Tjörn kommuns logga, till startsidan

Att gifta sig borgerligt

Du kan välja att gifta dig borgerligt eller religiöst i ett trossamfund. Borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag.

En borgerlig vigsel utförs av en person som Länsstyrelsen har utsett som vigselförrättare. Det finns borgerliga vigselförrättare inom varje kommun. Det är någon av dem du kontaktar för att boka datum och tid och diskuterar hur ni vill utföra er vigsel. Förrättaren kan även hjälpa till med tal och musik. Ni får själva välja om ni vill ha en kort eller lång ceremoni.

Könsneutrala vigslar och partnerskap

Vigseln är könsneutral. Tidigare har partners av samma kön kunnat registrera ett partnerskap. De som vill ändra ett registrerat partnerskap till äktenskap kan göra det via en vigselförrättning eller genom en anmälan till Skatteverket.

Att göra innan vigseln

För att vigselförrättaren ska kunna genomföra vigseln krävs att brudparet har rätt intyg som beställs av Skatteverket. Intygen måste alltså beställas i god tid före vigseln.

Vigselförrättarens främsta uppgift är att utföra vigselcermonin. Förrättaren kan även hjälpa till med tal, psalmer och musik.

Om man gifter sig i Svenska kyrkan är det prästen som är vigselförrättare. I andra religioner får befattningshavare godkända av kammarkollegiet utföra vigseln.

En borgerlig vigsel genomförs av en särskild vigselförrättare. Vigselförrättarna utses av Länsstyrelsen för varje kommun.

Vigselförrättare i Tjörns kommun

Gun Alexandersson-Malm

Carl Besslinger

Donald Otterström

Johan Rafstedt

Birgitta Adolfsson

Thomas van Manen


Sidansvarig/Senast uppdaterad 25 april

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet