Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,0 °C
Medelvind ENE 3,1 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Fira miljövänligt

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Blomblad på gräsmatta

När man ska fira sina studenter och annat finns det bra alternativ till ballonger och konfetti.

Plast i havet har vi redan alldeles för mycket. Och ballonger kan till exempel bli uppätna av djur och fastna i matsmältningssystemet, vilket leder till att djuret svälter ihjäl.

– Det finns flera bra alternativ för att fira ordentligt, till exempel nedbrytbar konfetti, blomblad, fågelfrön eller ris. I stället för ballonger kan man blåsa såpbubblor, hänga upp flaggspel eller vara lite innovativ och kreativ och hitta egna sätt att fira, säger Karin Meyer, miljöutredare på miljöförvaltningen och koordinator KIMO Sverige.

Konfetti och ballonger är ofta gjorda av plast eller latex. När de blir liggande som skräp i naturen fragmenteras de till mindre beståndsdelar och blir så kallad mikroplast. Det som hamnar på gatan kommer så småningom att hamna i ett vattendrag och slutligen i havet. Vetenskapliga studier visar att mikroplast kan orsaka stor skada på den marina miljön och dess organismer, och mikroplaster förekommer i dag i alla jordens marina miljöer. Det finns på havsbotten, i vikar och kustområden, på stränder och i levande organismer.

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-13 09.20
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se