Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Nu öppnar kultur- och fritidscentra i Häggvall igen

Publicerad 16 mars 2023, kl 10:29

Fredag den 17 mars öppnar kultur- och fritidscentra i Häggvall igen. I samband med det öppnar även kultur- och fritidscentra i Skärhamn (Delta) för högstadieelever.

För tre veckor sedan stängdes fredagsverksamheten i Häggvall då mötesplatsen inte upplevdes som trygg för ungdomar och personal. Det var stökigt bland ungdomar utanför lokalerna och på närliggande parkeringsplats. Som en kompensation öppnades kultur- och fritidscentra i Skärhamn på fredagskvällarna.

Därefter har man arbetat med att få verksamheten trygg igen. I arbetet har vårdnadshavare och ungdomar fått svara på enkäter där de får berätta vad de tänker om trygga mötesplatser och öppettider.

- För oss har det varit angeläget att få med vårdnadshavare och ungdomarna i arbetat framåt, säger Cathrine Berntsson, avdelningschef Delta.

Vårdnadshavarna är nöjda med verksamheten

Vårdnadshavarnas svar har varit vägledande och de tycker exempelvis att det räcker att det är öppet till 22.00 på fredagskvällen och att de är nöjda med verksamheten. Eleverna önskade öppet även för högstadieungdomar i Skärhamn, vilket det inte funnits underlag för tidigare.

Nu väljer kommunen att ha öppet varannan fredag (udda veckor) i Häggvall och varannan fredag (jämna veckor) i Skärhamn. På det sättet kan det vara mer personal på plats när det är öppet och öppettiderna blir 22.00 i Häggvall och 21.00 i Skärhamn. Garaget i Stansvik kommer vara öppet till 21.00.

I enkäten framkom det att de flesta ungdomar väljer att stanna hemma eller vara med sina kompisar någon annanstans än på kommunens ungdomsverksamhet en fredag kväll.

Överenskommelse för ungdomar

För de 100-tals ungdomar som besöker kommunens ungdomsverksamhet gäller en överenskommelse.

- Att vara rättvis och bemöta varandra med respekt kanske man kan sammanfatta den överenskommelse som, eleverna måste skriva under innan de kan delta i ungdomsverksamheten, säger Jessica Dahlström, SOS-gruppen. Regeln eller överenskommelsen är viktig och behövs. Det finns bland annat ett språkbruk som inte är okej, fortsätter Jessica Dahlström

Något vårdnadshavarna instämmer i. I enkäterna har vårdnadshavarna lämnat flera positiva kommentarer kring just överenskommelsen.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 16 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet