Tjörns kommuns logotype
Land 16,4 °C Hav 7,5*°C
Medelvind ENE 0,9 m/s

Nyheter som RSS

Störst text
Stor text
Normalstorlek
 • 2019-04-18 09.19

  Brandrisk i skog och mark


  Foto Petra Jedborg
  Just nu är det torrt i skog och mark. Tillsammans med det varma vädret innebär det stor risk för brand. Var försiktig vid grillning och eldning!
  Vår gemensamma räddningstjänst för Tjörn, Stenungsund och Lilla Edet uppmanar allmänheten att vara försiktig med eld i skog och mark. Om du vill grilla, gör det vid anvisade grillplatser.Eldningsförbud är ännu inte infört. Om eldningsförbud införs kommer det att informeras i media, på respektive kommuners hemsidor (där det även finns annan information om eldning med mera), samt hos SMHI och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).
  Läs mer
 • 2019-04-16 14.26

  Speed-intervjuer för dig som söker arbete!


  Sveriges viktigaste jobb!
  Söker du jobb och kan arbeta som timvikarie? Vill du vara med och göra skillnad för andra människor?
  Flera av kommunens enheter söker nu dig som kan jobba som vikarie dels redan nu med även som semestervikarie.För att träffa representanter från verksamheterna är du välkommen på speed-intervjuer! Vi berättar då gärna mer om tjänsterna och svarar på dina frågor. 
  Datum: onsdag den 24 april Klockan: 16–19 Plats: Tjörns kundcenter, kommunhuset i Skärhamn Vi söker nu dig som med kort varsel kan arbeta som timvikarie till följande tjänster:
  • Stödassistenter och stödbiträden till funktionshinder
  • Personliga assistenter
  • Undersköterskor och vårdbiträden
  • Kockar
  • Lokalvårdare
  • Anläggningsvärdar
  • Fritidsledare
  Ta gärna med ditt CV.Hjärtligt välkommen att komma och träffa oss, enhetschefer och medarbetare från verksamheterna!

  Läs mer
 • 2019-04-16 11.00

  Följ ditt matavfall


  Vad händer med matavfallet? Vi har följt det hela vägen från brun påse till biogas.
  Det finns många myter kring sophantering. Därför bestämde vi oss för att ge oss ut och åka sopbil och följa den bruna påsens väg från soptunnan därhemma till biogas. Längs vägen förstod vi att det är vi här hemma som gör det viktigaste jobbet!Vi ser gärna att vi blir fler som sorterar ut matavfall, så att det kan bli till biogas. På så sätt kan vi tillsammans spara på naturens resurser genom att vi tar tillvara på de material som finns i avfallet.
  Läs mer
 • 2019-04-12 13.41

  Vill du bli röstmottagare?


  Val till Europaparlamentet 2019
  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vi har några platser kvar för röstmottagare.
  Intresserad? Hör av dig till val@tjorn.se!
  Läs mer
 • 2019-04-12 09.32

  Våren är här – anmäl din våreld!


  Vid bålet
  Visst är det härligt med vår i luften och att det snart är påsk! Med trevliga traditioner som påskgodis, barn utklädda till påskkäringar och påskägg. En betydligt farligare tradition är påskeldarna. Så klä hellre ut er och leta efter påskägg, än ge er ut och elda!
  Det handlar inte bara om påskeldar eller valborgsmässoeldar, utan all eldning. Varje vår får Räddningstjänsten åka på mängder med larm. Det som från början var en liten rishög eller en tuva fjolårsgräs som skulle eldas upp, har plötsligt lett till att hela ängen står i brand.Om det blir ännu en torr vår – iaktta försiktighet. Tänk på att det är du som bär hela ansvaret om du tänder en eld.Planerar du att arrangera en påskeld eller valborgsmässoeld?Meddela Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund! Om elden planeras på en allmän plats behöver du i god tid ansöka om tillstånd hos polisen. Då behöver du också ett tillstånd från markägaren.www.sbrf.selänk till annan webbplats finns all information du behöver om våreldar och hur du anmäler.


  Läs mer
 • 2019-04-12 08.41

  Syriska författare besöker Tjörn


  Axîn Welat och Khaled Alesmael (pressbilder)
  När Världsbokdagen firas på tisdagen den 23 april besöker två syriska författare biblioteket i Skärhamn.
  På Världsbokdagen uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.Biblioteket på Tjörn firar dagen genom att bjuda in två författare från Syrien: Axîn Welat och Khaled Alesmael.Axîn Welat är född och uppvuxen i den syriska delen av Kurdistan. Hon har studerat arabisk litteratur på universitetet. Axîn Welat skriver poesi på kurdiska, arabiska och svenska och jobbar samtidigt med översättningar. Återkommande teman är konflikter, kärlek och vardag, vad det kan innebära att vara en vanlig och på samma gång helt särskild människa. Vid sitt besök på biblioteket i Skärhamn kommer hon läsa upp några av sina dikter och berätta om sitt skrivande.Khaled Alesmael är journalist och författare, född i Syrien, och prisbelönt för sitt arbete i radio och teve i Damaskus, Beirut, Amman, Kairo och Istanbul. Efter flykten till Sverige fick han permanent uppehållstillstånd 2015. Han har arbetat på Uppdrag granskning och gjort reportage för bland annat Konflikt i P1 och tidningen Ottar. Khaled Alesmael kommer att prata om och läsa ur sin debutroman Selamlik, som Jonas Gardell beskrivit med orden: ”Jag upptäckte Alesmael när han skrev arslet av mig i en text om det dolda gaylivet i Damaskus badhus och parker. Han påminner mig om Jean Genet, lika brutal som hjälplöst romantisk.”Möt Axîn Welat och Khaled Alesmael i Skärhamns bibliotek, tisdagen den 23 april, klockan 18.30. Fri entré Kontaktperson och informationÁslaug Myhrberg
  Bibliotekarie
  0304–60 11 64
  aslaug.myhrberg@tjorn.se

  Läs mer
 • 2019-04-11 16.03

  Tjörns företagare är nöjda med kommunens myndighetsutövning!


  SKL Logga
  Tjörns företagare ger kommunen högt betyg i nyligen presenterade undersökningen Insikt från SKL.
  Den 10 april presenterades Sveriges Kommuner & Landsting (SKL) sin Nöjd Kund Mätning, Insikt, för Sveriges kommuner. Totalt deltar 184 av landets samliga 290 kommuner. Det är kommunens myndighetsutövning (ex. bygglov, livsmedel- & branskyddstillsyn) som mäts.Företagaren som haft ett ärende hos kommunen får svara på frågor kring hur man uppfattade bemötande, kompetens, rättsäkerhet, information, tillgänglighet & effektivitet. Tjörns kommun placerar sig på plats 44 i den totala rankingen med ett sammanvägt NKI-tal på 76 (max 100). Betyget ger oss också en tredje plats i Göteborgsregionen där vi slås endast av Öckerö och Mölndal.Tjörn tappar något i NKI-talet men är på en fortsatt hög nivå. Sedan årskskiftet har ett arbete med att vända siffrorna uppåt igen pågått genom att implementera den sk Rättviksmodellen i myndighetsutövningen.
  Läs mer
 • 2019-04-11 14.39

  Ändrade dagar för sophämtning


  Sophämtning
  I samband med påsk (vecka 16-17) och första maj (vecka 18) kan ditt hushållsavfall hämtas på en annan veckodag än normalt.
  Så här hämtar Renova under vårens helger.länk till annan webbplats
  Läs mer
 • 2019-04-11 10.26

  Vill du bli god man eller förvaltare?


  Arm på axel
  Överförmyndarenheten söker gode män och förvaltare i kommunerna Lilla Edet, Orust, Tjörn och Stenungsund.
  Överförmyndarenheten i Stenungsund, som även har hand om Tjörns kommun, anordnar en tvådagarsutbildning för gode män den 24 april och 9 maj kl 18-20 .Att vara god man eller förvaltare handlar om att hjälpa en medmänniska. Som god man eller förvaltare företräder du en person som behöver hjälp med att sköta sina ekonomiska, juridiska och personliga angelägenheter. Uppdraget brukar uppfattas som väldigt intressant och givande. Ersättning utbetalas i form av arvode.Uppdraget innefattar för det mesta tre huvuduppgifter: Förvalta egendom, bevaka rätt och sörja för personen.
  Förvalta egendom innebär att sköta huvudmannens ekonomi, ta hand om inkomster och utgifter, betala räkningar, förvalta kapital, värdehandlingar, fastigheter med mera.Bevaka rätt innebär att företräda huvudmannen inför olika myndigheter. Hjälpa till vid ansökningar av exempelvis bidrag och insatser samt hjälpa huvudmannen att överklaga beslut.Sörja för person innebär att se till behov kring bostad, sjukvård, social service, kontaktperson, ledsagare, fritid, sociala kontakter med mera.Är du intresserad av att delta vid utbildningen, skicka din anmälan till e-post overformyndaren@stenungsund.se eller ring på telefonnummer 0303-73 82 23 (måndag till torsdag kl 10–12), senast den 23 april .Utbildningen är kostnadsfri och äger rum i kommunhuset i Stenungsund.Vi möts upp i receptionen på kommunhuset i Stenungsund (Strandvägen 15). Om du kommer hit med bil så finns det möjlighet att parkera på Stenungs torg.Vi ser fram emot din anmälan!Mer information om godmanskap och förvaltarskap finner du på Stenungsunds hemsida.
  Läs mer
 • 2019-04-10 13.39

  Skidor i snö eller konstvandra – påsklov i Tjörns kommun


  Påskägg - påsklov
  För Tjörns barn och unga finns det alltid något att göra på ett lov!

  I år är lovet vecka 16 (15–21 april) och programmet innehåller som vanligt något för alla.Våra lov görs i samverkan mellan föreningar, Delta och biblioteket.Nytt för i år är att GaP, gamla polishuset i Skärhamn, öppnar upp i dagarna tre för sagor och fantasi. Du kan lyssna på sagor, sjunga och dansa sagor och mycket, mycket mer.- Välkommen in i fantasin, hälsar Boel Sjöberg med sitt gäng.Att röra sig är både nyttigt och roligt, bra att passa på då under ett lov.
  Idrottshallen i Häggvall är öppen för prova-på-dagar. Vill du hellre rida eller åka skidor finns även den möjligheten.
  Konstvandring för de minsta! En självklarhet då påsken numera har blivit en helg för vernissage och konstupplevelser. Med en bildkarta och skattletning går vandringen från Nordiska akvarellmuseet till GaP. Där ställer Kulturskolans elever ut sina alster, egna alster kan målas. Naturligtvis blir det popcorn och mingelsaft.Minibio och motorresa, något för alla åldrar, något för alla intressen. Precis som ett lov ska vara! Hela programmet finns att läsa på www.tjorn.se/lov- Ta för vana att gå in på lovsidan regelbundet. Vi uppdaterar hela tiden, lovet ska leva, avslutar Cathrine Berntsson, avdelningschef på Delta

  Läs mer
| Mer
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se