Fosforfälla
Vissa avloppsanläggningar har en fosforfälla som ingår i reningen av avloppsvattnet. Efter en tid blir filtret mättat av fosfor och behöver då bytas för att reningen ska fungera som den ska. På den här sidan kan du läsa mer om fosforfälla och tömning av den.
Vill du läsa mer om hur du ansöker om eget avlopp så hittar du den informationen under eget avlopp.
Eget avlopp
Vad är en fosforfälla?
Ett fosforfilter eller en fosforfälla är till för att öka reningen av fosfor. Fosforfällan kan exempelvis vara ett komplement till en tät markbädd och vara placerad efter slamavskiljaren och markbädden. Fosforfälla kan finnas inbyggd i vissa minireningsverk.
Kommunen har ansvar för att tömma
Det är kommunen som ansvarar för tömning, transport och behandling av förbrukat filtermaterial. Det är kommunens upphandlade entreprenör Renova Miljö som ska tömma din fosforfälla. Vid tömning av fosforfällan tas en avgift ut.
Det finns möjlighet att ansökan om eget omhändertagande. Ansökningen skickas till miljöavdelningen.
Tömningsintervall
Filtermaterialet i en fosforfälla behöver bytas ut regelbundet för att fungera som tänkt. Enligt avfallföreskrifterna ska en fosforfälla tömmas vartannat år.
Eftersom behovet för tömning kan variera finns möjlighet att söka om dispens för att få längre intervall mellan tömningarna. Det finns även möjlighet att ansöka om eget omhändertagande. Ansökningarna skickas till miljöavdelningen.
Mer kring tömning av fosforfälla
Filtermaterialet i din fosforfälla behöver bytas ut regelbundet för att fungera. Normalt räknas ett fosforfilter klara rening i två år. När filtermaterialet ska bytas beror på vattenflöde och antal personer i hushållet. Det vanliga är att byte sker när pH-värdet, på utgående vatten, understiger 9.
Du som fastighetsägare ansvarar för att kontrollera fosforfällans funktion. Följ leverantörens instruktioner. Har du tecknat serviceavtal med tillverkaren/leverantören är det oftast den som sköter provtagningen.
Ditt ansvar att fylla på nytt material
Som fastighetsägare ansvarar du för att fosforfällan fylls på med nytt filtermaterial innan du börjar använda avloppet igen. Du kan själv välja var du köper nytt filtermaterial och vilket företag som installerar det i din fosforfälla.
Hur går bytet till?
Fosformaterialet räknas som kommunalt avfall och precis som vid slamtömning är det kommunens upphandlade entreprenör som ansvarar för hämtningen. Kravet enligt avfallsföreskrifter är att tömning ska ske vartannat år.
Du kommer få ett aviseringskort. Vid tömning av fosforfällan tas en avgift ut.
Tänk på att:
- Avloppsanläggningen inte får användas om du inte fyller på nytt filtermaterial i fosforfällan.
- Om avståndet till fosforfällan är mer än 10 meter från kranbilens uppställningsplats måste filtermaterialet ställas fram inom 10 meter.
- Inga hinder inom kranens rörelseområde får finnas. Lyft får inte ske över staket, buskar, väg/gata, gång- och cykelbana, parkeringsplats med mera.
Vanliga frågor och svar
Kontakta miljöavdelningen om du inte har ditt beslut.
Miljöavdelningen
Öppettider
Måndagar: 9:00-12:00 och 13:00-16:30
Tisdag - fredag: 9:00-12:00 och 13:00-15:00
Vårt mål är att du så snabbt som möjligt ska kunna komma i kontakt med oss. Men våra medarbetare har inte alltid möjlighet att svara i telefon. Därför ber vi dig att i första hand kontakta oss via e-post.
Kommunen ansvarar bara för tömning, transport och behandling av gammalt filtermaterial. Leverantören som sålde anläggningen säljer oftast nytt filtermaterial.
Ja, ingen annan än kommunens upphandlade entreprenör får hämta förbrukat filtermaterial eftersom det är ett avfall under kommunalt ansvar. Du faktureras för tömning, transport och behandling enligt aktuell taxa.
Det är kommunens ansvar att omhänderta förbrukat filtermaterial. Tänk på att det är kommunen som ska tömma fosforfällan nästa gång.
Filtermaterialet blir efter en tid mättat och förlorar sin filtreringsförmåga. Det betyder att du förlorar miljönyttan med reningen. Avloppet får inte användas om fosforfällan inte är fullgott skick.
Du får inte använda din anläggning om du inte fyller på fosforfällan. Du förlorar miljönyttan och uppfyller inte kraven på anläggningens funktion enligt ditt beslut från miljöavdelningen
Serviceavtalet är en tjänst där leverantören kontrollerar funktionen på din avloppsanläggning men det styr inte ditt tömningsintervall. Enligt kommunens avfallsföreskrifter är standardintervallet för tömning två år.
Serviceprotokollet som leverantören fyller i vid service, kan du dock i många fall använda som underlag för att söka dispens. Dispensansökan skickas till miljöavdelningen.
Kontakt
Kundservice slam
Kundtjänst avfall
Måndag–torsdag 8–15 och 16–17
Fredag 8–17
Dag före helgdag 8–15
Jour för slamsugning
Om du behöver akut hjälp med slamsugning efter kl 16.30 vardagar, samt lör-, sön- och helgdagar, ring jourtelefon 031-61 87 75