Tjörns kommuns logotype
Temperatur 3,5 °C
Medelvind SE 1,3 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Fem till tips till tonårsföräldrar

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Du kanske tror att ditt barn går till en langare om du inte köper ut. Men de allra flesta minderåriga skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på alkohol genom någon de känner*. Det är alltså helt okej att säga nej.

* Visar en undersökning gjord 2014 av CAN.

Visa att du bryr dig

Prata med din tonåring inför högtider, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.

Bjud inte på alkohol och köp inte ut

Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

Hjälp till att säga nej

Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

Håll kontakten

Prata med din tonåring om helgen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara osv. Berätta hur du ser på alkohol, tider och så vidare.

Kom överens med andra föräldrar

Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är OK att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.    


Ytterligare information kring hur du som tonårsförälder kan prata om alkohol med din tonåring hittar du i Tonårsparlören.

Sidan senast uppdaterad 2019-05-15 11.33
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se