Tjörn kommuns logga, till startsidan

Skadedjur

Om djur ska betraktas som ohyra eller skadedjur avgörs inte av arten utan av hur många de är, platsen de finns på och om de kan orsaka skada och olägenhet för människors hälsa. Här finns information om vad som räknas som skadedjur och hur du blir av med dem.

Vad räknas som skadedjur

Till skadedjuren hör möss, råttor, sorkar, lämlar, kråk- och måsfåglar, vissa duvarter samt vilda djur som uppehåller sig i närheten av våra bostäder såsom rådjur och grävlingar.

Till ohyra kan räknas mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar, getingar, flugor, kackerlackor med flera.

Bli av med skadedjur och ohyra

Se till att soptunnor och eventuell komposttunna är hela för att minimera möjligheten för skadedjur att hitta mat. Städning är den metod som är enklast. Genom att hålla rent undanröjs många mat- och äggläggningsplatser. Vid större angrepp, kontakta ett saneringsföretag.

Grävling

Vi ska börja med att avliva en gammal myt. Grävlingar är inte aggressiva djur som många tror, utan lugna djur som inte oprovocerat attackerar människor eller andra djur. Grävlingen är aktiv i skymningen, under natten och i gryningen.

Grävlingar kan ställa med problem i trädgårdar när de bökar upp rabatter och gräsmattor på jakt efter daggmask och annat. De kan även bosätta sig under hus, uthus och altaner. Att skjuta enstaka djur löser sällan problemet. Finns en bra boplats eller en bra plats att hitta föda, kommer troligen en ny grävling att flytta in.

Här är några tips på vad du kan göra:

  • Avskräck. Lägg omgående ut trasor indränkta i parfym eller andra dofter som påminner om människor där du sett grävlingen gräva. Ingången till grytet bör sättas igen och husgrunden tätas. Detta måste ske nattetid då grävlingen lämnat grytet.
  • Lägg ut blodmjöl. Grävlingar tycker inte om lukten av blodmjöl.
  • Markera revir. Djur markerar ofta revir med urin. Genom att sprida urin längs tomtkanten markerar du för grävlingen att reviret är upptaget.
  • Stöka till. Grävlingar tycker inte om när man stökar till på tomten och flyttar runt saker, de trivs när det är ordning och reda.
  • För oljud. Grävlingar är störningskänsliga och gillar inte oljud. På marknaden finns olika produkter med ultraljud och resonansljud som kan skrämma bort grävlingar.

Kontakt med kommunens jägare

Har ni problem med skadedjur eller om ni har sett skabbräv kan ni kontakta någon av kommunens jägare som vid behov samråder med kommunens miljöavdelning.

Karl Lindqvist

Jägare för mindre djur, från grävling och nedåt.

Tomas Lind

Jägare

Kontakt

Miljöavdelningen

Vårt mål är att du så snabbt som möjligt ska kunna komma i kontakt med oss. Men våra medarbetare har inte alltid möjlighet att svara i telefon. Därför ber vi dig att i första hand kontakta oss via e-post.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 22 juli 2020

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet