Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,9 °C
Medelvind NE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Projekt för att rädda ålgräset

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Ewa Lavett, länsstyrelsen, dyker i en ålgräsäng

Marinbiolog Ewa Lavett dyker i en ålgräsäng (foto länsstyrelsen VG)

I södra Bohuslän har närmare åttio procent av allt ålgräs försvunnit de senaste tio åren. Ett projekt för att rädda ålgräset har inletts vid bland annat Lilla Askerön.

Sjögräset och de täta ängar de bildar på grunda vatten är viktiga uppväxtmiljöer för fiskar. De stabiliserar även mjuka bottnar och gör vattnet klart och rent.

I södra Bohuslän försvann mängder av ålgräsängar under nittiotalet, bland annat på grund av övergödning. Men trots att övergödningen minskat har ålgräset inte kommit tillbaka. Istället har vattnet blivit grumligare av sediment som virvlar upp. Detta i kombination med drivande algmattor gör att ålgräs inte längre kan växa.

Nu ska Länsstyrelsen Västra Götaland och forskare från Göteborgs universitet försöka vända utvecklingen. Ålgräs ska planteras ut på olika platser, bland annat intill Lilla Askerön, där man sedan kommer att pröva olika metoder för att bevara och återetablera gräset. Projektet kommer att bedrivas i fyra år.

Försöksodlingarna kommer att vara utmärkta med små röda bojar märkta med Göteborgs universitet och telefonnummer. Det är klokt om man undviker att köra båt eller dragga/ankra på de platserna.

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-29 09.38
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se