Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,3 °C
Medelvind NE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Natur- och friluftsliv

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Vandring på Dyröleden

Bohuslän rankades år 2014 som världens sjunde vackraste vildmarksområde och Tjörn har på en relativt liten geografisk yta ett fantastiskt utbud av spektakulära friluftsupplevelser. Här finns kajakpaddling och fiske i världsklass, fantastiska bad samt spännande och varierande klättring. 

Tjörns kommun har även en lång rad otroligt vackra vandringsleder, cykelleder och utsiktsplatser: Från toppen av Vetteberget, Tjörns högsta berg, ser man milsvida omkring. På Solklinten, utefter Sundsbys vandringsled, kan man njuta av Stigfjordens skönhet med dess kobbar och skär och uppleva en spännande bergsravin och ett stort grottsystem. Även Dyrön har en fantastisk vandringsled som med hjälp av en lång rad uppbyggda spänger och trappor gör den dramatiska naturen mer tillgänglig.

Detta är bara ett axplock ur det fantastiska utbud av naturupplevelser Tjörn har att erbjuda.

För ytterligare inspiration läs mer under rubrikerna i vänsterspalten.

Cykla, vandra och bada

Tjörns kundcenter i Skärhamn och på Sundsby säteri finns vår mycket populära samlingskarta Cykla, vandra och bada på Tjörn. Där hittar du en mängd vandringsleder, friluftsområden, cykelvägar och badplatser på Tjörn.

Pdf version av samlingskarta finns i högerspalten.

Friluftsliv för god folkhälsa

Tjörns kommuns arbete med friluftsliv styrs av kommunens Handlingsplan för friluftsliv. Syftet med planen är att skapa förutsättningar för ett så rikt friluftsliv som möjligt, för så många som möjligt.

Kommunens arbete med friluftsliv är till stor del en satsning på folkhälsan. Vetenskapliga studier visar nämligen på att satsningar på friluftsliv leder till en mer aktiv, och därmed friskare befolkning, oavsett ålder. Motion och vistelse i naturen är bland annat effektivt för att minska stressrelaterade besvär och fungerar dessutom som ett skydd mot kommande stress. Efter bara en kort stund ute i naturen sjunker puls och blodtryck, samtidigt som mängden stresshormoner i blodet minskar. Natur i kombination med fysisk aktivitet skapar på så sätt en långvarig turboeffekt.

Friluftsliv och uteliv är dessutom ofta gratis och kan utövas av alla i någon form. Möjligheterna finns runt omkring oss med naturupplevelser av olika slag – allt från att stillasittande betrakta en vacker utsikt eller en lugn promenad i skogen till mer äventyrliga aktiviteter som paddling, mountainbike eller klättring.

För mer information om friluftsliv och folkhälsa, se i högerspalten.

Sidan senast uppdaterad 2019-03-17 12.59
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se