Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,2 °C
Medelvind SW 7,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Maria är trädgårdsmästare på Sundsby

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Maria Caullvine är trädgårdsmästare på Sundsby

Det bästa med jobbet är att Tjörnbor och besökare kan komma hit, ta del av naturen och må bra.

Att dessutom få vara med och bevara ett stycke kulturhistoria och att värna om den biologiska mångfalden gör jobbet som trädgårdsmästare ännu mer viktigt och meningsfullt.

– Jag älskar verkligen mitt jobb och att komma hit varje dag, säger Maria Caullvine, vikarierande trädgårdsmästare på Sundsby säteri.

Vacker arbetsmiljö

Det är försommar i parken, den svartvita flugsnapparen kvittrar i kapp med steglitsen, grävlingen har varit på besök och gjort hål i gräsmattan bakom det gamla vinkastet och i köksträdgården har de första rädisorna skördats. Nu är Maria Caullvines arbetsmiljö som vackrast, men det är också en intensiv period när mycket ska tas om hand samtidigt.

Varierande arbetsuppgifter

I Marias arbetsuppgifter ingår att ta hand om parken och köksträdgården. Gräsmattor och häckar ska klippas, träd beskäras, gångstigar hållas öppna, grönsaker odlas, växter planteras och skötas. En viktig del av arbetet är också att se till att parken är säker och trygg för besökare. Efter den torra sommaren blev träden sköra så nu i vintras var det många som blåste omkull. De skadade träden fick sedan bli antingen ved (som läggs ut vid grillplatsen) eller flis (som läggs ut i gångarna). Några trädstammar sparades också för att staplas i skogen och bli ”biodepåer” för fåglarna att hacka på eller insekterna att bygga sig bon.

– Det är viktigt att det vi gör med växterna samspelar med djuren. Vi odlar mycket växter som gynnar bin och fjärilar och på vintern sätter vi ut frön till fåglarna.

Återskapad köksträdgård

Nu börjar högsäsongen för köksträdgården på Sundsby. Den fungerar som en visningsträdgård, där du som besökare kan få en och annan aha-upplevelse. Som att se hur kronärtskockor ser ut när de växer, studera den gamla bohuslänska stapelvaran gråärter (som odlas i fyra varianter) eller för första gången stifta bekantskap med en haverrot. För ett mål med odlingarna är att bevara de gamla kultursorterna i en värld där den biologiska mångfalden är starkt hotad.

– Alla är välkomna hit och prata med oss som jobbar här. Vi visar gärna vad som växer i landen och så har vi en alldeles egen avdelning för barnen, där de kan få så några frön eller kanske dra upp en rädisa direkt ur jorden. Det är fantastiskt roligt att både få odla på jobbet och att samtidigt få dela med sig av sin kunskap till alla er som kommer hit.

Om Sundsby säteri

Tjörns kommun köpte Sundsby säteri 2003 och sedan 2006 har det varit tillgängligt för allmänheten och är nu ett av kommunens stora besöksmål. Förutom parken, köksträdgården och vandringslederna finns här en utställning om säteriets historia, en servering, gårdsbutiker och nu på sommaren ett rikt programutbud. Läs mer om allt som finns att upptäcka på Sundsby på www.tjorn.se/sundsbylänk till annan webbplats

Sidan senast uppdaterad 2019-06-10 16.14
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se