Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,0 °C
Medelvind NNE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

8-fjordar vinner Sjöstjärnan

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Foto Natalie Greppi, HaV

Foto Natalie Greppi, HaV

På Hav- och vattenforum i Göteborg den 16 maj delades vattenmiljöpriset Sjöstjärnan ut till projektet 8-fjordar.

Priset delades ut av miljöminister Karolina Skog. De som tog emot priset var Niclas Åberg, projektledare, Sara Ejvegård, miljöinformatör och Bo Pettersson, kommunalråd i Stenungsunds kommun.

- Vi är fantastiskt glada och riktigt stolta över det här. Sjöstjärnan är ändå Sveriges finaste vattenmiljöpris och ett tecken på att man nått framgång med det man arbetar med, säger Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordar.

Juryns motivering:

8-fjordar har under flera år arbetat systematiskt med åtgärder för att restaurera och förbättra vattenmiljön i fjordarna runt Orust och Tjörn. Parallellt har man också stöttat utvecklingen av verksamheter som turism och vattenbruk. Man har arbetat långsiktigt och målmedvetet i dialog med kommuner, fiskets representanter, markägare och andra lokala aktörer. Genom sitt arbete har man visat att miljön i fjordarna kan förbättras samtidigt som det skapas förutsättning för utveckling av lokala verksamheter, ett gott exempel på hållbar utveckling och dess tre dimensioner omfattande miljö, ekonomi och social utveckling.

På eftermiddagen fick 8-fjordar tillfälle att berätta mer om projektet under en fika med kronprinsessan Victoria.

Syftet med Sjöstjärnan är att lyfta fram och stödja vattenvårdsinsatser som bygger på samarbete mellan kommuner, näringar och ideella intressen. Det har delats ut sedan 2013 av Havs- och vattenmyndigheten HaV, Lantbrukarnas riksförbund LRF och Sveriges kommuner och landsting SKL. Förutom äran får pristagarna 50 000 kr.


För mer information kontakta:

Niclas Åberg, projektledare 8-fjordar, 0303- 73 25 13

Bo Pettersson, ordförande i 8-fjordars styrgrupp, 0303- 73 83 47

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-21 08.32
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se