Tjörns kommuns logotype
Land 8,9 °C Hav 16,2 °C
Medelvind ESE 0,0 m/s

Nyheter som RSS

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 • 2017-09-19 09.39

  Pengar till projekt för barn och unga


  Barn
  Driver din förening eller verksamhet projekt för barn eller unga? Då finns det pengar att söka!
  Två gånger om året beviljar Strategisk samverkansgrupp medel till verksamheter/föreningar som vill göra projekt/satsningar som gynnar barn eller unga 0—24 år. Sista ansökningsdag är 20 oktober .Kriterier för att kunna ansöka om medel hos Strategisk samverkansgrupp:
  • Medlen ska gå till en punktinsats
  • Medlen ska inte gå till befintlig ordinarie verksamhet
  • Målet med verksamheten/insatsen ska vara förenligt med barn- och ungdomsplanens mål
  • Medel kan sökas av en förening, organisation eller kommunal verksamhet
  • En utvärdering/uppföljning ska lämnas in sedan aktiviteten/satsningen genomförts.
  Strategisk samverkansgrupp består av representanter från kommunens förvaltningar och bolag. Gruppen har i uppdrag att samverka över förvaltningarna i arbete med barn och unga 0—24 år. Bland annat kan de bevilja vissa ekonomiska bidrag till verksamheter och föreningar.Skicka din ansökan tillAnna Orvefors
  Barn- och utbildningsförvaltningen
  Tjörns kommun
  471 80 Skärhamn

  Läs mer
 • 2017-09-19 08.00

  Snart bubblar det av kultur på Tjörn!


  Tjörns kulturvecka 2017
  Vecka 40 (2–8 oktober) står kulturen i fokus på Tjörn. Kulturveckans program erbjuder något för alla: utställningar, konserter, kulturvandringar, teater, bio, dans, foto, föredrag och mycket annat.
  Det är fjärde gången kulturveckan arrangeras, som vanligt i vecka 40. Syftet är att bjuda in öns alla kulturaktörer att visa upp de många uttryck kulturen tar sig runt om i kommunen.Programmet är omfattande och har något för alla åldrar och intressen. Flera konstnärer öppnar sina ateljéer, du kan gå en guidad promenad på Klädesholmen, smaka på Tjörnspecialiteten Kaga i koppen i Atenes magasin i Skärhamn, se bio eller opera live från Metropolitan, lyssna på föreläsningar, gå på teater, lyssna på musik och mycket annat!– Vi hoppas att kommuninvånarna tar chansen att ta del av den mångfald av kultur som finns över hela Tjörn, säger Maria Bäckersten, kulturstrateg i Tjörns kommun.– Syftet med kulturveckan är att visa både för varandra och andra den fantastiska kulturaktivitet som finns bland föreningar, organisationer, konstnärer med flera, tillägger hon.Ett evenemang som kommunen anordnar är en konsert med den danska slagverkaren Lisbeth Diers och hennes ensemble som tillsammans med delar av Göteborgs Kammarkör under ledning av legendariske körledaren Gunnar Eriksson framför en musikalisk hyllning till det gamla familjealbumet. Tjörns kulturvecka utvidgar gränserna och samarbetar med Stenungsunds kommun om denna konsert som äger rum i Kulturhuset Fregatten.I samband med att kulturveckan drar igång blir det också vernissage för en samlingsutställning med elva yrkesverksamma Tjörnkonstnärer i Konstrummet på Skärhamns bibliotek. Konstnärerna har bjudits in inom ramen för GIBCA Extended, Göteborgs internationella konstbiennals regionala program. De deltar med verk inspirerade av GIBCA:s tema ”Det sekulariserade samhället”.Ytterligare ett axplock ur programmet: Japan-utställning på Nordiska Akvarellmuseet, dramatiserad guidning i Villa Solfrid i Sunna, Tjörns fotoklubbs utställning i Säbygården, författarbesök av Johannes Anyuru på Skärhamns bibliotek och Riksteaterns föreställning Vi som bor här med Martin Emtenäs och Stefan Sundström på Billströmska folkhögskolan…Du hittar hela programmet på tjorn.se/kulturveckanlänk till annan webbplats, där sker också uppdateringar och ändringar.Kontaktperson och informationMaria Bäckersten
  Kulturstrateg
  0304-60 11 75
  maria.backersten@tjorn.se

  Läs mer
 • 2017-09-15 08.58

  Översvämningar på Tjörn


  Ovädret 14 september 2017. Foto Andreas Pettersson
  Under torsdagens kväll kom ett kraftigt åskväder in över Tjörn. På vissa platser föll det extremt mycket regn under kort tid.
  Under de intensivaste timmarna fick räddningstjänsten ett 50-tal larm om översvämmade källare i Skärhamn. Under en kort tid var några vägar översvämmade i Skärhamn med omnejd (Kroksdal, Röa, Aröd). VA-jouren larmades till pumpstationer, rensade dagvattenbrunnar med mera.Fler hus kan ha översvämmats. Under dagarna som följer kommer många källare att inventeras. Har du drabbats? Ta kontakt med ditt försäkringsbolag!
  Läs mer
 • 2017-09-13 08.10

  Hälsans Dag 21 september


  Hälsopriset
  Välkommen till en dag om psykisk hälsa – med föreläsare, utställare och information om var hjälpen finns.
  Med fokus på trygghet och gemenskap samlar vi verksamheter som värnar om vår kommuns framtida hälsa. Det blir föreläsningar, paneldebatt, utdelning av Hälsopriset 2017, med mera.Dag & tid: 21 september kl 9–16
  Plats: Tjörns Sparbank, Skärhamn

  Läs mer
 • 2017-09-11 13.36

  Kommunfullmäktige med allmänhetens frågestund


  Kommunfullmäktige
  Torsdag 21 september kl 18.30 sammanträder kommunfullmäktige på Billströmska folkhögskolan. På dagordningen står Budget 2018.
  Eftersom Budget 2018 tas upp så arrangeras dessutom allmänhetens frågestund. Då kan vem som helst kan ställa frågor om budgeten.
  • Frågorna ska röra Tjörns kommuns budget 2018.
  • Frågorna ska skickas till kommun@tjorn.se.
  • Frågor ska vara inlämnade senast den 18 september kl 12 för att vi ska hinna skicka dem till rätt politiker, som ska ha någorlunda tid för att formulera svar.
  • Frågeställaren ska vara på plats för att få sin fråga besvarad.
  • Frågor som inte lämnats in i förväg utan ställs direkt på plats kan vi inte garantera svar på, eftersom svaret inte hunnit förberedas.
  Kallelse kommer att läggas ut.Protokollet publiceras efter justering, som regel en vecka efter sammanträdet.
  Läs mer
 • 2017-09-08 10.39

  Vi söker ledsagare och avlösare till barn och unga


  Foto: Mostphoto
  Vi söker dig som vill arbeta som ledsagare eller avlösare i hemmet till barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar.
  Som ledsagare finns du med kvällar och helger och stöttar en person med funktionsnedsättning att ta sig till olika aktiviteter i samhället, exempelvis delta i fritidsaktiviteter. Som avlösare i hemmet avlastar du föräldrarna någon eller några kvällar i veckan.Arbetet innebär att du har lätt för att samarbeta, har en positiv inställning och förmåga att anpassa dig till olika situationer. Det är en fördel om du har kunskap eller erfarenhet att arbeta med personer med autism och Aspergers syndrom.Arbetet är oftast förlagt till eftermiddagar eller kvällar.Vill du veta mer? Kontakta Cathrin Karlsson, enhetschef 0304-60 18 61 eller
  Ellinor Thoresson, gruppledare 0304-60 18 65.
  Socialförvaltningen, individ- och familjeavdelningen

  Läs mer
 • 2017-09-06 17.01

  Idrott för alla


  Omslag Vi på Tjörn nr 2017-4
  På Tjörn ska alla få vara med utifrån sina förutsättningar. I det nya idrottspolitiska programmet presenteras mål för hur idrottslivet på Tjörn kan bli ännu bättre.
  Här berättarTina Liljered, avdelningschef Kultur och fritid, om det viktigaste innehållet i programmet:Varför är det viktigt med ett idrottspolitiskt program? – Det är jätteviktigt att ha mål att jobba efter. Nu har vi fått ett politiskt beslutat program som säger vad kommunen vill arbeta med tillsammans med föreningslivet. Programmet gör det lättare att arbeta strategiskt med att stötta föreningslivet. Idag är föreningslivet i förändring. Det ideella engagemanget är fortfarande stort men inte lika kraftfullt som det var förr.Hur kan kommunen hjälpa föreningarna? – Vi vill stötta föreningarna så mycket vi kan så de kan göra ett bra jobb. Om de till exempel får bättre förutsättningar att klara sina anläggningar kan föreningarna lägga ner mer tid på verksamhetsutveckling och ledarutbildning. Genom föreningsbidraget kan vi också sätta rimliga och bra krav på föreningslivet, som att det är viktigt att jobba med sin värdegrund.Spontanidrotten är särskilt omnämnd i det idrottspolitiska programmet. Hur kan kommunen stötta spontanidrott? – Ja, alla är inte med i föreningar och föreningsbidraget bygger ju på att det finns en förening. Vi behöver hitta lösningar där det kommunala föreningsbidraget kan användas för att stötta spontanidrottandet. En möjlighet är att till exempel anlägga spontanidrottsplatser, gärna i samarbete med skolorna och föreningslivet. Vissa föreningar vill också upplåta sina arenor/lokaler till spontanidrott.Tillgänglighet är också en viktig del av programmet. Hur kan Tjörn bli en kommun med idrott för alla? – Det kan vi göra på olika sätt. I höst ska vi ha en utbildningsdag tillsammans med Passalen * om hur vi kan jobba för integration och en fritid för alla. Tillgänglighet för alla ska vara med hela vägen – när vi bygger nytt, när vi rustar upp och renoverar, när vi planerar och utvecklar. När vi gör i ordning motionsspår, som nu senast i Häggvall, kan vi bygga så att någon del av leden går att nå med rullstol.  Det ska inte ta stopp vid parkeringen! Det kan också vara enkla saker som att sätta upp kontrastfärger längs kanten på en brygga så att synskadade kan gå där. Det är också viktigt att inte glömma bort intellektuellt funktionshindrade.
  Fotnot: Passalen är en ideell allmännyttig förening som verkar för allas rätt till ett meningsfullt och aktivt liv med fokus på unga med funktionshinder.
   
   
  Läs mer
 • 2017-09-06 08.11

  Höstens första Vi på Tjörn är här!


  Omslag Vi på Tjörn nr 2017-4
  Höstens första nummer av Vi på Tjörn har delats ut till alla Tjörnbor.
  I tidningen kan du bland annat läsa om:
  • Det nya reningsverket på Ängholmen
  • Tjörnelevernas lägerskola på Atene
  • Nyanlända som utbildas till vårdpersonal
  • Årets Margaretarpristagare
  ...och mycket mer!Du kan också ladda ner tidningen som pdf-fil PDFeller läsa den direkt som e-paperlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Har du inte fått tidningen? Kontakta Tjörns kundcenter på tjorns.kundcenter@tjorn.se eller 0304-60 10 10. För att vi ska kunna reklamera till distributören behöver vi din fullständiga adress.
  Läs mer
 • 2017-09-05 14.37

  Aktivt föräldraskap


  Barn
  Hör upp alla föräldrar till 6-12 åringar! Nu startar höstens kurs Aktivt Föräldraskap.
  Det är ett perfekt tillfälle att få:
  • möta andra föräldrar med liknande funderingar
  • metoder och tips
  • problemlösning tillsammans med ömsesidig respekt som grund
  Kursen startar onsdagen den 4 oktober. Därefter träffas vi vid 6 tillfällen, varannan onsdag.
  Tid: 18.00-21.00. Fikapaus ingårPlats: Höviksnäs, Resurscentrums lokalAnmälan: Anmäl dig till Cecilia Lindström 0304-60 15 90 eller
  My Jonsson 0304-60 19 07. Anmäld dig senast den 28 september.

  Läs mer
 • 2017-09-04 14.49

  Tjörn ökar igen!


  Hanna och Malin valde Tjörn
  På ett halvår har Tjörns befolkning ökat med ytterligare 190 personer. Den 30 juni var befolkningen 15 774 personer.
  De befolkningsgrupper som ökat mest i år är barn i förskoleåldern och åldersgruppen 30–39 år. Den största inflyttningen har skett till Skärhamn och norra Tjörn.Befolkningen på Tjörn har ökat stadigt sedan 2015. Då ökade befolkningen med 180 personer på ett år, en fördubblad ökning jämfört med 2014. År 2016 ökade befolkningen med ytterligare 269 personer.Sedan 2014 har alltså befolkningen på Tjörn ökat med sammanlagt 639 personer. Det kan till exempel jämföras med åren 2000–2014 då befolkningen ökade med 402 personer under 14 år.Siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån (SCB).
  Läs mer
| Mer
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se