Tjörns kommuns logotype
Temperatur 4,8 °C
Medelvind SSW 3,1 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Livsmedelsinspektör

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Livsmedelsinspektör tar tempen på räkor

"Livsmedelsinspektör." Myndigt och... Ja, nästan lite läskigt? Eller? Vi på Tjörn, vår hushållstidning, följde med på en inspektion och konstaterar att visserligen har hon ett respektingivande uppdrag, livsmedelsinspektören i Tjörns kommun, men Susanne Hartzell är nog så långt ifrån läskig man kan komma.

Det finns drygt 140 livsmedelsverksamheter i Tjörns kommun och alla får de besök av livsmedelsinspektör Susanne Hartzell. Några så ofta som fem gånger per år, andra betydligt mer sällan. Hanterar man rått kött räknas verksamheten som en hög risk och då blir besöken mer frekventa. Det gäller även om man exempelvis har nedkylning efter tillagning eller varmhållning.

Vid riskbedömningen tittar man också bland annat på antal sysselsatta i verksamheten, produktionsstorlek, eller om man vänder sig till en känslig konsumentgrupp. Det finns mycket att ta hänsyn till.

Idag är det ICA Nordevik i Skärhamn som ska kontrolleras vid en oanmäld rutininspektion Susanne har en checklista med sig med 15 kontrollpunkter, även om inte allt kontrolleras vid varje besök.

– Vi tar några punkter per gång. Idag ska vi titta på varmhållning, temperaturen i kyldiskarna, rengöring och separering, det vill säga att man håller isär hanteringen och förvaringen av råa och tillagade livsmedel.

Susanne går till ost- och charkdisken inne i butiken, visar sin legitimation och frågar efter butikschefen eller annan ansvarig. Just idag är inte butikschefen på plats men kontakter tas på telefon och Susanne går igång med sitt arbete. Men först ska tossor, mössa och rock på. Även fotografen kläs i de vita engångskläderna. Undertecknad skribent håller sig på rätt sida diskarna med sitt anteckningsblock och slipper skyddskläder.

Susanne börjar med att ta en titt inne i det lilla tillredningsköket inne i charken. Är det rent, finns det flytande tvål och torkpapper framme? Det gör det och vi går vidare till köttdisken där hon kontrollerar temperaturen som idag ligger på 1 plusgrad vilket är väl godkänt. Även varmhållningen får godkänt:

– Här får det vara 60 grader som lägst, förklarar Susanne medan hon sätter sin instickstermometer i en grillad kycklingrumpa.

– 70 grader, jättebra, konstaterar hon och för in siffrorna i protokollet. Instickstermometern spolas ren och spritas av och sedan tar vi sikte på ostdisken. Kylarna bakom disken kontrolleras och vid avdelningen för charkuterier görs även en kontroll på förpackningsmaterialet.

– De ska vara märkta med en gaffel och ett glas för att vara godkända för förvaring av livsmedel. Susanne fortsätter att kontrollera förvaringsutrymmen och mäter temperaturen i nästa disk. Hon riktar sin IR-termometer – en termometer med infrastråle som enbart mäter yttemperatur – mot en grillad rostbiff. Rekommenderad temperatur är max 8 grader generellt men handlar det om mald köttfärs är det max 4 grader. Susanne kontrollerar dokumentationen och pratar med Anna Ingvarsson, som arbetar bakom disken, om de dagliga rutinerna.

Inspektionen avslutas med en kontroll av salladsbaren som står i butiken som också får godkänt.

– Efter avslutad kontroll brukar jag göra en sammanfattning till ansvarig i verksamheten. Nu var det ingen på plats idag så då skickar jag en en rapport brevledes istället där det står att jag varit där, vad som är kontrollerat och att allt är utan anmärkning, berättar Susanne medan hon gör rent sina mätinstrument en sista gång.

Sidan senast uppdaterad 2018-10-15 15.36
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se