Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,1 °C
Medelvind SW 8,5 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Ersättningen klar för oljeutsläppet

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Sjö av olja 2011

Frågan om ersättning för kostnaderna för arbetet i samband med oljeutsläppet har nått sin lösning. Svenska och danska staten ersätts med 105 miljoner kronor.

Försäkringsbolaget för lastfartyget Golden Trader ersätter svenska och danska staten med 105 miljoner kronor för det oljeutsläpp som skedde efter kollisionen den 10 september 2011 med fiskefartyget Vidar utanför Danmarks kust.

De sammanlagda kraven från svenska myndigheter (Kustbevakningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Försvarsmakten) och danska Værnsfælles Forsvarskommando (tidigare Søværnets Operative Kommando) uppgick till cirka 176 miljoner kronor. Ett fartygs ägare, eller försäkringsbolag, har i fall som det rätt att begränsa sitt kostnadsansvar enligt internationella konventioner. I just detta fall innebär det cirka 121 miljoner kronor.

Förlikningen landade på 105 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 87 % av det maximala belopp som försäkringsbolaget var skyldigt att betala. Kustbevakningen har drivit frågan om ersättning för samtliga svenska myndigheter. MSB har stått för en stor del av underlagen.

- Det är naturligtvis skönt att den här processen är över. Vi och de övriga myndigheterna är mycket nöjda med resultatet, säger Per-Olof Wikström, myndighetsjurist vid MSB.

Eftersom myndigheterna redan fått ersättning från staten kommer ersättningen att redovisas direkt till statskassan. MSB:s ersättningskrav har i huvudsak gällt de belopp som staten har betalt ut till de drabbade kommunerna Orust och i synnerhet Tjörn för arbetet med saneringen av stränderna.

Oljeutsläppet är det största utsläppet i Sverige på många år. Det krävde ett intensivt arbete med många fartyg, båtar och mycket personal. Insatsen var arbetskrävande eftersom området har stort miljövärde och är svårtillgängligt.

Bakgrund

  • Den 10 september 2011 kolliderade lastfartyget Golden Trader med fiskefartyget Vidar utanför Danmarks kust. På Golden Trader skadades en bunkertank som började läcka. Efter kollisionen tog danska myndigheter under den 11 september 2011 upp cirka 55-60 kubikmeter olja innan hårt väder gjorde vidare saneringsarbete omöjligt.
  • Den 15 september 2011 kom anmälningar från privatpersoner i Tjörns kommun som sett oljeklumpar av tjockolja på västsidan av Klädesholmen. Senare påträffades större mängder tjock olja i diverse vikar och sund, särskilt kring Härön vid nordvästra Tjörn.
  • På eftermiddagen 15 september inledde Kustbevakningen en miljöräddningsinsats till sjöss och flera enheter skickades till området.
  • På morgonen den 16 september 2011 inledde Tjörns kommun en parallell räddningsinsats på land. Därefter pågick en långvarig saneringsinsats under lång tid, med stöd av bland många andra MSB och Försvarsmakten.

Läs mer på www.tjorn.se/olja2011.


Sidan senast uppdaterad: 2015-01-30 11.05
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se