Kompostera hemma

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Kompostering är en naturlig metod för att bryta ner avfall med hjälp av mikroorganismer. Det ger en näringsrik jord. Jorden kan du kan använda som förbättringsmedel i rabatter och för växter.

Ansöka om att kompostera hemma

Vill du kompostera hemma ansöker du om det hos kommunen.

Blankett: Ansökan om kompostering

Kompostbehållare

Du kan köpa en kompostbehållare eller bygga en själv. Oavsett vilken behållare du väljer måste den vara välventilerad för att mikroorganismerna ska få syre. Tänk på att skaffa en lämplig storlek. För ett normalhushåll är 200-250 liter lagom.

Det är viktigt att behållaren är säker mot skadedjur. Inga hål eller springor ska vara större än fem millimeter.

Åretruntboende behöver en isolerad behållare för att komposteringen ska fungera även under vintern. För fritidsboende rekommenderar vi isolering.

Så här sköter du komposten

Placera komposten i trädgården på en plats som till största del ligger i skugga. Lägg en 10-15 centimeter tjock, luftig bädd av finklippt ris och kvistar i botten på behållaren. Finfördela stora bitar av hushållsavfallet, till exempel kött- och fiskrester, mögligt bröd, vitkålshuvuden och gurkor. Det påskyndar nedbrytningen och flugor lockas inte till avfallet.

Varje gång du lägger avfall i komposten är det viktigt att blanda ner det i ytskiktet. Efter omblandningen måste det färska avfallet täckas med strö, för att hindra flugor att lägga ägg.

Rör om djupt ner i komposten och ut mot kanterna med jämna mellanrum. Syre tillsätts då och nedbrytningen blir snabbare.

Strömaterial

Exempel på lämpligt strömaterial:

 • flisat trädgårdsavfall
 • rens, torrt gräs
 • torra löv och barr
 • såg- och kutterspån
 • halm
 • torvströ.

Vad är komposterbart?

 • rester av kött, fisk, grönsaker, frukt, säd och mjölkprodukter
 • äggskal
 • te, kaffesump och filter
 • hushållspapper, ofärgade servetter och näsdukar
 • grenar, kvistar, löv, barr och gräsklipp i små mängd (inga växtdelar från främmande invasiva arter får läggas i komposten)

Problem i komposten

Om du får problem med komposten har processen kanske inte kommit igång. En väl fungerande kompost är fuktig som en urkramad tvättsvamp.

Om komposten är för våt, tillsätt ett torrt fuktsugande strömaterial och rör om. Är komposten för torr behöver vått avfall tillföras och röras om. Är den mycket torr kan du använda vattenkanna och tillsätta vatten försiktigt och välfördelat. En torr kompost drar lätt till sig myror.

Dålig lukt

För lite omrörning gör komposten för tät och kompakt. Syretillförseln blir då inte tillräcklig, nedbrytningen fungerar inte och en "rutten" lukt uppstår. En annan orsak till dålig lukt kan vara för lite strömaterial i köksavfallet.

Åtgärder mot flugor och fluglarver

 • Rör om riktigt ordentligt i komposten, ända ner i botten och ut i kanterna. Täck sedan med ett tjockt lager av färskt såg- eller kutterspån. Larverna gillar inte detta.
 • Försök få upp temperaturen i komposten, till exempel med gödsel eller färskt gräs. Larverna dör då av värmen.

När är komposten färdig?

Komposten är färdig när den inte längre känns varm. Avfallet har då brutits ner till ett mörkt och kornigt material, som doftar och ser ut som jord. Genom att titta, känna och lukta kan du avgöra om komposten är klar.

Färdig kompost har ett högt näringsvärde. Blanda upp det med tre till fem delar av till exempel jord, torv eller sand, beroende på användningsområde.

Sidan senast uppdaterad 2019-05-02 15.40

Kontaktuppgifter

Allmänna frågor
Kundtjänst avfall
0304-60 14 00
avfall@tjorn.se

Öppettider:
Måndag - fredag kl 8-15 lunchstängt kl 12-13
Dag före helgdag kl 8-12

Slam
Renova Tjörnlänk till annan webbplats
0304-67 17 25
kundservice@renova.se

Återvinningsstationer
FTI kundtjänstlänk till annan webbplats
0200-88 03 11

Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se