Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,6 °C
Medelvind SW 3,1 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Nordiska Akvarellmuseet fyller 20

Fredrik Söderberg, Portrait of Pan, 2011

Nu har jubileumsåret för Nordiska Akvarellmuseet startat. Först ut är Fredrik Söderberg och Jongsuk Yoon.

Fredrik Söderbergs akvareller har olika teman, är både föreställande och abstrakta. De föreställande målningarna myllrar av detaljer med inspiration från antiken, bibliska berättelser och från andra konstnärer. Här finns hänvisningar till det andliga och ockulta, till alkemin och astrologin.

Magi och symboler

Han har i sitt konstnärskap utforskat alternativa rörelser, som hippies, religiösa grupper, politiska grupper och personer som gått vid sidan av populärkulturen. Inför varje ny serie målningar har han grävt djupt och läst mycket för att gestalta sitt tema.

På museet får du se bildsviter som till exempel utgår från japanska träsnitt från slutet av 1800-talet eller psykoanlaytikern Carl Gustav Jungs hus. I ett av rummen får vi se fyra sidor av samma hus, exakt återgivet, men med tillägg av tibetanska mandalamönster som kommer upp ur skorstenen eller svävar ovanför. Som en reaktion mot det exakta hänger det ett abstrakt färgsprakande konstverk bredvid varje hus.

Väggmålningar

Längst in i museet, i det största rummet, har den koreansk-tyska konstnären Jongsuk Yoon målat två monumentalmålningar på de största väggarna. Med hjälp av en skylift har hon under två veckor målat två verk, Sun and Moon, till viss del inspirerad av landskapet utanför museet.

Bilderböcker för de minsta

På andra våningen visas dessutom originalbilder ur två böcker av Eva Lindström – Jag rymmer och Alla går iväg. Eva Lindström har både skrivit och illustrerat böckerna. Eva Lindström har medverkat i Kamratposten, skapat tecknade kortfilmer och flera av hennes berättelser har filmatiserats.

Den 20:e varje månad

Nordiska Akvarellmuseets 20-årsjubileum kommer att firas hela året med många aktiviteter. Den 20:e varje månad händer något extra och bussar kommer att gå till museet från olika orter i Västra Götaland.

Sidan senast uppdaterad: 2020-02-02 09.54
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se