Tjörns kommuns logotype
Temperatur 2,9 °C
Medelvind SSW 1,3 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Vem äger vägen?

Vem har ansvar för de olika vägarna på Tjörn? Det kan vara bra att veta i vintertider.

Många tror att det är Tjörns kommun som har hand om plogbilarna och traktorerna som åker runt och halkbekämpar på våra vägar. Men i själva verket är det väldigt få vägar som just kommunen har hand om. Så nu ska vi försöka reda ut begreppen.

Om du kör bil till jobbet, börjar du förmodligen din resa på en väg som underhålls av din vägförening. När du når den ”stora vägen” är det troligt att det är Trafikverkets väg. Men om du cyklar eller promenerar på en gång- eller cykelväg kan det vara kommunens väg du använder.

Trafikverket – stora leder, genomfartsvägar

Trafikverket har ansvar för stora leder, genomfartsvägar och vägar som når så kallade samhällsnyttiga funktioner. För att krångla till det, gäller detta även vägar som historiskt har varit viktiga. Därför hittar du också en del småvägar under Trafikverkets ansvar.

Till exempel har Trafikverket ansvar för vägarna 160 (Tjörnbroarna till Skåpesund) och 169 (Myggenäs korsväg till Rönnäng), men också genomfarten i Skärhamn (Hamngatan och Storgatan).

Vägföreningarna – nästan alla andra vägar

Vägföreningarna har hand om nästan alla övriga vägar. Det finns ett fyrtiotal vägföreningar på Tjörn. Förmodligen är du med i någon av dem.

Tjörns kommun – ett fåtal vägar

Tjörns kommun har ansvar för ett fåtal vägar. Det gäller till exempel vägen till Vallhamn (från rondellen), vägen till Heås och de stora gång- och cykelvägarna mellan Skärhamn och Aröd samt Kållekärr och Gamla Myggenäs.

 

Sidan senast uppdaterad: 2020-03-02 11.10
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se