Tjörns kommuns logotype
Land 0,8 °C Hav *°C
Medelvind NNE 1,8 m/s

Nyheter som RSS

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 • 2018-12-14 16.41

  Snabbprotokoll från kommunfullmäktige


  Protokoll och ordförandeklubba. Foto: Ann-Louise Svensson
  Här är snabbprotokollet från kommunfullmäktiges sammanträde den 13 december.
  Kommunfullmäktiges sista sammanträde för året inleddes med behandling av det återremitterade ärendet antagande av budget 2019. Efter en lång debatt som bland annat berörde skolverksamhet, kultur och fritid samt vård och omsorg beslutade fullmäktige, efter omröstning, att anta det Grönblåa förslaget till budget 2019. Samtliga budgetförslag finns tillgängliga under Mer information till höger.På sammanträdet förrättades även ett val till samtliga nämnder och styrelser för mandatperioden 2019-2022. Till kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd valdes Martin Johansen (L) och till andre vice ordförande tillika oppositionsråd valdes Martin Johansson (SD). Samtliga val redovisas i det kompletta protokollet och träder i kraft 2019-01-01.Kommunfullmäktiges ordförande Anders G Högmark avslutade sammanträdet med att tacka fullmäktiges ledamöter och kommunens tjänstemän för det gångna året och önskade å fullmäktiges vägnar alla kommuninvånare en god jul och ett gott nytt år.Komplett protokoll publiceras efter justering som äger rum den 20 december 2018.
  Läs mer
 • 2018-12-14 11.12

  Service på spillvattennätet i norra Skärhamn


  Ventil
  På måndag den 17 december börjar vi serva spillvattennätet i norra Skärhamn.
  För att kunna fortsätta utredningarna efter skyfallen i Skärhamn förra året kommer vi att spola ledningsnätet för spillvatten i södra Skärhamn. Ledningarna rengörs och vi kommer därefter att filma ledningsnätets skick.Den här gången gäller det delar av Strandvägen, Bergsvägen, Prosteviken, Idrottsvägen, Myrvägen, Kungsstigen samt några enstaka fastigheter på Storgatan.För de flesta fastigheter kommer detta inte märkas alls, men de lågt liggande fastigheter där problem tidigare uppstått bör uppmärksamma att spolning kommer ske.
  Läs mer
 • 2018-12-10 14.19

  Allt som kan sorteras, ska sorteras!


  Foto Maria Johannessen
  Tillhör du dem som lägger tidningar, plastförpackningar, kartonger eller rentav matavfall i den gröna tunnan? Då ska du läsa det här.
  För då kanske du inte vet att det är din skyldighet (jo, det finns en lag på det) att sortera sitt avfall. Det är helt enkelt så att allt som kan sorteras, ska sorteras.Du har kanske redan läst att Tjörnborna är riktigt duktiga på att sortera sopor. Det gäller framför allt matavfallet. Men 40 procent av innehållet i de gröna tunnorna är fortfarande felsorterat.Hur ska jag sortera?
  Matavfallet är det minsta problemet – det lägger du helt enkelt i en brun påse i den bruna tunnan. Tidningar och förpackningar tar du med dig till Återvinningsstationen. Där finns behållare för tidningar, pappersförpackningar (kartong), plastförpackningar, metallförpackningar, färgat och ofärgat glas, farligt avfall och så vidare.
  Det som blivit över när du sorterat allt annat, lägger du i den gröna tunnan.

  Läs mer
 • 2018-12-05 08.13

  Årets sista nummer av Vi på Tjörn är här


  Omslag Vi på Tjörn nr 2018-6
  Vår hushållstidning Vi på Tjörn har delats ut till alla Tjörnbor.
  Några av rubrikerna i årets sista nummer är:
  • Ny seglingstävling i Skärhamn.
  • Skaparglädje på äldreboenden.
  • Våga tala om självmord.
  • Brittas vård planerades via video.
  Tidningen delas ut till Tjörnborna 5 och 6 december
  Du kan också hämta tidningen i Tjörns kundcenter eller ladda ner den som pdf-filPDF eller läsa den direkt som e-paper.länk till annan webbplatsHar du inte fått din tidning? Kontakta Tjörns kundcenter på tjorns.kundcenter@tjorn.se eller 0304-60 10 10. För att vi ska kunna reklamera till distributören behöver vi din fullständiga adress.
  Läs mer
 • 2018-12-04 09.15

  Egnahemsfabriken på Tjörn kan få pris


  Egnahemsfabrikens lokaler i Svanvik
  Tio projekt har nominerats till det nyinstiftade Bopriset på 100 000 kronor. Priset delas ut till en person eller ett projekt som bidragit till attraktiva bostäder med kvalitet för alla.
  ”I Egnahemsfabriken på Tjörn får husbyggare möjligheten att genomföra sitt husbyggnadsprojekt i ett sammanhang där det finns resurser och stöd, samt tillfälle att dela sin kunskap med andra.” Med den motiveringen kan Egnahemsfabriken på Tjörn vinna Bopriset den 6 december.I en lada i Svanvik ligger Egnahemsfabriken där den som saknar bostad och har små resurser kan ta saken i egna händer. Genom egen arbetsinsats och återbruk av byggmaterial hålls byggkostnaderna nere. Varje husprojekt betalar för sina egna materialkostnader, kostnader för extra hantverkshjälp samt en mindre hyra för tillgång till lokal och maskiner.Egnahemsfabriken drivs i föreningsform och blir också en mötesplats för dem som bygger. Målgruppen är nyanlända, äldre och ungdomar. Projektet har fått stöd från Vinnovas medel för social innovation mot segregation.Tjörns kommun har bidragit med medel kommunen fått från Boverkets statsstöd för att öka bostadsbyggandet, med fokus på de grupper som idag står utanför bostadsmarknaden.Initiativtagare till Egnahemsfabriken är nätverket Möjligheternas Ö, som bland annat består av Tjörns kommun, Svenska kyrkan, Studieförbundet vuxenskolan, Chalmers och Föreningen för byggemenskaper.Bopriset delas ut av Boinstitutet, som bildades 2017 på initiativ från Hyresgästernas Riksförbund.

  Läs mer
 • 2018-12-03 08.54

  Digital signering ger säkrare vård


  Mobiltelefon
  När en vårdtagare fått sin medicin signerar undersköterskan direkt i sin arbetstelefon.
  Med start i december börjar vi med digital signering av läkemedel. De handskrivna signeringslistorna byts ut mot signering i arbetstelefon.Den ansvariga sjuksköterskan kan direkt se när medicinen delades ut. Om signeringen försenas eller rentav uteblir underrättas ansvarig sjuksköterska automatiskt.– Detta ökar patientsäkerheten. Nu kan vi direkt se om någon inte får sin medicin som de ska, säger Jenny Edvardsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.Införandet kommer att ske successivt i Tjörns kommun med början i december.
  Läs mer
 • 2018-12-03 08.16

  Spola mindre!


  Spola mindre
  Jo, det har regnat en del i höst. Men faran är långt ifrån över. Vattnet i våra vattentäkter ligger fortfarande långt under önskad nivå. Därför måste vi fortsätta att spola mindre.
  Den torra sommaren gjorde att nivåerna i våra vattentäkter sjönk långt mer än normalt. Nu har vi fått såpass mycket regn att vi upphävt restriktionerna i vattenförbrukning från i somras. Men vattennivåerna är fortfarande inte tillfredsställande.Så låt inte vattnet stå och spola i onödan. Duscha kortare tid, diska inte under rinnande vatten, låt inte kranen stå och spola när du borstar tänderna ...
  Vattnet måste räcka hela vinternVi uppmanar till allmän sparsamhet av vårt kommunala dricksvatten. Din insats är viktig!Så här kan du spola mindreI somras uppmanades alla Tjörnbor att komma med sina bästa tips på hur man sparar vatten. Gensvaret blev fantastiskt, med ett hundratal smarta tips. Här är några av era tips på hur man kan spara på vattnet:
  • Spola mindre när du diskar. För varje minut en kran står och spolar försvinner 6 liter vatten.
  • Spola mindre när du borstar tänderna. En familj på fyra personer som spolar mindre när de borstar tänderna sparar 100 liter vatten på en dag.
  • Spola mindre när du duschar. Till en dusch på tre minuter går det åt 36 liter vatten.
  • Duscha i en balja och använd vattnet till att spola i toaletten.
  • Tänk efter innan du tar ett bad. Det går åt 150 liter vatten för att fylla ett badkar.
  • Diska och tvätta med fyllda maskiner. En maskintvätt förbrukar cirka 50 liter vatten.
  • Tvätta bilen i en biltvätt.
  • Gillar du att dricka kallt vatten? Spola inte vattnet tills det blir kallt, utan häll upp det i en kanna och ställ i kylskåpet.
  • Spola mindre med en snålspolande kran..
  Egen brunnHär finns information till dig som har egen brunn

  Läs mer
 • 2018-11-30 15.04

  Kulturskolans julkalender – I väntan på snön  Årets julkalender handlar om elever som vill vara sig själva. Och hur vägen dit ibland kan vara krokig.
  Matilda, 10 år, som precis börjat i en ny skola, väntar på att den första snön ska falla. Matilda upptäcker snart att i den nya klassen finns grupperingar där några får vara med och några stängs ute. Vilka ska hon umgås med? Vilka konsekvenser får hennes val?Det är Kulturskolans teaterelever från årskurs 4–6 som presenterar julkalendern I väntan på snön .
  Läs mer
 • 2018-11-30 13.34

  Ge en gåva till barn som sällan får någon


  Livbojens julklappar i KC
  Fram till den 16 december kan du lämna en gåva till barn som behöver det mest.
  Det kan handla om barn som lever i familjer med missbruk, psykisk ohälsa, utanförskap och fattigdom. Det som du och jag inte ser men som är en verklighet för några barn i vår närhet.Värme och omtankeMed gåvan ger du inte bara en pryl utan även värme och omtanke. Därmed bidrar du till en lite gladare jul för barnen. De mår bra av att veta att andra bryr sig om dem.Livbojen och integrationsenheten delar utGåvorna tas om hand av Livbojen på Tjörn, som arbetar för barn och ungdomar som lever nära missbruk, våld och ohälsa. De samarbetar med Integrationsenheten så även nya unga Tjörnbor kan få glädjas åt en julklapp.Barn 0–16 årGör så här: Märk din gåva med lämplig ålder och lägg den under julgranen i Tjörns kundcenter, kommunhuset i Skärhamn. Den ska lämpa sig för barn i åldern 0–16 år. Observera att det inte ska vara begagnade saker.Du kan lämna gåvor från den 30 november fram till den 16 december.Tack på förhand!Och god jul!
  Läs mer
 • 2018-11-27 08.17

  Kom ihåg i adventstider...


  Brandvarnare
  Om det är någon gång på året som man ska ge brandvarnarna en extra översyn, så är det nu!
  Vid den här tiden tänder vi fler levande ljus än någonsin. Det är vackert i mörkret, och mysigt – men det finns också en del att tänka på.
  • Gör det till en vana att byta batteri i brandvarnarna lagom till första advent.
  • Levande ljus ska stå i brandsäkra ljusstakar med brandsäkra manschetter.
  • Sätt en kom ihåg-lapp på insidan av ytterdörren med texten "GLÖM EJ SLÄCKA LJUSEN!"
  • Ta som rutin att gå en kontrollrunda i bostaden innan du går hemifrån och innan du går och lägger dig.
  Du kan få en automatisk påminnelse om att det är dags att se över dina brandvarnare. Gå in på Skydda dig mot brandlänk till annan webbplats och registrera dig.Har du frågor?Kontakta räddningstjänsten, tel 010-471 44 00 eller mejla raddning@sbrf.se.
  Läs mer
| Mer
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se