Tjörn kommuns logga, till startsidan

Foto: Salt och sill

Från 1700-talets sillperiod till Årets sill

Har du provat 2023 års sill med smak av grönt te och citrus? Årets sill är en ung tradition (sedan 2009) som vilar på en rik historia.

Ända sedan 1500-talet har Klädesholmen varit en viktig plats för sillhandeln. Riktig fart tog det under den stora sillperioden på 1700-talet, när det kokade av sill i vikarna. Sill som räckte både till föda och till gatlyktorna i Paris, som lär ha spridit sitt sken med hjälp av sillolja från Bohuslän.

Nästa sillperiod kom runt 1870. Nu hade Klädesholmarna bättre båtar och de hade lärt sig att använda fler kryddor. Sillfabriker växte fram, alla med sina egna, hemliga recept på inläggningar. För att sälja sillen reste sillfabrikörerna runt i landet med egna jakter (båtar) för att sälja sill på platser som Arboga, Strängnäs och Mariefred.
När järnvägarna tog över fanns kunderna kvar och konservfabrikerna på hemmaplan blev fler och större. 1967 fanns det 26 fabriker på Klädesholmen.

Vid millennieskiftet var det tre fabriker kvar som bestämde sig för att gå samman. Idag lever traditionen vidare, en tradition som förnyas varje år med minst en ny smak i sillburken. Gå in på Klädesholmens museum Sillebua och lär dig mer om ön och fiskets historia. När det är stängt kan du köpa sill i butiken vägg i vägg.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 12 oktober 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet