Tjörns kommuns logotype
Land 0,2 °C Hav 3,6*°C
Medelvind E 1,3 m/s

Nyheter som RSS

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 • 2019-02-20 11.18

  Skolbibliotekarie – i demokratins tjänst


  Magnus Karlsson, bibliotekarie
  Som skolbibliotekarie har Magnus Karlsson två viktiga uppgifter – att locka till läsning och att öka elevernas kunskaper om källkritik, nätetik och informationssökning.
  Varje vecka är Magnus Karlsson ute i Tjörns klassrum och möter barn i alla åldrar. Ibland har han med sig läspåsar med väl valda böcker som han tipsar om. Ibland pratar han om något han kallar media och informationskunnighet.Här ingår flera av Magnus specialistområden källkritik, nätetik och informationssökning.– Källkritiken är central i dagens samhälle med ett ständigt informationsflöde och många falska nyheter. När jag hör en elev efter en lektion säga ”det där är inte fakta, det är en åsikt”, då blir jag hoppfull, säger Magnus Karlsson.Expert på källkritik i klassrummetI skolan blir Magnus expertis ett komplement till den ordinarie undervisningen, vare sig det gäller media och informationskunnighet eller bokprat.– Jag kan till exempel ha tre lektioner om nätetik, om våld och hot på nätet. Det blir oftast en bra grund för att klassen sedan ska fortsätta diskussionerna tillsammans med sin lärare.En läspåse till klassenNär Magnus kommer till en klass för att bokprata har han förberett sig noga innan genom att både läsa och välja böcker. Läspåsen han har med sig innehåller 25-30 titlar.– Jag berättar om böckerna och hjälper sedan till att matcha böcker till varje elev. Det är viktigt att innehållet, språket och tilltalet passar just den eleven.Det bästa som kan hända Magnus under en arbetsdag är bekräftelsen på att en läsare hittat rätt bok.– När eleven kommer tillbaka och berättar hur bra en bok var. När jag kan se att det där lässuget infunnit sig och eleven fått en aha-upplevelse. Då blir det en aha-upplevelse för mig också, säger Magnus Karlsson.Tre skolbibliotekarierPå Tjörn finns tre skolbibliotekarier på deltid och en litteraturpedagog. I stället för att som tidigare vara utplacerade på skolbiblioteken några timmar i veckan, arbetar de numera mest i klassrummet. På så vis når de fler elever.Skolorna kan boka lektionspaket med olika innehåll, till exempel bokprat, källkritik, nätetik och informationssökning.Bibliotekarierna samarbetar med lärarbibliotekarierna ute på skolorna (lärare som har bibliotekarieuppgifter i sin tjänst). Skolbiblioteken sköts främst av lärarbibliotekarier.UtbildningFör att bli bibliotekarie utbildar man sig i biblioteks- och informationsvetenskap på högskola. Utbildningen tar 3-5 år beroende på typ av examen.

  Läs mer
 • 2019-02-18 14.21

  Konsumentvägledning och energirådgivning


  Solnedgång som lampa
  Har du frågor om köp eller reklamationer? Eller om energi eller klimat? I eftermiddag kan du träffa våra energirådgivare och konsumentvägledare!

  Den 21 februari och 25 april kl 16 är våra energirådgivare Petter Bergman och Tomas Amlöv på plats i Tjörns kundcenter i kommunhuset i Skärhamn för att svara på frågor om allt som rör energi.– Vi kommer lägga visst fokus på att informera om hur man kan tänka när det gäller renoveringar och nybyggnationer. Givetvis är det öppet för alla typer av energifrågor och vi lyfter gärna utlåningsmöjligheterna av elcykel, värmekamera och elmätare, säger Petter Bergman.En genomsnittlig villafamilj lägger cirka 3 000 kronor i månaden på värme, varmvatten och hushållsel. En kostnad som man med enkla knep kan få ner rejält samtidigt som påverkan på miljön minskar.– Man kan göra allt från enkla saker som att se över sina säkringar, till större investeringar som att byta värmesystem. Något som ökar är intresset för egenproducerad el. Vi får många frågor om exempelvis solceller, berättar Petter Bergman.Annat som energirådgivarna kan hjälpa till med är att berätta om för- och nackdelar med olika värmesystem och svara på frågor om elfordon och laddning.
  Passa även på att träffa vår konsumentvägledare . Få information och hjälp innan du köper varor eller tjänster, samt råd och vägledning för reklamationer. Konsumentkontoret erbjuder också hjälp med upprättande av hushållsbudget samt stöd och hjälp vid skuldsanering.Energirådgivarna och konsumentvägledarna arbetar för Tjörns kommun liksom Stenungsund, Orust och Lilla Edet. De har kontor i Stenungsund.Rådgivningen slutar kl 18, eller lagom i tid innan kommunfullmäktige sammanträder.
  Läs mer
 • 2019-02-18 09.29

  Det är enkelt att sortera ut sitt matavfall  Genom kampanjen "Gör det inte svårare än vad det är" kommer Tjörnborna under året att få tips på hur enkelt det är att sortera ut sitt matavfall.
  - Med kampanjen vill vi visa dem som ännu inte sorterar sitt matavfall att det inte är svårt. Tvärtom, det är ett enkelt sätt att göra något bra för miljön och jorden, säger Tomas Larsson, avfallsingenjör på Tjörns kommun.Biogas från en påse matavfall motsvarar 2,5 dl bensin. Jämfört med fossila bränslen ger biogas renare luft i stan med färre skadliga partiklar och inga extra utsläpp av koldioxid.En påse matavfall ger också tillräckligt med biogödsel för att odla 11 portioner havregröt. Biogödslet gör oss mindre beroende av importerat mineralgödsel. Bland annat innehåller det fosfor som liksom olja är en ändlig resurs. Men som, till skillnad från olja, inte kan ersättas av annat.Fakta om kampanjen 27 aktörer står bakom kampanjen ”Gör det inte svårare än vad det är”: kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götaland och Skåne tillsammans med Avfall Sverige.
  Läs mer
 • 2019-02-18 08.15

  Kommunfullmäktige sammanträder


  KF
  Ikväll kl 18.30 sammanträder kommunfullmäktige på Tjörn.
  Allmänheten är som vanligt varmt välkommen. Och som vanligt direktsänds sammanträdet på webben.Protokollet publiceras sedan det justerats, som regel en vecka efter sammanträdet. Meddelandet om att det justerats anslås på vår anslagstavla.
  Läs mer
 • 2019-02-15 13.55

  Jobb- och utbildningsmässa 14 mars  Den 14 mars, kl 10-15, är det Jobb- och utbildningsmässa på Fregatten i Stenungsund.
  Mässan riktar sig till dig som söker arbete, sommarjobb eller utbildning. Här möter du arbetsgivare och får möjlighet till vägledning!På mässan finns socialförvaltningen på Tjörns verksamheter på plats och besvarar dina frågor.
  Läs mer
 • 2019-02-15 10.03

  Vill du driva verksamhet på Sundsby?


  Sundsby
  Tjörns kommun söker en aktör som vill hyra och bedriva affärsverksamhet i Fårhuset på Sundsby Säteri (tidigare Handelsboden).
  Förfrågningsunderlag nås via www.kommersannons.se/elitelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — inloggning krävs men är gratis.

  Läs mer
 • 2019-02-13 13.19

  Öppna ditt hem – få vänner för livet!


  Midsummer Match Cup - seglingsbild
  Den 24-29 juni samlas världens bästa matchracingseglare i Skärhamn för att delta i Midsummer Match Cup. Nu söker de boende!
  Totalt kommer 12 team, internationella och nationella, att delta i tävlingen. De tävlande kommer att behöva boende. Förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna bo hemma hos Skärhamnsbor. Under andra tävlingar där man använt modellen har fantastiska relationer skapats, och teamen återvänder ofta till ”sina” familjer år efter år. Då ambitionen är att tävlingen ska äga rum i många år framöver finns nu en unik möjlighet att starta en egen tradition.Boendevärdar får tillgång till VIP-områdena för att hänga med sitt team och uppleva tävlingen från första parkett.Praktiska detaljer och förutsättningarRace Village kommer att ligga i Södra hamnen, i anslutning till Nordiska Akvarellmuseet. Seglingarna sker på Hamnefjorden.Seglarna har ett relativt fullspäckat schema. Det är önskvärt att boendet ligger i närheten av tävlingsområdet så att de enkelt kan gå fram och tillbaka.Datum: 23-30 juni
  Teamstorlek: 4 eller 5 personer
  Område: 10-15 min gångavstånd till Race Village
  Om tävlingenMed Midsummer Match Cup introduceras ett nytt koncept för matchracing-tävlingar i världen. Det har funnits stora tävlingar med mixade team tidigare, till exempel Volvo Ocean Race där reglerna gjorde det fördelaktigt att för teamen att kvotera in kvinnliga seglare. Men den nya matchracingregattan i Skärhamn är det första i världen där reglerna säger att varje team som tävlar måste ha mixade team med minst två damer och två herrar.Målet med Midsummer Match Cup är att etablera Skärhamn på kartan som en seglingsmetropol och uppmärksamma denna pärla i Bohuslän. Initiativtagare till tävlingen är topprankade skepparen Johnie Berntsson som bor i Stenungsund och i flera år varit en profil inom internationell matchracing.– Detta är en förträfflig arena för matchracing och Tjörns kommun ihop med Brandspot, föreningar och företag är rätt mix för att få detta att bli ett event i världsklass – tiden är rätt nu, Skärhamn är moget för ett större event!Vill ni bli boendevärd/värdfamilj för ett seglingsteam?Skicka en intresseanmälan till Hanna Ericksson, hanna@brandspot.com, kontaktperson och boendekoordinator för Midsummer Match Cup. Hon kan bistå med all information och svara på eventuella frågor.

  Läs mer
 • 2019-02-08 14.10

  Vill du leverera livsmedel till oss?


  Grönsaker till salu
  Är du producent och/eller leverantör av livsmedel? Vill du erbjuda oss att servera den i våra verksamheter? Då vill vi att du hör av dig!
  Inför kommande upphandling av livsmedel vill vi veta var intresserade leverantörer finns. Därför lägger vi ut en intresseanmälan (se länk till höger). Tanken är att skapa ett kontaktnät och upphandling av specifika livsmedel. Förhoppningen är att så småningom kunna teckna avtal med lokala leverantörer inom flera olika livsmedelsområden.Du förbinder dig inte till något genom att skicka in en intresseanmälan.Vi vill ha in din anmälan senast 31 mars 2019.Dina personuppgifter lagras och behandlas i syfte att kommunerna ska kunna hantera din intresseanmälan eller kunna nå dig för frågor eller mer information.Detta upprop går ut samtidigt i kommunerna Tjörn, Stenungsund och Lilla Edet.


  Läs mer
 • 2019-02-08 08.28

  Ny utställning på Nordiska Akvarellmuseet


  Leiko Ikemura: Self, 2018
  Nordiska Akvarellmuseet har öppnat sin vårutställning med den japansk-tyska konstnären Leiko Ikemura.
  Det blir akvareller, skulpturer, animationer och temperamålningar.Första gången på museum i NordenIkemura har ställt ut världen över, men detta är hennes första utställning på ett museum i Norden. Utställningen har fått namnet Metamorfoser (betyder ungefär ”förvandlingar”). För i hennes konst är ingenting fast, utan allting blir ständigt till på nytt eller förvandlas. En konst som rymmer både drömmar och poesi.Bilderna växer framIkemuras gåtfulla verk föreställer märkliga varelser, djur, växter, mineraler och arkitektoniska detaljer som flyter samman och gradvis förändras allteftersom själva bilden växer fram. Människor blir växter. Växter blir djur. Djur blir abstrakta figurer.Leiko Ikemura föddes i Japan, men har bott i Europa sedan 1970-talet. Med tiden har hon återvänt till sina japanska rötter, där naturens själ lever i dagsljuset och nattmörkret. Den djupa japanska känslan för naturens ande är hela tiden närvarande.Utställningen pågår till och med 5 maj.Bilden: ©Leiko Ikemura, Self, 2008. Akvarell på papper, 21 x 15 cm.
  Läs mer
 • 2019-01-30 08.00

  Årets första nummer av Vi på Tjörn är här


  Omslag Vi på Tjörn nr 2019-1
  Vår hushållstidning Vi på Tjörn har delats ut till alla Tjörnbor.
  Några av rubrikerna i årets första nummer är:
  • Kommunfullmäktiges ledamöter.
  • Föreningen: Hjälteby sjöscoutkår.
  • Författabesök inspirerade åttorna på Häggvallskolan.
  • Åldrande företagare är en utmaning för Tjörn.
  Nytt för i år är att vår kommunjurist, Elisabet Ahlin, i varje nummer kommer att kortfattat beskriva de lagar som styr kommunens verksamhet. Först ut är kommunallagen. I nästa nummer, när EU-valet närmar sig, kan du läsa mer om EU-rätten.Tidningen delas ut till Tjörnborna 30 och 31 januari.
  Du kan också hämta tidningen i Tjörns kundcenter eller ladda ner den som pdf-filPDF eller läsa den direkt som e-paper.länk till annan webbplatsHar du inte fått din tidning? Kontakta Tjörns kundcenter på tjorns.kundcenter@tjorn.se eller 0304-60 10 10. För att vi ska kunna reklamera till distributören behöver vi din fullständiga adress.
  Läs mer
| Mer
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se