Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,3 °C
Medelvind NE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Storskalig gatukonst till Tjörn

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Muralmålning Henrietta Kozika - foto Raimo Orava

En muralmålning i Göteborg av konstnären Henrietta Kozika. Foto Raimo Orava.

Tjörn är en av 12 kommuner i Göteborgsregionen där storslagna muralmålningar ska skapas när konstprojektet ARTSCAPE SAGA pågår i maj och juni. Då ska modern urbankonst möta uråldriga folksagor från hela världen och resultera i storskalig gatukonst på Tjörn och i de andra medverkande kommunerna.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Genom att kombinera det med den ofta väldigt moderna gatukonsten hoppas vi kunna skapa många nya och spännande uttryck. Och inte minst fantastiska konstverk, säger Daniel Wakeham, en av grundarna av Artscape som genomför projektet.

Under projektets tre veckor kommer internationellt ledande konstnärer tillsammans med sina svenska kollegor att skapa en imponerande samling muralmålningar runt om i regionen. De offentliga konstverken baseras på kända och mindre kända folksagor från världens alla hörn.

Konst till för alla

Hela 12 kommuner i Göteborgsregionen medverkar i projektet som leds av den ideella kulturorganisationen Artscape. Projektets aktiviteter är helt gratis och öppna för alla. Besökare och invånare sitter på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram i regionen. Det anordnas även flera konstnärsledda workshops, där vem som helst får vara med och skapa konst tillsammans med erfarna konstnärer.

– Vi ser det som en självklarhet att låta allmänheten delta och sätta sin kreativa prägel på sin omgivning. Gatukonsten är den snabbast växande konstformen idag och kanske den mest demokratiska. Genom att erbjuda ett öppet forum för eget skapande och inspiration hoppas vi kunna sänka tröskeln för konst och kultur, säger Tor Hedendahl, andra delen av duon bakom Artscape.

Fakta ARTSCAPE SAGA

När: 27 maj till 16 juni 2019.
Var: 12 kommuner medverkar i projektet – Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Projektet genomförs av Artscape i nära samarbete med de deltagande kommunerna och Nordsjö färg samt med stöd av Västra Götalandsregionen.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-11 08.28
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se