Tjörns kommuns logotype
Temperatur 5,8 °C
Medelvind WNW 4,9 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Hem för ensamkommande

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Lena Ivarsson hjälper Alireza Alizade, 16, med läxorna.

När Lena Ivarsson var liten skrev hon i sin bok ”Mina vänner” att när hon blev stor, skulle hon arbeta med gamla eller ha ett eget barnhem.

Redan 1988 började hon jobba i äldreomsorgen i Tjörns kommun. Sedan ett år tillbaka jobbar hon på ett hem för ensamkommande ungdomar. Här vill hon stanna.

Fredagsmys

Det är fredagseftermiddag och dags att förbereda fredagsmyset på boendet. Lena Ivarsson Brandqvist har skurit upp grönsaker till kvällens pizza och får hjälp av Alireza Alizade, 16, från Afghanistan, som får ta hand om degen. Det går nog åt en del mat i kväll, särskilt som flera av pojkarna har fotbollsträning på fredagseftermiddagarna.

Medmänniska

Att arbeta på ett hem för ensamkommande är att ta del av ungdomarnas vardag i alla bemärkelser. Det är att vara som en förälder som förbereder dem för vuxenlivet när det gäller praktiska saker som matlagning, städning och läxläsning, men det är också att vara kontaktperson med myndigheter och skola. Framför allt handlar det om att finnas där som medmänniska och orka lyssna på deras berättelser, som inte sällan handlar om förluster av både föräldrar och syskon, om flykten över Medelhavet, om rädslan att bli bortförd för att ”utbildas” till självmordsbombare.

– Många håller inne med sina berättelser tills de inser att jag står kvar och att de kan lita på mig. De har ett stort behov av att prata, säger Lena.

På boendet där Lena jobbar bor tio pojkar i åldrarna 14 till 18 år. Fem av dem har så kallade asylplatser, vilket innebär att de ännu inte fått besked om permanent uppehållstillstånd. De andra fem har fått permanent uppehållstillstånd och är fördelade på två lägenheter, där de får klara sig så mycket som möjligt själva.

– De kan laga mat, städa, sköta sina studier och de kan ta sig till sina aktiviteter.

Undersköterska

Lena är utbildad undersköterska. Hennes första arbetsplats var Lilldalshemmet, där hon stannade i nästan 25 år. I perioder har hon varit tjänstledig för att prova på andra arbetsuppgifter. Hon har jobbat med palliativ vård, demensvård och daglig verksamhet. Hon har också öppnat sitt eget hem och tagit emot fosterbarn.

För fem år sedan ville hon testa att jobba med ensamkommande flyktingbarn och började jobba extra som timvikarie i Stenungsund. När hon fick frågan om hon ville börja som timvikarie i ett boende på Tjörn, ville hon gärna prova.

– Jag kände direkt att det här blir bra. Jag kände mig välkommen av alla. Av min nya chef, av kollegerna och inte minst av killarna på boendet.
Idag är hon glad att hon vågade prova något annat.

– Det har varit utvecklande och det är väldigt positivt att man kan byta karriär inom kommunen. Nu är jag 45 och kommer nog att jobba med det här fram till pensionen. Det är ett roligt jobb.

Fakta – Arbete på HVB-hem med ensamkommande ungdomar

HVB-hem betyder hem för vård och boende. De flesta ensamkommande som kommer till Sverige och Tjörn behöver inte vård i egentlig mening, men hamnar ofta på HVB-hem eftersom de kommer ensamma och inte har några vårdnadshavare.

Yrket som behandlingsassistent på ett HVB-hem handlar därför mer om att se till att ungdomarna får en god integration än att ge ”behandling”.

Behovet av behandlingsassistenter är fortsatt stort inom Tjörns kommun. Det formella kravet är högskoleutbildning (t ex socionom) men det är också ett yrke som kan passa förskollärare, undersköterskor och dylikt, beroende på erfarenhet och personlig lämplighet.

– Jag möter ofta en entusiasm och glädje hos personalen på HVB-hemmen. För en del har det inneburit en karriärmöjlighet att byta jobb inom kommunen, andra har kommit utifrån. Det har blivit en väldigt bra mix av olika kompetenser, åldrar och kön på de olika arbetsplatserna, något jag tror också bidrar till att många gillar sina jobb, säger Ingegärd Gundersvik, avdelningschef på Socialförvaltningen.

 

Sidan senast uppdaterad 2016-11-08 13.28
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se