskonst?


Föredrag med Maria Carlgren, konstkonsulent på Kultur i väst. Onsdag 3 maj kl 18 i Skärhamns bibliotek.

Konst som visas i dag verkar ibland skilja sig mycket från traditionell konst, och ändå kallas det konst? Finns det i konstvärlden ett allmänt behov av att utmana den utbredda traditionella bilden av konst som estetiskt objekt? Välkommen på en intressant föreläsning med fokus på samtidskonst.

Föredraget ingår i projektet Smittande oro och mod.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Linn Granlund: Hulda vid Gråskärsbadet

Linn Granlund, "Hulda". Foto: Maria Johannesen

Gå på konstvandringen i påsk!


Konstvandringen Södra Bohuslän är en ideell förening med 65 medlemmar, yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare i Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Orust oh Uddevalla.

Följ med på en inspirerande konstresa tillsammans med oss
i årets konstvandring. Du möter en fascinerande bredd av
uttryck, tekniker och temperament. Ta del av allt detta i
konstnärernas egna ateljéer och titta på konsten där den faktiskt
blir till. Tillsammans får vi vara med om härliga möten och
spännande samtal. Att samtidigt uppleva det vackra Bohuslän är
en fin bonus. I år är det 42 konstnärer som deltar.

På Tjörn ställer dessutom lokala konstnärer ut i Fria verkstaden på Nordiska Akvarellmuseet!

Mer information på www.konstvandringen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bild: Konstvandringen

Bild: Konstvandringen

Kakan Hermansson fick tyvärr ställa in sitt besök på Tjörn

 

Här kan du läsa mer om varför.länk till annan webbplats


Bera Nordal först ut i vårens Amensamtal


Torsdag 9 mars inleder Bera Nordal vårens första Amensamtal som går under temat Vid horisont - spår av kvinnliga röster.

Bera Nordal blev chef för Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn 2002. Sedan dess har hon med fantasi och nytänkande lotsat ett konstmuseum i den geografiska periferin till en respekterad plats i den internationella museivärlden. Utmaningarna är många: balansgången mellan publika och experimentella utställningar, mellan traditionen och den framtida konsten, mellan Norden och världen utanför. Museet välkomnar barn och vuxna, konstkännare och den
breda publiken. Hur hanterar man utmaningarna – glädjeämnen och
sorgebarn? Vilken är konstens uppgift? Finns det ett särskilt kvinnligt perspektiv i en tuff konstvärld?

Bera Nordal 9 marslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lina Ekdal 4 aprillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Birgitta Ohlsson 16 majlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nordiska Akvarellmuseet kl 19, fri entré

Konstföreningar


På Tjörn finns fyra verksamma konstföreningar. Länkar och information till respektive förening finner du nedan.

Tjörns konstföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Föreningen Karl Nordströmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Akvarellmuseets vänföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Elin Sundbergs vänföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Just color it!


På sportlovet drar vi igång en väggmålning i Deltahuset i Skärhamn. Fem ungdomar och konstnären Petter kommer sätta färg på några vita väggar i huset.

Allas konstnärliga stilar och metoder kommer att bidra till en stor gemensam målning. Vi kommer träffas torsdagen innan, (9/2) för att ta del av alls idéer och planera verket tillsammans. Sedan startar vi målningen på onsdagen under sportlovet och fortsätter tills vi är helt färdiga under torsdag och fredag.

Vi behöver 6 frivilliga ungdomar som kan tänka sig att genomföra detta från början till slut. Vi söker dig som har viss förkunskap att måla med akryl.

Materialet som kommer att användas är akrylfärg så oömma kläder är att föredra. För dig mellan 13 (åk 6) – 18 år. Läs mer på www.tjorn.se/lov

Sagabiografen sänder invigningen av Göteborg Film Festival fredag 27 januari

 

Göteborg Film Festival fyller 40 år och firar med att visa världspremiärerna av Tom of Finland och kortfilmen Min börda på hela 40 biografer runt om i Västra Götelandsregionen.

Kl. 16.30 - Mingel
Kl. 17.30 - Direktsänd Invigningsceremoni
Kl. 18.15 - Kortfilm
Kl. 18.30 - Långfilm (invigningsfilm)
Kl. 20.30 ca - kvällen avslutas

Biljettpris 40 kr!

Tom of Finland
Regi: Dome Karukoski
Touko Laaksonen vässar pennorna och blir världsberömd som den banbrytande tecknaren Tom of Finland i en storslagen film om konst, motstånd och sexualitet.

Min Börda
Regi: Niki Lindroth Von Bahr
Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan.

Psst!
Vi kan stolt berätta att vår egen filmpedagog Simon Borka Gunnarsson visar sin film Vykort från Petrokemin under filmfestivalen! Program på www.giff.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto: Josef Persson

Ur filmen Tom of Finland

Måleri och skapande för barn och unga

 

Kulturskolan Delta finns akvarellkurser för barn och unga. Där får eleverna lära sig olika tekniker inom akvarellmåleri. Läsåret brukar avslutas med en utställning i konstrummet i Skärhamns bibliotek. Kulturskolans kurser hittar du här

Kultur- och fritidscentra erbjuder många möjligheter till kreativt skapande. Presentera din idé för ungdomskonsulenterna så hjälper de dig! Verksamheten är till för dig mellan 13-18 år och finns på Häggvallskolan i Höviksnäs och Delta i Skärhamn. Följ Kultur- och fritidscentra på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se mer!

Nordiska Akvarellmuseet har ett löpande program med aktiviteter för barn och unga. Lovverkstäder, öppen verkstad och olika workshops kopplade till aktuella utställningar. Programmet hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller i vår evenemangskalender.

Konst i skolan!
På bildlektionerna i vissa årskurser arbetar eleverna med teman. I årskurs två ligger fokus på måleri och färg, eleverna i årskurs tre arbetar med teckning och eleverna i årskurs sju har inriktning samtidskonst.

Dessutom besöker alla i tvåan, trean, sjuan och särskolan Nordiska Akvarellmuseet någon gång under läsåret!

Läs mer om Kulturträdet här

 

 

GIBCA Extended - Göteborgs Internationella Konstbiennal i regionen och på Tjörn


GIBCA Extended är biennalens regionala satsning där engagemanget sprids även utanför Röda Sten och Göteborg. Hösten 2017 deltar Tjörn och Tjörnkonstnärer i GIBCA Extended igen! 

2015 deltog Tjörn i GIBCA Extended genom en samlingsutställning i konstrummet i Skärhamns bibliotek med lokala yrkesverksamma konstnärer under Kulturveckan i oktober. Även Nordiska Akvarellmuseet medverkade med eget program 2015.  

Biennalen pågår 9 september till 19 november. Extended är öppet för alla som är aktiva inom samtidskonstscenen i regionen, oavsett om du är konstnär, arbetar med ett galleri, visar konstfilm på din biograf eller arbetar med scenkonst.  

Vad menas med samtidskonst?

länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Läs mer om GIBCA här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Foto Atlas: Vasco Célio from the premiere at Maria Matos Municipal Theatre, Lisbon, Portugal

 

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

Nordiska Akvarellmuseet skall vara en plats för möten mellan konst, människor och natur. Ett museum för konst baserad på vatten, pigment och papper.

Sedan starten har museet visat konst i världsklass, bland andra
Salvador Dali, Bill Viola, Louise Bourgeois och svenska favoriter som
Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin.

Utöver utställningsverksamheten har museet en bred pedagogisk verksamhet och ett stort utbud av kulturarrangemang.


akvarellmuseet.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om utställningarna, program och aktiviteter på museet.

 

Nordiska Akvarellmuseet baksidan. Foto: Maria Johannessen

Smittande Oro och Mod
- Tjörn deltar i stort konstprojekt i Göteborgsregionen


Smittande oro och mod
är ett konstprojekt som belyser rädsla och mod kopplat till demokrati och yttrandefrihet. I dagens samhälle upplever många människor en ökad rädsla för att uttrycka sina åsikter. Har samtalsklimatet hårdnat? Vad händer om journalister, författare och konstnärer börjar censurera sig av rädsla för repressalier?

Med konstnären och curatorn Jörgen Svensson i spetsen kommer fyra konstnärer, både svenska och internationella, att skapa nya och unika konstverk på temat mod, rädsla, yttrandefrihet och demokrati. De medverkande konstnärerna är Esther Shalev-Gerz, Kendell Geers, Nina Bondeson och Michael von Hausswolff. Konstverken kommer att cirkulera i hela göteborgsregionen och kommer kunna ses både som delar och en enda stor konstutställning – från februari till maj 2017.

De fyra bilderna visas samtidigt under fyra perioder i tolv kommuner med vernissagedatum 1 februari, 1 mars, 5 april och 3 maj. Kring konstverken kommer det att finnas både informationsmaterial, temadagar, evenemang och vernissage för att ge fler perspektiv på temat mod, rädsla, demokrati och yttrandefrihet.

De kommuner som deltar i projektet är Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Projektet drivs gemensamt av de tolv deltagande kommunerna.

Utställningarna i konstrummet i Skärhamns bibliotek

1 - 23 februari Esther Shalev-Gerz
I samband med öppningen av utställningen 1 februari visar vi filmen Revolution, ny konst för en ny värld. Besökare på utställningen får gå gratis på filmen! Mer info i evenemangskalendern ovan.

1/3 - 22/3 Kendell Geers
Frågor om makt och mänskliga rättigheter präglar mycket av hans konstnärsskap.

5/4 - 26/4 Nina Bondesson
En av få konstnärer i Sverige som förutom sitt konstnärsskap är djupt involverad i konstpolitiska frågor. Inom sin egen konst var hon tidigt ute med att använda uttryck från konsthantverk i sitt bildskapande.

3/5 - 24/5 Carl Michael von Hausswolff
Carl Michael von Hausswolff har som konstnär arbetat gränsöverskridande, främst med ljudkonst men även med andra konceptuella verk.

Filming Maria Kulagina at work in her studio. ® www.foxtrotfilms.com

Ur filmen Revolution, ny konst för en ny värld. ® www.foxtrotfilms.com


Du har möjlighet att delta i samtalen kring yttrandefrihet genom att chatta med curatorn och konstnärerna på hemsidan. Chatten är öppen på öppningsdagen kl 18-20. www.smittandeoromod.selänk till annan webbplats

Ny konst i den offentliga miljön!


På den senare tiden har man kunnat se flera nya konstverk i den offentliga miljön på Tjörn. På den här sidan kommer vi under året skriva mer om det. Håll utkik!

Del av verket JA! av Johan Bloom, 2014. Bild: Johan Bloom (www.bloomart.se)

Tema-17: Bild & Form


Att arbeta i temaår innebär att vi lyfter fram och uppmärksammar de olika konstformerna. Genom utställningar, workshops, folkbildning, fortbildning och föreläsningar som arrangeras under året av och med lokala, regionala, och nationella aktörer hoppas vi både ”sänka trösklar” och ge konsten utrymme. Tillsammans hjälps vi åt att visa upp det rika kulturliv som finns på Tjörn.

Alla evenemang och aktiviteter som kan relateras till bild och form samlas under rubriken Tema-17: Bild & Form, och lyfts på bland annat www.tjorn.se/bildochformlänk till annan webbplats.

Claes Hake, "Pater Noster" vid Myggenäs korsväg

Sidan senast uppdaterad 2017-04-12 10.33
Till Facebook
Till Twitter
TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se