
Parkslide
Invasiva främmande arter
Arter som inte naturligt förekommer i svensk natur och som samtidigt konkurrerar ut inhemska arter på olika sätt kallas invasiva främmande arter.
Det finns en EU-förordning om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter som syftar till att hindra och bekämpa utbredning och skador av dessa arter. En EU-förteckning (EU-lista) har upprättats över just nu 49 invasiva främmande arter där elva av de listade arterna finns i svensk natur. Med på listan finns bland annat jättebalsamin och jätteloka.
Lämna växtdelar på återvinningscentralen
Bekämpar du en invasiv art på egen fastighet kan du lämna växtdelarna på återvinningscentralen. Växtdelarna ska då vara omsorgsfullt förpackade i slutna plastpåsar. Var noga med att inte sprida växtdelar, rötter eller frön under transporten.
- Gul skunkkalla (Lysichiton americanus)
- Jättebalsamin (Impatiens glandulifera)
- Jätteloka (Heracleum mantegazzianum)
- Signalkräfta (Pacifastacus leniusculus)
- Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus)
- Vresros (Rosa rugosa)
- Parkslide (Reynoutria japonica, tidigare Fallopia japonica)
- Mink (Arion vulgaris)
- Spansk skogssnigel (Neovison vison, Mustela vison)
- importera
- sälja
- odla
- föda upp
- transportera
- använda
- byta
- släppa ut i naturen
- hålla levande
Är du markägare eller fastighetsförvaltare berörs du särskilt av reglerna.
Om du är fastighetsägare eller fastighetsförvaltare har du ett ansvar och skyldighet att bekämpa de arter som finns med på EU-listan.
Vid bekämpning av invasiva främmande arter krävs samverkan inom kommunen, markägare och fastighetsförvaltare men samverkan kan även behövas över kommungränser och inom regionen. Ta gärna kontakt med din granne eller kommunen för att diskutera bästa möjliga åtgärder.
Länsstyrelsen har tillsynsansvaret för att åtgärder vidtas.
Tips och råd från Naturvårdverket om hur du hanterar och bekämpar invasiva främmande arter:
Kartläggning av de invasiva främmande arterna är en viktig del i arbetet för att bekämpa och att hindra spridning. Det är därför väsentligt att rapportera in fynd av dessa arter.
Kontakt
Miljöavdelningen
Vårt mål är att du så snabbt som möjligt ska kunna komma i kontakt med oss. Men våra medarbetare har inte alltid möjlighet att svara i telefon. Därför ber vi dig att i första hand kontakta oss via e-post.