Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,0 °C
Medelvind NNE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Hur var det på nätet i dag?

Barn vill att vuxna ska ha bättre koll på vad som händer på sociala medier. Gabriella Graflund från Tjejjouren Väst kom till Tjörn och föreläste om digitalt våld och vad unga möter på nätet.

Fler unga utsätts för digitalt våld som kränkningar och mobbning eller kanske till och med kränkande fotografering, utpressning och grooming (när vuxna tar sexuell kontakt med barn).

Om ditt barn berättar om en sådan händelse, blir du förmodligen både arg och ledsen och kanske reagerar med att vilja stoppa ditt barn från att använda sociala medier överhuvudtaget. De föräldrar som kom till Tjörns kommuns föräldrakafé för att lyssna på Gabriella Graflund fick med sig flera goda råd för att hantera sådana situationer.

1. Vi måste prata med våra barn om vad som händer på nätet. För att kunna göra det behöver vi själva skaffa oss kunskap. Ladda ner samma appar så du vet var ditt barn ”hänger”. Börja tidigt så det blir självklart att prata om vad som händer även när de blir äldre och farorna större.

2. Hitta samtalssituationer där ni kan prata om nätet. Till exempel att du läste artikeln om sociala medier i Vi på Tjörn eller den här texten på hemsidan och använd som en start. Eller ladda ner Tjejjourens app ”Stella” (se artikel intill) tillsammans med ditt barn. Du kan också följa Tjörns kommuns ungdomssamordnare på facebook.

3. Om ditt barn berättar om något obehagligt som hen blivit utsatt för – kom ihåg att barnet förmodligen skäms jättemycket. Skuldbelägg inte! Det är alltid förövaren som gjort fel och barnet som är offret. En lång kram är bättre, då hinner du som är upprörd förälder också lugna dig och situationen. Lyssna noga och hör vad barnet tycker att ni ska göra. Efter det kan du ta reda på vad lägen säger att du bör göra och eventuellt göra en polisanmälan.

4. Ta inte ifrån ditt barn mobiltelefonen eller tillgången till internet! Dagens barn och unga är en internetgeneration och om vi tar bort nätet, föder vi ett utanförskap och bestraffar våra barn dubbelt. Idag umgås våra barn på nätet, bjuder in till umgänge via och på nätet. 97 procent av ungdomar är medlemmar i något socialt nätverk.

Gabriella Graflund är verksamhetsansvarig på Tjejjouren väst och har tidigare arbetat som ungdomssamordnare i Tjörns kommun.


Sidan senast uppdaterad: 2019-10-15 14.00
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se