Tjörns kommuns logotype
Temperatur 5,8 °C
Medelvind WNW 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Martina läser till barnskötare på distans

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Emanuel Ivarsson är skeppare på Hakefjord

När Martina fick sitt första vikariat på fritids i Kållekärr, visste hon att hon hamnat rätt. Nu läser hon till barnskötare på distans samtidigt som hon jobbar deltid.

– Det är väldigt roligt. Jag tycker alltid att det är intressant att sätta mig och plugga, säger Martina Jacobsson, 33.

Att studera på distans innebär att man läser in kurslitteratur och lämnar in olika uppgifter via mejl. De olika kurserna avslutas med en examination i en videokonferens. Under kursens gång är lärarna tillgängliga genom mejl.

Vad kan man läsa på distans?

De flesta som studerar på distans på Tjörn, läser in gymnasiekurser de behöver för att kunna söka till en högre utbildning – oftast svenska, engelska eller matematik.

– Det är också ganska vanligt att man vill läsa in en kurs i naturkunskap för att kunna söka till sjuksköterskeutbildningen, säger Anders Jelmbark, studie- och yrkesvägledare i Tjörns kommun. Precis som Martina, är det också en del som läser yrkesinriktade kurser för att bli till exempel barnskötare, elevassistent eller receptionist.

Kombinerar arbete med studier

Martina hade redan en gymnasieutbildning inom handel och administration när hon bytte bana. Hon insåg tidigt att kontorsmiljön inte var något för henne. I dag är hon glad över att hon fick chansen att jobba på fritids för att hon därigenom vågade ta steget till en ny utbildning.

– Nu är det jätteroligt att plugga eftersom jag vet att jag hittat rätt. Att få vara med barnen när de lär sig nya saker är fantastiskt. Jag känner mig behövd, säger Martina.

Hon började plugga i augusti 2017 och räknar med att vara klar till jul. De flesta väljer en studietakt på halvtid under två år, men Martina tyckte det gick för sakta och skruvade upp tempot.

– Det hjälper mig att jag jobbar med barn samtidigt som jag läser. Nu kan jag förstå det teoretiska eftersom jag hela tiden kan knyta an till verkligheten bland barnen, säger Martina.

När vi träffar Martina läser hon kursen Barns lärande och växande. Andra kurser som ingår i denna yrkesutbildning är Hälsopedagogik, Pedagogiskt ledarskap, Skapande verksamhet och Lärande och utveckling

Studera som vuxen

Är du nyfiken på distansstudier? Eller vill du studera vidare på annat sätt? Oavsett om du vill gå en yrkesutbildning (som Martina i texten), repetera kunskaper från grundskolan eller skaffa dig behörighet för studier vid högskola, kan du få hjälp att hitta rätt utbildning.

Tjörns kommun har inte någon egen vuxenutbildning, utan köper utbildningsplatser av andra kommuner inom Göteborgsregionen (GR) eller distansutbildningar via Hermods. Distansutbildning kan vara ett bra alternativ om du har oregelbundna arbetstider, arbetar till sjöss eller vistas utomlands.

Kontakta verksamhetssamordnare Anders Jelmbark, så får du veta mer.

Tel 0304-60 14 77 anders.jelmbark@tjorn.se

Sidan senast uppdaterad 2018-12-05 11.33
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se