Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,9 °C
Medelvind ENE 4,0 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Tångeröds förskola har Grön flagg

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Tångeröds förskola har grön flagg

Tångeröds förskola har certifierats med Grön flagg. Det innebär att hållbar utveckling går som en röd tråd genom förskolans pedagogik.

Det första som möter en när man kommer till parkeringen vid Tångeröds förskola är ett antal pallkragar med nysådda grödor men också jordgubbsplantor som sattes i höstas och några nyvakna rabarber.

Runt innergården har det också placerats ut flera nya odlingslådor där barnen ska så blommor. Men inte vilka blommor som helst, utan blommor som har lång blomningssäsong – för att de ska locka till sig humlor och bin.

– På så vis hjälper vi naturen på traven. Det blir ett av våra bidrag till en hållbar utveckling, säger Jenny Björk, förskollärare på Tångeröds förskola.

Miljön i barnens vardag

Odlingslådorna är ett exempel, sopsortering och återvinning är andra exempel på områden som är lätta att få in i barnens vardag. Ett kommande tema är Livsstil och hälsa, där Tångeröds förskola kommer att arbeta med till exempel mat, rörelse, livskvalitet och inte minst det de kallar för ”vi-känsla”.

– Både personal och barn jobbar med temat samtidigt. Det är viktigt att vi som vuxna är goda förebilder för barnen och visar att vi också trivs tillsammans, säger Carin Andersson, förskollärare.

Plockar upp skräp

Att arbeta med hållbar utveckling är att ta ett stort grepp över förskolepedagogiken. Därför har det varit viktigt för pedagogerna i Tångeröd att både tänka långsiktigt och samtidigt hitta olika sätt att jobba med hållbarhet i vardagen. Då kan det handla om allt från att prata om att det är bra att kunna ärva kläder från sina syskon till varför det är viktigt att plocka upp skräp efter sig i naturen.

Vad innebär Grön Flagg?

Grön Flagg är ett pedagogiskt verktyg och en miljöcertifiering som finns i 50 länder. Över 2500 svenska skolor och förskolor är anslutna till Grön Flagg.

Tångeröds förskola blev certifierade i december 2018 efter att ha avslutat arbetet med sitt första tema Djur och natur. Nu har man börjat arbeta med temat Livsstil och hälsa (se texten ovan).

Det finns nio teman att arbeta med inom Grön Flagg:

  • Stad och samhälle
  • Djur och natur
  • Klimat och energi
  • Hav och Vatten
  • Konsumtion och resurser
  • Skräp och avfall
  • Kemikalier och giftfri miljö
  • Livsstil och hälsa
  • Global samverkan

Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent, som är en opolitisk och icke vinstdrivande stiftelse.


Sidan senast uppdaterad: 2019-08-12 08.19
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se