Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,8 °C
Medelvind SW 4,0 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Frågor och svar om vattenläckor

Störst text
Stor text
Normalstorlek
vatten från kran

Ibland händer det att rör spricker. Här svarar vi på de vanligaste frågorna.

Varför blir det vattenläckor?

Några vanliga orsaker till att rör spricker är att

  • tjälen går ur jorden
  • det är väldigt torrt i marken
  • det har regnat mycket
  • ledningarna är gamla och sköra.

Hur upptäcks en läcka?

Oftast är det privatpersoner som hör av sig för att det kommer upp vatten ur marken eller är dåligt tryck i kranen. Ibland kan driftteknikerna på vattenverket upptäcka att vattennivån sjunker snabbt i något vattentorn.

Hur hittar ni läckorna?

Driftteknikerna letar efter läckan på olika sätt. Ibland kan de se om det kommer upp vatten någonstans eller se på vattenmätare i brunnarna om något flöde är ovanligt högt. De kan också lyssna med en lyssnarstav. Flera arbetslag är ute samtidigt och letar tills läckan har hittats.

När får jag information?

Den första informationen du får är att det finns en läcka och att du får mer information så snart vi vet mer. Under tiden prioriterar VA-avdelningen att hitta läckan och har ingen möjlighet att ta emot telefonsamtal. Hur informationen går till beror på hur många hushåll som är drabbade. Är det några få hushåll kan det bli dörrknackning eller en lapp i brevlådan. Är det många som drabbas, går det ut information på kommunens hemsida och/eller facebook.

När läckan hittats (se nästa fråga), går kommunen ut med mer information om vilka områden som är drabbade och var vatten finns att hämta. Informationen uppdateras så länge arbetet pågår.

Vad händer när läckan hittats?

Nu kan det aktuella området avgränsas och ventiler stängs av runtom. För att vara säkra på att inte andra ledningar (till exempel elkablar, kopparledningar och fiberledningar) grävs av i samband med lagningen av vattenläckan, måste tekniker från elbolag med mera komma till platsen och märka ut ledningarna. Innan detta är gjort får kommunens drifttekniker inte börja gräva.När ledningen är hel igen måste den spolas ren innan ventiler öppnas och abonnenterna får tillbaka sitt vatten.

 

 

Bra att veta

I samband med arbeten eller andra störningar på ledningarna kan vattnet bli missfärgat. Det beror i regel på att järnavlagringar i rören släpper och följer med vattnet. Det kan också bli mjölkaktigt vilket beror på att luft kommit in i ledningarna.

Låt vattnet rinna en stund så försvinner missfärgningen. Vattnet är trots missfärgningen inte hälsofarligt.

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-02 08.07
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se