Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,3 °C
Medelvind NE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Tjörn i topp när kulturskolor jämförs

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Leiko Ikemura: Self, 2018

Kulturskolan på Tjörn hamnar i topp i ny nationell mätning. Arbetet med att stärka kurs- och kulturutbudet för barn och unga i Kulturskolan har gett resultat och sätter Tjörn på kartan.

Stor variation råder för Kulturskolans utbud och kurser runtom i Sverige. Det visar statistik från Kolada (jämför kommuner och regioner), som nyhetsbyrån Siren har gått igenom på uppdrag av SVT. Mest utbud har ofta de större kommunerna, som Lund och Norrköping med 12 ämnen vardera, så Tjörn sticker ut med sina tio ämnen. I rankingen hamnar kommunen i topp fyra!

I nivå med Stockholm

– Det är på samma plats som Stockholms kommun! Möjligheterna för varje barn och ungdom att hitta just sitt uttryck ökar därmed markant, säger Cathrine Berntsson, avdelningschef och ansvarig för Deltas verksamhet där Kulturskolan är en del.

Hon förklarar det stora utbudet med att Delta arbetat strategiskt med utvecklingsarbete de senaste åren.

– Så härligt att det nu ger resultat. Att kunna erbjuda en meningsfull fritidsaktivitet kan vara avgörande för att förhindra utanförskap, säger hon.

Något för alla

Kulturskolan på Tjörn har cirka 450 elever inskrivna i sina tio olika kurser. Det finns något att göra alla dagar i veckan, på olika platser i kommunen och för alla åldrar 0-19 år.

Kulturskolans verksamhet ingår i den handlingsplan som är beslutad av kommunfullmäktige för att stärka barn- och ungdomskulturen på Tjörn.

Positivt för skolresultaten

Pär Andersson, rektor på Bleketskolan, menar att kommunens arbete med att engagera barn och unga på fritiden spelar stor roll för deras välmående och personliga utveckling som individer.

– Detta har i sig en positiv inverkan på elevernas resultat i skolan, säger han.

Även Martin Wallin, processledare för barn- och ungdomskultur vid Tjörns kommun, är glad över statistiken.

– Det är så fantastiskt roligt och givande när hårt och idogt arbete ger resultat, säger han.

 

Sidan senast uppdaterad: 2020-02-24 13.32
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se