Tjörns kommuns logotype
Land 17,6 °C Hav 18,6 °C
Medelvind E 0,9 m/s

Nyheter som RSS

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 • 2017-07-20 17.00

  Emelie Wijk Lundberg årets Margaretapristagare


   Foto: Maria Johannessen
  2017 års Margaretapristagare heter Emelie Wijk Lundberg. 
  Årets Margaretapristagare Emelie Wijk Lundberg är tydlig med varför hon blev företagare. Som 22-åring stod hon inför ett val att studera vidare på HDK i Göteborg eller starta eget företag i Skärhamn. När det kom till kritan var valet trots allt självklart. Att få styra sin egen utveckling har hela tiden varit en stark drivkraft.
  – Man måste våga hoppa. Jag vill inte bli 65 år och ångra saker jag aldrig vågade göra. 
  Motiveringen för årets Margaretapris ”Som 14-åring gick Emelie sin första kurs i silversmide. Med familjetraditioner i botten, knutna till konsten, har Emelie utvecklat ett unikt formspråk och valt metallen som sitt element. Med naturen som inspirationskälla skapar hon fantastiska smycken och corpus av bland annat guld, silver och rostfritt. Sedan 2002 har Emelie verkat på Tjörn som silversmed, numera i en inspirerade, vacker miljö i Hjälteby. Med en butik på Sundsby har verksamheten utökats. Utöver sitt eget skapande öppnas silversmedjan upp för grupper eller enskilda att få prova på denna ädla konst. En kreativ och givande upplevelse för dem som deltar. Smyckekollektionen ”Blod, svett och tårar” är en liten vackert formad droppe i silver och i guld. Droppen är en symbol som säljs till förmån för flickor i Kenya. Ett resultat av Emelies sociala engagemang. Emelie har som kronan på verket fått hedersuppdraget att formge och smida kyrksilvret till Valla kyrka.” Priset togs emot av Malin Sundberg på Margaretadagen den 20 juli. Diplomet delades ut på Sundsby säteri av Solbritt Törnqvist, t f kommunchef.Om MargaretaprisetI samband med Margareta Huitfeldts 400-årsjubileum instiftade Tjörns Kommuns Näringsliv Margaretapriset. Priset delas ut till en kvinnlig företagare från Tjörn till Margaretas Huitfeldts minne.Utdelningen av Margaretapriset sker årligen på Margaretadagen den 20 juli i syfte att uppmärksamma kvinnliga företagare.De som tidigare har fått Margaretapriset är
  • Ann-Sofie Lekander, Lekanders Bär & Boende Tyfta (2016)
  • Anita Glantz, Art Institute, Skärhamn (2015)
  • Tintin Hallding, tin-tin Scandinavian Jewellery (2014)
  • Charlotte "Lotta" ​Kristensson, Lottas Bak & Form (2013)
  • Lotta Nilsson, Träningskliniken (2012)
  • Frida Larsson, Studio Nova (2011)
  • Christina Andersson, barnmorska och chef på Fröja gynekolog- och barnmorskemottagning (2010)
  • Anna-Lena Bjarneberg, frilansjournalist (2009)
  • Maria Karlsson, Mällby Gård (2008)

  Läs mer
 • 2017-07-18 10.00

  Drop-in på bygglovsenheten


  Bygginspektion
  Torsdagar kl 16–18 har vår bygglovsenhet drop in. Då kan du komma oannonserad och få upp till 15 minuters rådgivning av handläggare på plats.
  Veckorna 29–31 (fram till första veckan i augusti) har vi endast en handläggare på plats, så väntetiden kan bli längre än normalt.Boka tidBehöver du längre rådgivning eller vill vara säker på träffa en specifik handläggare är du istället välkommen att boka en tid.
  Läs mer
 • 2017-07-17 09.38

  Gör ett besök i Sandra Magnussons magiska värld  Konstverk med fantasifulla namn som Havsdjuret, I fågelns öga, Skogslungan och Mandala pryder just nu Konstrummet i Skärhamns bibliotek.
  En bläckfisk, en jättemanet och flygande insekter hänger från taket. På golvet finns ett Ginko biloba-träd. Allt är virkat, mestadels färgstarkt och nästan sagoboksinspirerat fantasieggande.Förutom de virkade skulpturerna som hänger från Konstrummets tak finns det också oljemålningar och bilder i blandteknik att fascineras av.Konstnären Sandra Magnusson är född 1977 och uppvuxen på landet utanför Karlstad. Hon bor i dag i byn Uddebo som ligger fyra mil söder om Borås. Hennes konst är textil, skulptural, mestadels virkad med teman som naturen, universum, människan och livet.Utställningen i Konstrummet i Skärhamns bibliotek pågår till och med den 20 augusti, samma öppettider som biblioteket. Sandra beskriver den som ”en upptäcktsfärd i den inre och yttre virkliga verkligheten”.”Jag intresserar mig för och inspireras av växter, växande, växtlighet, föränderlighet, gud, livet & kärleken, universum i det stora fast framförallt i det lilla, & det magiska universum vi bär inuti våra kroppar”, skriver Sandra Magnusson på sin hemsida.
  Läs mer
 • 2017-07-14 11.56

  Vad finns det att göra på Tjörn? Fråga oss!


  Barn leker i vattenbrynet under Frivolt
  Vad kan man göra när vädret inte inbjuder till stranden? På turistbyrån vet man besked.
  Turistbyrån ligger i kommunhusets entré. Där kan du få information om till exempel de många cykelvägarna på Tjörn (om du inte har någon cykel så hyr de ut), kommande arrangemang, kulturella och historiska utflyktsmål, och mycket, mycket mer.
  Turistbyrån delar lokal med Tjörns kundcenter och biblioteket.
  Läs mer
 • 2017-07-11 10.34

  Stjärnstråket i Skärhamn


  Omslag årsredovisning 2015
  Stråket i Skärhamn går från Saga kulturhus till Nordiska Akvarellmuseet. Barnen på fritidshemmet i Skärhamn har gjort det till ett stjärnstråk.
  Stråket i Skärhamn är ett projekt som syftar till att skapa ett sammanhängande och attraktivt gång- och cykelstråk genom Skärhamns centrum.Barn från fritidshemmen på Skärhamns skola har gjort det till ett Stjärnstråk: De har tillverkat över 200 sjöstjärnor som satts upp på klipporna utmed vägen. De är numrerade så man kan se vem som har gjort vilken sjöstjärna.

  Läs mer
 • 2017-07-07 21.22

  Petra är förskollärare i Kållekärr


  Logga Klimatklivet
  Att jobba med barn är att jobba med framtiden. För Petra var yrkesvalet för trettio år sedan självklart och hon har aldrig ångrat sig.
  – Det är ett fint uppdrag att få ta del av barnens första utbildning.

  Det är en helt vanlig måndagsmorgon på förskolan i Kållekärr. Barnen i förskolans tre olika avdelningar, eller hemvister, är ute och leker. Utom några tvååringar som hellre vill vara i ateljén och måla.Petra Mällbin Alexandersson och hennes förskollärarpraktikant Marie Arvidsson hjälper barnen med förkläden, färg och ett stort papper på väggen så de kan måla med rejäla penseldrag.Barnen skapar och utforskarSkapandet är en viktig ingrediens i Kållekärrs förskola. Ofta arbetar förskolan med teman inspirerade av Akvarellmuseets utställningar. Vårens tema är rörelse och startades i samband med att barnen besökte utställningen med Birgit Broms i vintras. Sedan dess har barnen fått utforska rörelsen på mer än ett vis. De har tittat på fåglar, de följer det nya bygget av hyresrätter i närheten och de har målat stora rörelser på papper på golvet.Personalen utvecklas tillsammansFörskollärarna som arbetar på Kållekärrs förskola har alla ett särskilt ansvar för något område. Det kan till exempel handla om skapande, språk och kommunikation, musik och rytmik, matematik och pedagogik. Petra är utvecklingspedagog och har en övergripande roll för att den pedagogiska kvaliteten på förskolan ska vara hög. En gång i veckan träffar hon personalen gruppvis. Den här måndagen ska de prata om lekens betydelse för förståelsen av matematik. Två av hennes kolleger är matematikutvecklare.– Vi blir bättre tillsammans och funderar dagligen på hur vi kan utveckla verksamheten. På så vis blir jobbet aldrig rutin utan vi hjälper varandra att se nya möjligheter hela tiden, säger Petra.När Petra hade gått ut gymnasiet och skulle göra sitt yrkesval valde hon mellan att bli grundskollärare och förskollärare. Valet föll på förskolan för att hon visste att hon där skulle få jobba mer tillsammans med kolleger, i arbetslag.– Det lockade mer. Att jobba som lärare i grundskolan verkade mer ensamt, tänkte jag.Petra visar runt på förskolan och byter några ord med alla kolleger hon möter. Lokalerna är ljusa och inspirerande.Vad är det bästa med ditt jobb? – Det är en sådan glädje. Det är utvecklande och väldigt varierat. Ingen dag blir den andra lik. För barn är i nuet på ett annat sätt än vi vuxna och då kanske det inte alltid blir som vi planerat. Häromdagen hade vi tänkt ha vattenlek men då såg barnen grävskoporna och ville se vad som hände på bygget. Så vi tog en promenad i stället, säger Petra.
  Tre anledningar att bli förskollärare enligt Petra• Det är utvecklande och kreativt att arbeta med barn.
  • Det är ett fritt och omväxlande arbete inom vissa styrda ramar.
  • Man ingår i ett arbetslag med olika kompetenser.
  Jobba i förskolan på TjörnNär fler vill bo på Tjörn, ökar också antalet barn och behovet av förskoleplatser. Därför öppnar Tjörns kommun flera nya avdelningar, både genom nybyggen och i anslutning till befintliga förskolor.– Det finns ett stort behov av förskollärare i kommunen, nu och flera år framåt, säger Annika Renström, personalchef.Enligt den senaste medarbetarenkäten i Tjörns kommun säger förskollärarna att de trivs gott med sina kolleger, att de har bra chefer och att de har ”världens goaste barn”.Att utbilda sig till förskollärare tar 3,5 år på högskola. Det finns också ett stort behov av barnskötare i Tjörns kommun. Den vanligaste utbildningen för att bli barnskötare är barn- och fritidsprogrammet (3 år) på gymnasieskolan.

  Läs mer
 • 2017-07-04 08.54

  Årets ålsläpp


  8 fjordar släpper ut ålyngel
  Tjörn och våra grannkommuner har fått en halv miljon nya invånare.
  Läs mer
 • 2017-07-03 11.47

  Sommarkompisar och badbuss


  Linnevikens badplats
  Under tre veckor i juli finns våra sommarkompisar på plats på Tjörns stränder.
  Emma Ekeblad och Joel Dahlberg har tidigare varit i Låka i Höviksnäs och på Gråskärsbadet i Skärhamn. Denna vecka, den 17–23 juli, finns de på plats i Linneviken vid Kyrkesund.Från kl 11–16, måndag till fredag, är deras jobb att leka, bada och hitta på roliga saker med barn och unga i åldern 9-15 år!Behöver du skjuts? Då kommer badbussen och hämtar dig!– Vi är varken barnvakter eller badvakter, det vill vi vara tydliga med. Vi är dina sommarkompisar, det betyder att vi är där för att ha kul med barnen och se till att ingen sitter ensam och känner sig utanför! Leka är vi bra på, säger Emma och Joel.

  Blir det regn ordnar Emma och Joel lekar och sport i Röahallen strax utanför Skärhamn.

  Läs mer
| Mer
Till Facebook
Till Twitter
TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se