Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,4 °C
Medelvind WSW 4,0 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Gå ihop med grannarna och få billigare sophämtning

På ett år blir det 785 kronor billigare per hushåll om du har ett standardabonnemang.

Är ni minst tre grannar kan ni gå ihop och skapa ett gemensamt hämtställe där alla slänger sina sopor och sitt matavfall.

Billigare och bättre för miljön

Detta abonnemang är alltså billigare och tömningen anpassas efter behov, oftast varje eller varannan vecka. Med den här lösningen behöver inte alla ha egna sopkärl på tomten, utan de gemensamma kärlen placeras på lämplig plats. Dessutom blir det miljövinster och minskat slitage på vägarna.

Färre hämtställen – färre arbetsskador

Förutom att avgiften blir lägre för hushållen, blir hämtställena färre för chaufförerna. Barje bil tömmer dagligen uppemot 500 tunnor. Det blir också färre kliv in ohc ut ur bilarna. Förutom utslitna axelleder är det varnligt att chaufförer får skador på knän och vrister eftesom det är lätt att trampa snett när vägarna är för smala.

Farligt att backa

Ibland är det oundvikligt att behöva backa bilarna in till hämtställena, men att backa är ett farligt arbetsmoment och inte godkänt som arbetssätt, utan ska enligt Arbetsmiljöverket bara användas vid vändning för att minska risk för olyckor.

Sidan senast uppdaterad: 2019-11-27 11.45
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se