Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,2 °C
Medelvind NNE 3,1 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Ö-trio får priset Författarnas bästa bibliotek

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Skärhamns bibliotek mars 2015

Kultur i Väst och Författarcentrum Väst delar varje år ut priset till bibliotek som under året visat på självständighet och nytänkande när det gäller bokningar av författare. I år tilldelas det Orust, Tjörns och Öckerös bibliotek.

Genom att slå sina kloka huvuden ihop har ö-biblioteken, under en längre tid, arbetat konsekvent och kreativt med sina författarbesök. Det visade sig vara ett vinnande koncept.

– Tack vare ett kreativt samarbete har dessa tre bibliotek lyckats boka kända författare som Björn Ranelid och Carin Hjulström. Författarna kan göra en sammanhängande miniturné och biblioteken dela på kostnader för resor och boende. Vår förhoppning är att detta goda exempel ska inspirera andra bibliotek till liknande samarbeten, även när det gäller mindre kända namn, säger Kennet Klemets, författarförmedlare, Författarcentrum Väst.

Juryns motivering

Priset Årets Bästa Bibliotek 2018 går till tre bibliotek, närmare bestämt tre ö-bibliotek: Orusts, Tjörns och Öckerös bibliotek. Dels för att de var och en under en rad av år varit flitiga bokare av författarbesök, dels för att de på ett smart och konstruktivt sätt samarbetat kring bokningar av lite mer kända författare som annars kan vara svåra att locka till ett mindre bibliotek. Vi är imponerade och hoppas även att andra bibliotek låter sig inspireras av detta lyckade exempel.

Priset delas ut på Författardagen den 30 november på Göteborgs Stadsbibliotek. Årets pris utgörs av ett kort författarbesök var, som biblioteken kan boka ihop under 2019.

Jury: Nina Katarina Karlsson (litteraturkonsulent, Kultur i Väst), Kennet Klemets, (författarförmedlare, Författarcentrum Väst).

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-20 09.03
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se