Tjörns kommuns logotype
Temperatur 4,8 °C
Medelvind SSW 3,1 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Bygglovshandläggare

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Bygginspektion

Bygglovshandläggare – hur kul kan det vara? Jättekul, visar det sig!

Bygglovshandläggare – hur kul kan det vara? Jättekul, visar det sig!

Jessica Lindmark är bygglovshandläggare i Tjörns kommun och faktum är att jobbet inte bara är roligt; det är dessutom ett av Sveriges viktigaste.

Utan Jessica och hennes kollegor skulle förmodligen Tjörn se lite annorlunda ut. Byggnader skulle hamna på konstiga ställen, se ”fel” ut i förhållande till tradition, med mera.

En bygglovshandläggare tar inte bara hand om bygglovsansökningar hela dagarna. Det blir också mycket rådgivning, både internt och externt.

– Jag träffar väldigt många människor i mitt arbete. Jag fungerar ofta som bollplank i samband med planering av byggen, jag leder samrådsmöten där alla berörda parter träffas och är ofta ute och far i kommunen för att se hur saker och ting ser ut på plats. Då rör det sig ofta om förhandsbesked där man gör en bedömning om den planerade byggnaden fungerar på platsen.

Vad är det roligaste med jobbet som bygglovshandläggare?

– Man jobbar så nära verkligheten och ingen dag är den andra lik. Det är ett väldigt konkret sätt att kunna påverka den nära bebyggelsen och miljön.

Hela processen är rolig, intressant och viktig:

– Vi ser gärna att man hör av sig till oss redan när första tanken om att till exempel bygga ut dyker upp. Då minimerar vi risken att en färdig bild av hur det ska bli krockar med lagar eller estetik.

Är det alltid roligt?

– Nästan. Men ibland kan det vara svårt att förmedla att det inte är jag personligen som bestämmer om någon får exempelvis bygga ut eller inte. Vi har en lagstiftning och en mängd politiska dokument som jag som tjänsteman lutar mig emot, säger Jessica.

Det finns flera eftergymnasiala utbildningar till bygglovshandläggare. Ett vanligt upplägg är att utbildningen omfattar ett års heltidsstudier på högskola och dessutom innehåller en längre praktikperiod på en kommun. Men det finns flera vägar in i yrket. Själv är Jessica antikvarie i botten medan hennes rumskollega Jimmie Knutsson är arkitekt. Det är en perfekt kombo menar Jessica:

– Vi har olika ingångar som ger oss en bredd i bedömningarna och drar nytta av varandras kompetens på olika sätt.

Vilka egenskaper är bra att ha i arbetet som bygglovshandläggare?

– Jag hanterar bygglov varje dag, medan det för kunden kanske bara sker en gång i livet. Därför ska man vara ålmodig, lyhörd och ödmjuk.

Ny lagstiftning inom plan- och byggområdet ställer krav på ökad kontroll från kommunerna över byggandet. Kompetenta tekniker och ingenjörer med olika inriktning blir därmed allt viktigare för kommunens samhällsplanering.

Att Jessicas yrke är ett framtidsyrke råder ingen tvekan om:

– Jag rekommenderar det verkligen. Det här är Sveriges roligaste jobb!

Sidan senast uppdaterad 2018-02-23 10.00
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se