Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,8 °C
Medelvind ENE 3,1 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Har du hämtat en tratt?

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Samla upp fett från stekpannan med en fettratt

Hörde du talas om den stora fettklumpen i London? Låt det inte hända på Tjörn också. Här får du veta vad du kan göra.

Brukar du diska ur det sista fettet i stekpannan med hett vatten? Eller hälla ut gammal friteringsolja direkt i avloppet? Det kan orsaka mycket skada i våra avloppsledningar och ge upphov till allt från översvämningar till fler råttor.

Det här kan du göra!

När vi lagar mat hemma tänker vi kanske inte alltid på allt fett som hamnar i diskvattnet. Det lilla som är kvar i stekpannan som diskas ur med hett vatten eller vätska från olika inläggningar. Men de små mängderna varje dag blir snabbt till stora problem.

Just nu finns ett begränsat antal fettrattar att hämta i Kundcenter på kommunkontoret i Skärhamn. Tratten fästs på en flaska så att det lättare går att hälla ut fettet utan att kladda. När flaskan är full skruvar man av tratten och sätter den på en ny flaska. Den fulla flaskan slänger man i restavfallet (den gröna tunnan).

Fler tips

När du hällt av så mycket fett du kan i flaskan, torka bort resten av fettet med hushållspapper och släng i matavfallet innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.

Det är inte bara det rena fettet som smör, frityrolja och stekflott som inte ska spolas ner i avloppet. Spola heller inte ner:

  • Såser
  • Lag från olika inläggningar (t ex sill, oliver, soltorkade tomater, fetaost)
  • Grädde
  • Yoghurt
  • Filmjölk
  • Glass
  • Choklad
  • Kaksmet
  • Råa ägg

Hur illa kan det gå?

Allt fett som hamnar i avloppet stelnar på sin väg till reningsverket. Som cementliknande avlagringar lägger det sig på insidan av rören. Om inte rören hålls rena med återkommande spolningar eller rensningar riskerar de att tätna helt, vilket skulle kunna leda till översvämningar i källare eller att det släpps ut orenat vatten i våra vattendrag.

Våra reningsverk och pumpstationer har problem med fettansamling. Bara förra året fick kommunen lägga cirka 360 000 kronor på att förebygga haverier, och då är inte reparationer inräknade.

När avloppsvatten inte kan transporteras bort ordentligt utan blir stillastående börjar det lukta illa. Fett i ledningarna drar också till sig råttor, som gillar att mumsa på stelnat fett och matrester. Kommunen jobbar regelbundet med råttbekämpning.

Och hur var det nu med fettklumpen i London? Jo, den vägde 130 ton, var 250 meter lång och tog flera veckor att ta bort. Så låt oss hjälpas åt i jul och lägg fettet där det hör hemma – i soporna!


Sidan senast uppdaterad: 2019-01-14 14.15
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se