Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,0 °C
Medelvind NNE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Tjörn har fått en ny turismstrategi, Strategi för en hållbar natur- och kulturturism.

Vi ställde några frågor om den nya strategin till Lena Karlstedt, turismansvarig i Tjörns kommun.

Varför ska fler besöka Tjörn?

– Turismen är en av förutsättningarna för visionen och att Tjörn ska ha uppnått 20000 invånare år 2035. Om man besöker en plats man tycker om kan det leda till att man senare vill flytta dit. Det är många som försörjer sig på turism, som faktiskt är den snabbast växande basnäringen i Sverige.

Om fler besöker Tjörn, hur blir det en ”hållbar natur- och kulturturism"?

– Vi måste sträva efter att ha attraktiva verksamheter året runt. Det blir mer hållbart för ön men också för turistföretagen som får en jämnare tillströmning. Ju fler som har öppet under lågsäsong, desto mer attraktivt blir också närområdet för oss som bor här.

Turismnäringen drivs i huvudsak av enskilda näringsidkare, som hotell och restauranger. Vad har kommunen för roll?

– Det finns många sätt som kommunen kan stötta turismen. Som att ge god service med snabb hantering av tillståndsärenden eller att arbeta för en god infrastruktur. Kommunen är också med och marknadsför Tjörn och deltar i både lokala och större nätverk som Södra Bohuslän Turism och Turistrådet Västsverige.

Vad finns det för trender inom turism som Tjörn behöver möta för att fortsätta locka turister?

– En sådan trend är hälsoresor; att vi reser för att förbättra oss själva fysiskt och mentalt, som när vi vandrar, paddlar kajak eller upplever konst. En annan trend är att besökarna söker en djupare mening bortom själva reseupplevelsen, som att maten är närproducerad eller att restaurangen de äter på är en god arbetsgivare.

Hur ska man lyckas få hit fler turister under lågsäsong?

– Här finns redan några bra exempel på lyckade satsningar, som konstvandringen och kulturveckan. Nu kommer en ny satsning, Remember September, där fler ställen ska vara öppna i september. Konferenser och möten är en stor möjlighet att förlänga säsongen.

26 000 fler gästnätter på Tjörn sedan 2009

Sedan 2009 har gästnätterna på Tjörn ökat från 32718 till 59125. 2016 uppgick exportvärdet av turismen i Sverige till 120 miljarder kronor – det är dubbelt så mycket som stålindustrin.

 


Så ska Tjörn få en hållbar turism

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Sidan senast uppdaterad: 2018-08-08 09.21
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se