Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,4 °C
Medelvind WSW 16,5 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Skeppare i Tjörns Hamnar AB

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Emanuel Ivarsson är skeppare på Hakefjord

Några passagerare är på väg till jobbet. Någon är på väg att besöka sina gamla föräldrar. Andra har semester och vill upptäcka öarna. Följ med Emanuel, skeppare på Hakefjord, en dag på jobbet.

– Det känns bra att jag kan bidra till att underlätta i människors vardag. Jag tycker det är viktigt att öarna hålls vid liv, säger Emanuel Ivarsson, 34, som är anställd som skeppare i det kommunala bolaget Tjörns Hamnar AB.

Varje dag går färjan Hakefjord mellan Rönnäng, Tjörnekalv, Dyrön och Åstol. Vi träffade Emanuel en dag på jobbet i november.

Sveriges vackraste arbetsmiljö

Det blåser svag ostlig vind och är en sådan dag när Emanuel nog har Sveriges vackraste arbetsmiljö. Färjan glider lugnt fram mellan öarna och att lägga till går friktionsfritt. Annars kan det vara tuffa dagar på havet när det blåser storm. Emanuel har i och för sig bara jobbat som skeppare sedan i maj, men har ännu inte varit med om att ställa in någon tur.

– Det handlar inte bara om vindstyrka, utan om vindriktning, våghöjd och strömmar. Det har nog blåst upp till 28 sekundmeter i byarna och vi har kunnat gå ändå, säger Emanuel.

Innan Emanuel började jobba som skeppare var han fiskare i arton år. Redan 2007 gick han en ett-årig distansutbildning på Chalmers för att få behörighet till skeppare – då i syfte att kunna köra fiskebåten han jobbade på. Sedan dess har familjen vuxit och med tre söner därhemma ville han testa något nytt för att underlätta vardagslivet med familjen.

– Som fiskare vet man aldrig när man jobbar. Man kan ligga ute i flera dagar och inte få något och plötsligt hittar vi fisk och då vänder man inte båten hemåt. Vädret kan man heller aldrig förutse, säger Emanuel. Ändå var det just det oförutsägbara som var en del av charmen med fisket, menar Emanuel.

Ovant med bestämda tider

Den största omställningen med det nya jobbet har varit de bestämda tiderna. Att veta exakt när han ska jobba och följa en tidtabell. Men han har också fått något annat i stället – passagerarna.

– Det är jätteroligt att jobba med folk och med service. Det är en ny sida jag får använda.

På sommaren kan det komma passagerare som aldrig åkt båt förut och som tycker det är jättestort att komma ut på en ö.

En sommardag är det vanligt att färjans 120 platser inte räcker till och att passagerare får vänta på nästa tur. Den här turen är det ett tjugotal personer som förflyttar sig mellan Rönnäng och öarna. Emanuel ska köra sex turer till innan det är dags att gå hem. Nästa dag blir det ett likadant dagpass, sedan är han ledig i två dagar för att under helgen jobba tre nätter i rad. Även om det inte går några reguljära färjeturer på nätterna, måste det finnas beredskap för sjuktransporter.

Fakta:

Sju skeppare är anställda i Tjörns Hamnar AB. De kör färjorna mellan Rönnäng-Tjörnekalv-Åstol-Dyrön eller Kyrkesund-Härön. För att bli skeppare på färjorna krävs en behörighet för Skeppare klass VI och en utbildning i krishantering (CCM – Crowd and Crisis Management). På Härön krävs behörighet för skeppare VIII. Tjörns Hamnar sköter färjetrafiken till öarna på uppdrag av Västtrafik.

Sidan senast uppdaterad 2018-03-05 15.23
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se