Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,9 °C
Medelvind NE 4,5 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Premiär för ny matchracingtävling i Skärhamn 2019

Matchracing med Pelle Pelle

Midsummer Match Cup, en ny internationell seglingstävling, kommer att arrangeras i Skärhamn med start sommaren 2019. Det är vad kommunstyrelsens arbetsutskott har som ambition att möjliggöra.

Tävlingen kommer att ske i enskrovsbåtar och med mixbesättningar.

Beslutet om att arbeta vidare med att medverka till att den nya tävlingen kommer att etableras i Skärhamn togs av kommunstyrelsens arbetsutskott i Tjörns kommun den 7 juni 2018. Midsummer Match Cup är en långsiktig satsning som på sikt också har som mål att etablera permanenta maritima verksamheter på året runt basis i Skärhamn.

– Vi vill förlänga säsongen i Skärhamn och ett evenemang som detta kommer att locka en ny publik. Det finns en lång marin tradition här och Tjörn är en självklar del av båtlivet på sommaren i Bohuslän.

– Vi har en stark tradition med Tjörn Runt, ett av landets största seglingsevenemang, och det känns väldigt spännande att Skärhamn nu kommer att stå som värd till en ny matchracingtävling med internationellt högsta kvalité, säger Martin Johansen, kommunalråd i Tjörns kommun.

– Det är många praktiska frågor som måste identifieras för att göra evenemanget möjligt och vi arbetar redan på att se över möjligheterna till ett genomförande av Midsummer Match Cup, säger kommunchef Ann-Britt Svedberg.

Planen för Midsummer Match Cup är att etablera ett evenemangsområde i hamnen i Skärhamn och att seglingarna ska ske ute på Hamnefjorden. Tävlingen kommer att avgöras i enskrovsbåtar och med mixbesättningar, det vill säga att män och kvinnor tävlar i samma lag.

Världseliten inom segling kommer att bjudas in till premiärtävlingen som inte hör till någon serie eller världscup. Få andra stora tävlingar i världen har tidigare varit öppna för enbart mixade team.

Midsummer Match Cup kommer att arrangeras av Brandspot som tidigare varit med och arrangerat flera stora internationella seglingsevenemang, däribland hamnstopp för Volvo Ocean Race i Göteborg och Stockholm, America’s Cup World Series i Göteborg och GKSS Match Cup Sweden på Marstrand.

– Det ska bli spännande att vara med och utveckla ett nytt koncept inom internationell match racing och samtidigt etablera tävlingen på en så unik och vacker plats som Skärhamn. Vi kommer att skapa ett nytt spännande evenemang i ett mycket nära samarbete med kommunen, lokala näringslivet och andra starka aktörer i regionen säger Jan Torstenson, VD på Brandspot.

Bakgrunden till tävlingsidén kommer från matchracingseglaren Johnie Berntsson som i tidiga år seglade mycket i vattnen kring Skärhamn.
– Detta är en förträfflig arena för matchracing och Tjörns kommun ihop med Brandspot och föreningar och företag är rätt mix för att få detta att bli ett event i världsklass, säger Johnie Berntsson.

Datum för när tävlingen planeras att äga rum kommer att presenteras inom kort.

Kontaktpersoner och information

Ann-Britt Svedberg, kommunchef, Tjörns kommun
0304-60 10 15
ann-britt.svedberg@tjorn.se

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-18 13.46
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se