Tjörns kommuns logotype
Land 13,3 °C Hav 13,3*°C
Medelvind SSW 2,2 m/s

Nyheter som RSS

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 • 2018-10-15 11.47

  Kommunfullmäktige sammanträder


  Kommunfullmäktige
  Tjörns kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 18 oktober kl 18.30.
  Som vanligt direktsänds sammanträdet på webben.Protokollet publiceras sedan det justerats, som regel en vecka efter sammanträdet. Meddelandet om att det justerats anslås som vanligt på vår anslagstavla.
  Läs mer
 • 2018-10-10 11.09

  Nätverksträff för aktörer inom turism på Tjörn


  Kommunhusets entré, februari 2013
  Nu är det åter dags för näringsliv, föreningar och andra aktörer inom turismnäringen att samlas för att utvärdera sommaren och planera för framtiden.
  Dag och tid: Onsdag den 17 oktober kl 18.30–21.00.Plats: Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn.Vi träffas och utbyter erfarenheter, tar del av information om den gångna säsongen och planer inför den kommande.Fri entré, ingen anmälan!
  Läs mer
 • 2018-10-09 08.27

  Gratis avstängning av vatten


  Vattenkran. Fotograf okänd
  Att få sitt dricksvatten avstängt och påkopplat, till exempel över vintern, kostar som regel en slant. Men ibland är det gratis.
  Varje vår och höst har vi särskilda dagar med gratis av- och påkoppling av vattnet. Olika datum gäller för olika öar.För ytterligare information, se länken till höger.
  Läs mer
 • 2018-10-08 14.49

  Nytt på Nordiska Akvarellmuseet


  Maria Nordin: "On display"
  Höstens utställningar har öppnat på Nordiska Akvarellmuseet.
  Museet domineras av en separatutställning av Maria Nordin . Kärnan utgörs av konstnärens nyaste akvarellmålningar i stora format och animerade kortfilmer. Dessa verk visas för första gången. I presentationen ingår även ett urval av äldre målningar och animationer, både från Nordiska Akvarellmuseets samling och inlånade.Som vanligt har man även en utställning med valda verk ur museets samling. Denna gång heter den Där livet sker : Verk som ger en inblick i det som kan sammanfattas som livets dagliga flöde, vardagsrealism utan stora gester men som istället fångar det som tyst passerar förbi. Medverkande konstnärer är Knutte Wester (som hade utställningen Horungen ifjol), Jan Hietala, Gunnel Wåhlstrand, Vanessa Baird och Kristinn G. Harðarson.
  Läs mer
 • 2018-10-03 09.14

  Företagsklimatet i STO-kommunerna


  Tjörnbron från Almön
  Tisdagen den 2 oktober presenterade Svenskt Näringsliv 2018 års ranking av företagsklimatet i landets kommuner.
  I STO-kommunerna är företagsamheten stor och ökande, vilket är oerhört glädjande då trenden i riket är den motsatta. Det visar sig bland annat i det statistikunderlag som används såsom andel företag i kommunerna samt nyföretagsamhet. Dessutom har allmänheten här en positiv attityd till företagande.Det är dock tydligt att våra företagare förväntar sig mer angående vår infrastruktur. Trots att vi är en del av Göteborgsområdet upplever företagen att det finns mycket mer att önska kring både IT och kommunikationer. Det är något vi är väl medvetna om och vi arbetar fortsatt intensivt genom Nordvästsvenska initiativet, där fokus främst ligger på förbättringar av vår transportinfrastruktur.Det är också tydligt att företagen i regionen upplever sin hemkommun på olika sätt. En potential i detta är att vi i vårt utökade samarbete i näringslivsfrågor kan lära av varandra, och dra nytta av varandras styrkor.– Det är oerhört positivt att näringslivet upplever att både tjänstemännens och politikernas attityd till företagande har förbättras i kommunen. Att även företagens uppfattning av vår rättssäkerhet ökar med 88 placeringar är fantastiskt och visar att det långsiktiga arbetet med våra processer och bemötande ger genomslag. Nu gäller det att fortsätta utvecklas och att företagen känner att vi arbetar kontinuerligt framåt och inte ser arbetet som ett avslutat projekt. Vi ser också tydligt att arbetet med en förbättrad infrastruktur är en av våra viktigaste frågor framöver, säger Anna Aldegren, näringslivsstrateg Tjörns kommun.
  Läs mer
 • 2018-10-01 08.45

  Tjörns nya kommunfullmäktige


  Tjörnbron från Almön
  Nu har länsstyrelsen genomfört den slutgiltiga rösträkningen för Tjörns kommunfullmäktige. Därmed har valresultatet fastställts.
  Tjörn brukar få högt valdeltagande och så blev det även denna gång: 88,80 % av 12 727 röstberättigade deltog.Tjörns kommunfullmäktige har 41 mandat. De fördelas mellan partier som anmält sitt deltagande eller anses ha anmält sitt deltagande i valet och som fått minst 2 procent av rösterna.
  Läs mer
 • 2018-09-20 09.19

  Nyanlända var en stor hjälp i äldreomsorgen i sommar


  Brukare + personal, Kvarnbacken sommaren 2018
  Fyra killar från Afghanistan har gjort succé på Kvarnbackens trygghetsboende i Rönnäng. Av de 18 feriepraktikanterna på Valåsen var de flesta nyanlända. På Lilldals äldreboende har vuxna praktikanter från Syrien tagit de första stegen mot ett nytt yrke.
  – Vi hade inte klarat sommaren utan killarna, säger Lena Gard, enhetschef på Kvarnbackens trygghetsboende.Varje sommar är det annars en utmaning för äldreomsorgen att få tag på vikarier. Men det hade heller inte fungerat så bra utan den ordinarie personalen på boenden och i hemtjänsten. Förutom att sköta sitt ordinarie arbete har de också ställt upp som handledare och visat vägen för nya medarbetare som kanske aldrig jobbat med omsorg förut.Ordinarie personal har stöttat– Det finns flera anledningar till att det gått så bra i sommar. Att vi fick tag på fyra killar från Afghanistan som har gjort ett fantastiskt arbete. Att vi dessutom kunnat stötta upp med fina insatser från två vuxna nyanlända praktikanter. Att min ordinarie personal funnits där och stöttat dem hela sommaren. Och de boende som har varit så nöjda med killarna. Jag har inte fått in ett enda klagomål, säger Lena Gard.Hon får medhåll av Aida Tegeltija, enhetschef på Tubberödshus äldreboende, som också haft fyra killar från Afghanistan som en extra resurs i sommar.– De har varit fantastiska, säger Aida Tegeltija.Feriepraktikanter på ValåsenÄven för den övriga äldreomsorgen på Tjörn har nyanlända varit en välkommen resurs för att klara sommaren. Som till exempel Valåsens äldreboende är ett demensboende med sex avdelningar för dygnetruntvård och en avdelning för daglig verksamhet. Här har 18 ungdomar gjort feriepraktik i olika tre-veckors-perioder.– Feriepraktikanterna är vår framtida personalförsörjning. Vi hoppas att de ska få en positiv bild av äldreomsorgen och komma tillbaka när de fyllt 18, säger Lena Gilbertsson Thylén, enhetschef på Valåsen.Feriepraktikanterna får inte själva ha ansvar för något omsorgsarbete. De går bredvid och hjälper till, håller sällskap, går med på promenader och finns till vid måltiderna.Vuxna nyanlända som gör praktik i äldreomsorgenBåde hemtjänsten och Tjörns äldreboenden deltar alla i kompetensförsörjningsprojektet Syskom Integration Tjörn . Där får vuxna nyanlända en praktikplats samtidigt som de läser sfi och yrkessvenska, med målet att senare kunna jobba i vården. Dessa praktikanter har också varit en extra resurs under sommaren. På Lilldals äldreboende finns till exempel fyra nyanlända från Syrien som gör praktik och går bredvid den ordinarie personalen.– Jag tycker det här är en framgångssaga. Det är så här kommunen bör arbeta. Det här är framtidens arbetskraft. Nästa sommar bör de här personerna kunna ta eget ansvar och kunna anställas, säger Sara Johansson, enhetschef på Lilldals äldreboende.
  Läs mer
 • 2018-09-18 08.29

  Hummerpremiär


  Hummer
  Nu är årets hummerfiske igång!
  Klockan 7 på morgonen den 24 september gick starten. Sedan är det fritt fram för fritidsfiskare att fiska hummer fram till den 30 november, för yrkesfiskare till den 31 december.Observera att bestämmelserna kan justeras något från år till år. Håll dig uppdaterad — se länken till Havs- och Vattenmyndigheten till höger.Kom ihåg flytväst och ett vattentätt fodral till mobilen! God fiskelycka!
  Läs mer
 • 2018-09-14 16.00

  Nu kommer kocken med maten!


  Bild: Anneli Jonsén
  På Centralköket i Häggvallskolan tillagar kockarna omkring 600 Tjörnlådor varje vecka. Sedan februari i år är det kockarna själva som kör ut Tjörnlådor till vårdtagarna.
  – Att få möta matgästen och få möjlighet att ha en direkt dialog om maten ger mig inspiration i arbetet, säger Johan Ekblad.
   – Det ger variation i mitt arbete och det är roligt att kunna säga att det är jag som lagat maten, säger Marie Strömbom som jobbat på centralköket i drygt 20 år.Kockarna Johan och Marie står i köket och rullar köttbullar till veckans Tjörnlådor. Tjörnlådan är en komplett måltidslösning för personer som beviljats att få mat hemlevererad. En av dem som får mat hemlevererad av Tjörns Måltids AB är Märta Svensson.Välkommen TjörnlådaNär Johan knackar på hemma hos Märta möts han av ett varmt mottagande.– Vad är det för matlådor som levereras i dag? undrar Märta.– Idag har vi bland annat Havets wallenbergare med potatismos och citronsås.Märta började med matleverans efter att hon brutit armen i januari.– Utan Tjörnlådorna hade det nog mest blivit smörgås och kaffe, säger Märta och skrattar.Varierad menyMatlådorna är lätta att värma i mikron och hon tycker om variationen. Menyn innehåller både välkända och nya smaker.– Det gör att jag har provat maträtter jag annars inte skulle ha gjort, samtidigt som jag kan välja rätter jag känner igen.Tjörns Måltids AB har fått uppdraget att köra ut Tjörnlådorna till vårdtagare. Tidigare gjordes detta av hemtjänsten.– Vi ser uppdraget som ett led i kommunens mål om en effektiv, professionell och tillgänglig service samtidigt som det är utvecklande för våra kockar och frigör tid för hemtjänstens personal, säger Solbritt Törnqvist, VD på Tjörns Måltids AB.

  Läs mer
 • 2018-09-05 09.33

  Nytt nummer ute av Vi på Tjörn


  Omslag Vi på Tjörn nr 2018-4
  Vår hushållstidning Vi på Tjörn har delats ut till alla Tjörnbor.
  Några av rubrikerna i höstens första nummer är:
  • Rösta för Tjörn - möljigheternas ö.
  • Var med och tyck till om trafiken!
  • Säbyleden - en led med natur och kultur.
  Tidningen delas ut till Tjörnborna 5 och 6 september.
  Du kan också hämta tidningen i Tjörns kundcenter eller ladda ner den som pdf-fil PDFeller läsa den direkt som e-paper.länk till annan webbplatsHar du inte fått tidningen? Kontakta Tjörns kundcenter på tjorns.kundcenter@tjorn.se eller 0304-60 10 10. För att vi ska kunna reklamera till distributören behöver vi din fullständiga adress.
  Läs mer
| Mer
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se