Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,3 °C
Medelvind NE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Stopp! Min kropp!

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Stopp! Min kropp!

Hur pratar man med barn om vad man får och inte får göra med andras kroppar?

Det vet familjebehandlarna Sofia Rastman och Bente Nielsen. Här besöker de en förskoleklass i Myggenäs skola.

Sexåringarna sitter knäpptysta i en stor hörnsoffa och lyssnar noga på vad Sofia och Bente säger.

– Vi är här för att prata om kroppen. För man ska vara rädd om sin kropp och andras kroppar. Det är viktigt att man pratar om sådana saker. Det är inget konstigt med det.

Viktigt samtal

Sofia och Bente faller varandra i talet när de pratar med barnen. Samtidigt som orden de säger är så viktiga blir ämnet avdramatiserat när de själva är bekväma med att prata om ämnet. Redan i höstas, långt före me too-uppropet, började Sofia och Bente besöka skolklasser på Tjörn. De hade god hjälp av Rädda Barnens handbok Stopp! Min kropp! som handlar om hur man kan prata med barn om sexualitet, kroppens privata områden och vad man får eller inte får göra med andras kroppar. De använder också en film från Svenska kyrkan som de visar för barnen och några praktiska övningar.

De har med sig två stora ark papper med uppritade figurer. På den ena står det ”okej”, på den andra ”inte okej”. Barnens uppgift blir att sätta upp små lappar på ställen på kroppen de tycker det är okej respektive inte okej att någon annan rör vid.

Inte okej

Alla sätter lappar på snoppen/snippan. Många väljer också armhålorna, munnen och näsan. I diskussionen efteråt förtydligar Bente och Sofia att man alltid ska säga ifrån när någon tar på ett ställe man inte vill.

– Min kropp är något värdefullt. Det är jättemysigt med kramar och att gosa med sina föräldrar. Men kroppen är också bra på att säga ifrån när det inte känns bra. Då säger man nej, säger Bente.

Dåliga hemligheter

En bra hemlighet kan vara en present eller en rolig överraskning. Men dåliga hemligheter – de är svåra att bära.

– Om man har blivit slagen och den som slagit en säger att man inte ska berätta för någon, då ska man berätta för föräldrarna och sin lärare, säger ett av barnen. Diskussionen om dåliga hemligheter är viktig, för man vet att när det gäller sexuella övergrepp håller de som drabbas på sin hemlighet mycket längre än om det gällde andra problem.

– De flesta berättar inte förrän de är vuxna. Därför är det så viktigt att vi pratar om det på ett naturligt sätt, säger Sofia Rastman.

Fler klasser ska få besök

Sedan tidigare har Sofia Rastman och Bente Nielsen besökt samtliga klasser i Rönnängs skola. I vår är det Skärhamns skolas tur att få besök.Sidan senast uppdaterad: 2018-02-27 13.23
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se