Tjörns kommuns logotype
Temperatur 5,8 °C
Medelvind WNW 4,9 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Förstelärare

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Skolsal

Utöver undervisningen ska de även driva skolutvecklingen framåt och skapa ännu bättre förutsättningar för eleverna att nå sina mål. Vår hushållstidning Vi på Tjörn har träffat några av de 17 förstelärarna i Tjörns kommun.

Klass 9B i Bleketskolan har sett en film om andra världskriget. Nu sitter de två och två och arbetar. Ämnet är historia och frågeställningarna handlar om likheter och skillnader mellan då och nu.

– Mot bakgrund av valresultatet kändes det extra aktuellt, säger Ann Appelgren, lärare på Bleketskolan. Hon har haft klassen sedan de gick i sexan och hon känner dem väl. Någon lyssnar på musik i hörlurar under arbetets gång, andra diskuterar lågmält. Det råder ett trivsamt mummel i klassrummet.

En hand sträcks upp i luften:

– Räcker det så här Ann? Det tycker Ann och eleven gör en inlämning via sin dator och får lov att stänga ner för dagen. Det är fredagens sista lektion och helgens aktiviteter lockar.

Ann är en av fyra förstelärare på Bleketskolan och innan hon kan ta helg är det dags för veckans möte med de tre kollegorna. Idag ska man fortsätta med planeringen av nästa veckas studiedag där Ann tillsammans med Bodil Karlsson Ejwertz, Stina Landström och Christina Ekeblad står för upplägg och innehåll.

– Det blir en så kallad knytkonferens med grupparbeten. Dagen ska mynna ut i en lektion där datorn är en del av elevernas verktyg, berättar Ann.

Det viktigaste i uppdraget som förstelärare är undervisning. Därutöver ska de tillsammans med skolledningen vara drivande i utvecklingen av verksamheten och skapa ännu bättre förutsättningar för eleverna att nå sina mål.

– Är man intresserad av skolutveckling är det här ett väldigt roligt arbete. För även om vi alla mer eller mindre har arbetat med utvecklingsfrågor tidigare kan vi nu vara med och påverka för att få ett utökat kollegialt lärande, säger Bodil och de andra håller med.

– Egentligen är det ingen jättestor skillnad från hur vi arbetade tidigare men nu gör vi det tillsammans och har gemensam tid avsatt för det, säger Ann.

Stina fyller i:

– Det här tar tid och det måste det få lov att göra. Samtidigt är det roligt att både få utveckla andra och sig själv.

De första förstelärarna utsågs redan inför läsåret 2013/2014. En av dem var Ann som då var ensam om uppdraget på Bleketskolan. Hon är glad över att ha fått fler kollegor inför det här läsåret:

– Vårt jobb är så himla roligt men det är ju enklare att driva ett utvecklingsarbete om man är flera.

En tanke från staten är att tillsättandet av förstelärare ska höja statusen på läraryrket. Vad säger ni om det?

– Jo men absolut! Det här skapar ringar på vattnet och ökar det kollegiala lärandet. Dessutom blir klassrummen öppnare och vi kan hjälpas åt på ett helt annat sätt än tidigare och ta lärdom av varandra. På sikt höjer det lärarnas status. Det är jag övertygad om, menar Bodil.

Särskilt yrkesskickliga lärare kan utses till förstelärare och få en löneökning på 5 000 kronor per månad. Löneökningen bekostas av staten. Befattningen förstelärare är en del av statens karriärreform som går ut på att göra läraryrket mer attraktivt och säkra en god undervisning. Tjörns kommun har 17 förstelärare.

Sidan senast uppdaterad 2015-05-27 14.16
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se