Tjörn kommuns logga, till startsidan

Sundsby säteri

På Sundsby säteri finns mycket att upptäcka, en spännande och intressant historia, flera vandringsleder, trädgård och ett vackert parklandskap. Park, trädgård och vandringsleder är öppet dygnet runt, året runt. Det är fritt inträde, utom vid särskilda evenemang.

Kafé, restaurang och butiker har särskilda öppettider.

Historia

Upplev den kulturhistoriska miljön på Sundsby säteri och ta del av den fascinerande historien om Margareta Huitfeldt som bodde här på säteriet på 1600-talet. Vem var egentligen denna kvinna som så starkt satte sin prägel på Sundsby säteri och som kom att bli en av Bohusläns mäktigaste kvinnor? Och som gjorde sig och sonen Ivar odödliga genom det som är den nästan största enskilda donationen i Sverige.

Natur

Det finns flera vandringsleder av varierande svårighetsgrad i säteriets omgivningar. Lederna utgår från parkeringen vid dammens södra del. Sundsbyleden, den längsta är 4,4 kilometer går genom vacker blandskog och är delvis kuperad. Den lättaste är Ivers skogspromenad – barnrundan som är testad av treåringar.

Hitta hit

Sundsby säteri ligger cirka en timmas biltur norr om Göteborg, närmare bestämt på Mjörn, en ö i Tjörns kommun.

Vid väg 160 ligger busshållplatsen Sundsby korsväg. Bussen stannar cirka 200 meter från säteriet. Hit tar du dig med buss både från när (Stenungsund och Orust) och fjärran (Göteborg och Uddevalla).

Kontakt

Erik Larsson

Intendent, Sundsby säteri


Sidansvarig/Senast uppdaterad 8 september 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet