Grönskärens lotsstation på Altarholmen
Idag finns bara husgrunderna kvar och det är svårt att föreställa sig att den här lilla ön utanför Härön en gång var hem för fem familjer. Här får du veta mer om livet på en lotsstation i slutet av 1800-talet.
Lotsplatsen etablerades här i mitten av 1870-talet och lades ner år 1903. Lotsarnas uppgift var att hjälpa fartygen förbi de fruktade Pater Noster-skären, till Klädesholmen eller Marstrand i söder, till den inre farleden vid Hättan eller norrut till Käringön. Härifrån var det lättare att komma ut på det öppna havet än från Kyrkesund och här fanns en skyddad hamn.
Trångbodda familjer
Husgrunderna som finns kvar på ön är resterna av två bostadshus, ett skolhus, en lotsutkik och en källare.
I det ena bostadshuset fanns tre lägenheter med ett rum och kök vardera. I huset fanns också en gemensam bakstuga. I det andra huset fanns det plats för två familjer. Det var trångbott – i en av lägenheterna kunde det bo nio personer. Sammanlagt bodde här fem familjer, ofta barnrika. Som mest bodde det ett 40-tal personer härute.
Egen skola
Det bodde också en lärarinna på ön. Hon hade sitt lilla utrymme bakom ett draperi i skolhuset. I den lilla skolsalen undervisade hon som mest 15 barn i bibel- och katekeskunskap och de fyra räknesätten. När hon hade varit på Altarholmen i tre månader, seglade hon vidare till en annan lotsplats. Det var tre lotsplatser som delade på hennes tjänst.
Den sista lärarinnan på Grönskären hette Mariana Wounsch som delade sin tjänst mellan så avlägsna platser som Tylön, Vinga och Grönskären. Hon undervisade barnen ungefär 70 dagar på varje plats.
Vardagsliv på ön
Familjerna levde mest på fiske och sjöfågeljakt men hade också får, grisar och höns. Några av dem hyrde potatisland på Härön för att dryga ut grödorna från det lilla de lyckades odla härute i den karga miljön. Murar en bit utanför husgrunderna vittnar om att de ändå hade någon typ av trädgård, eller kålgård som det kallades på den tiden. Det fanns också en källa som försåg lotsfamiljerna med dricksvatten. Den finns kvar än i dag och numera försedd med ett trälock.
Husen flyttades
När lotsstationen lades ner 1903 flyttades husen de flesta till Tistlarna i Göteborgs södra skärgård men också till Tylön och Mollösund. Idag finns bara grunderna kvar.
Den stora olyckan 25 augusti 1878
På morgonen siktades ett fartyg sydväst om Grönskären, på väg norrut. Fartyget signalerade att de ville få lots ombord. Alla fyra lotsarna på ön gick ut med en mindre öppen enmastad segelbåt (en så kallad ”vässing”).
Fartyget visade sig vara skonerten (en tvåmastare) Anna från Mollösund. Lotsarna gick ombord och fick veta att kocken, 18-årige Andreas Olofsson från Björholmen, blivit allvarligt brännskadad från midjan och neråt. Vindriktningen gjorde det omöjligt för Anna att kryssa in till land. Därför tog lotsarna med Andreas ombord för att ta honom i land så han kunde få läkarvård. Närmaste läkare fanns i Horleby, mitt på Orust.
De fick över Andreas i vässingen och kunde kasta loss från Anna. Annas befälhavare A J Johansson skrev senare i ett brev att ”Wädret var gott, men det gick som vi kalla en sorts hvirwelvindar på sina ställen på hafsytan.” Lotsarna både seglade och rodde så fort de kunde norröver, troligen mot Mollösund, som låg närmast för att skicka bud efter läkaren.
Senare på eftermiddagen kunde man från Måseskär se en norsk lotsbåt som påkallade uppmärksamhet. Fyrmästaren och hans personal rodde ut till lotsen, som berättade att det låg en död man i vattnet vid Måseskärs sund. De fortsatte ro till platsen och fick se den döde mannen, som låg och drev på en mast. Kroppen togs iland på Måseskär. Det visade sig vara en av Grönskärens lotsar.
På Grönskären växte oron eftersom männen inte kommit tillbaka. Men snart fick de veta att det var lotsen Johan Berndtsson som hade hittats. Vässingen hittades nära Söskär, men de fyra övriga personerna hittades aldrig.
De omkomna var:
Olof Eliasson, 49 år, lotsmästare och förman på lotsplatsen (pappa till nio barn, varav tre blev över 20 år)
Johan Berndtsson, 46 år, secundlots (pappa till fem barn)
Olle Berndtsson, 29 år, secundlots (pappa till fem barn)
Anders Berndtsson, 33 år, secundlots och bror till Olle. (pappa till ett barn, född året innan olyckan)
Den 18-årige kocken på Anna från Mollösund.
För att klara av uppdraget fick fyra extralotsar snabbt anställas. Under tiden som snabbutbildades hölls lotsstationen stängd. I november, tre månader efter olyckan, var de färdigutbildade och lotsstationen kunde öppnas igen.
Änkorna fick inga nådegåvor från Kongliga Lotsstyrelsen utan den hjälp de fick var mest insamlingar från medmänniskor. Familjerna flyttade från lotsplatsen efter olyckan.