Tjörns kommuns logotype
Temperatur 14,8 °C
Medelvind NE 2,2 m/s

Svårt att sova

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Säng

Det är mycket som händer i kroppen när man sover. Under puberteten är sömnen extra viktig för att man ska växa och utvecklas. Man behöver också sova för att hålla sig frisk, kunna tänka klart och lära sig nya saker.

Under puberteten växer kroppen snabbt och mycket, särskilt när man sover. Då produceras en stor mängd hormoner, bland annat könshormonerna som styr kroppens utveckling.

Sömnen är viktig för utvecklingen. Sover man för lite kan man få svårare att komma ihåg och lära sig saker. Det finns många andra funktioner i kroppen som är beroende av vår sömn. Hjärnan behöver sömnen för att fungera bra.

Om man sover för lite känner man att man blir långsammare och segare i huvudet. Immunförsvaret som skyddar oss från att bli sjuka, är beroende av att vi sover tillräckligt. Det är också under sömnen som kroppen reparerar sig och bildar nya celler så att man blir starkare och uthålligare efter träning. Att sova bra är dessutom ett av de bästa skydden mot stress.

Det finns olika anledningar till att man kan ha svårt att sova. Behovet av sömn skiljer sig från person till person. Vissa har lättare för att somna medan andra har svårare. Ibland beror sömnproblemen på att man är orolig eller ledsen över något och ligger och grubblar.

Att sova dåligt någon enstaka natt är inte något att oroa sig för. Men om man har svårt att sova under en längre period kan det vara bra att prata om sina problem med någon och få hjälp att göra något åt dem.

Sidan senast uppdaterad 2016-10-13 14.01

Verksamheter

Barn- och ungdomspsykiatrinlänk till annan webbplats

Barn- och ungdomsmedicinsk mottagninglänk till annan webbplats

Mer information

 

1177, råd om vård:

Barn och sömnlänk till annan webbplats

UMO, ungdomsmottagning på nätet:

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se