Båtliv och hamnar
Tjörn har vackra naturhamnar längs hela kusten. Kommunen kan erbjuda flera gästhamnar med hög nivå på både service och standard.
M/S Atene
Under perioden maj till oktober kan M/S Atene hyras av företag, föreningar, skolor och privatpersoner. Hyrtid allt från några timmar till flera dagar. Seglingar erbjuds på olika nivåer allt från dagsseglingar, piratseglingar för hela familjen upp till längre turer på några veckor.
M/S Granita
M/S Granita har sin hemmahamn på Klädesholmen. Granita har plats för 70 personer. Säsongen sträcker sig från april till oktober. Under sommarhalvåret trafikerar M/S Granita rutten Almön-Lilla Brattön. Rederiet har trafikerat rutten sedan 1964. Mycket välkomna med beställningar och förfrågningar om arrangemang eller utflykter.
Gunnars båtturer
Gunnars båtturer kör chartertrafik, reguljära skärgårdsturer samt taxi- och beställningstrafik. Gunnars båtturer har tre färjor och kan ta grupper från 12 upp till 95 passagerare med servering ombord.
Hajen fiskecharter
Havsfisketurer från Marstrand eller Rönnäng dagligen, med plats för 12 personer. Ring för platsbokning.
Oneguide
Skärgårdsturer, dykturer, fiskeguidning och anpassade paket. Utgår från Mossholmens marina. Max 9 gäster. Båten som används är en Fred 25 från Hanterbara Båtar AB med möjlighet att ta ombord rullstolar.
Samtliga fritids- och gästhamnar är utarrenderade till båtföreningar.
Visst har det sin charm att ankra för natten i en naturhamn och det ska du naturligtvis också göra när vädret så tillåter. Naturhamnarna saknar av självklara skäl de bekvämligheter som finns i gästhamnarna. I undantagsfall kan det finnas kilar och papperskorgar eller toaletter.
Information om naturhamnar och ankarplatser finns på flera olika sidor på internet. Svenska kryssarklubben har bland annat dokumenterat närmare 300 naturhamnar. De har också satt ut 5 000 bergdubbar och lagt ut 50 bojar längs med västkusten mellan Onsala och Koster. Svenska kryssarklubbens info finns i appen: SXK-V
Det finns mycket du som båtägare kan göra för att värna om vår marina miljö. Men det finns även lagar och regler som påverkar ditt båtliv. Att släppa ut toalettavfall i våra vatten bidrar till övergödning och påverkar mängden bakterier i närmiljön. När du hanterar din båt kan det ge upphov till farligt avfall och om du bottenmålar finns regler om vilka färger du får använda.
- Det är förbjudet för fritidsbåtar att släppa ut toalettavfall i hav, sjöar och inre vattendrag i hela Sveriges sjöterritorium.
- Fritidsbåtshamnar ska ha anordningar som kan ta emot toalettavfall från fritidsbåtar efter behov. Det kan vara landtoaletter, utslagsvaskar för portabla båttoaletter eller sugtömningsanläggningar för fasta båttoaletter.
Från och med 1 maj 2023 har kommunerna tagit över tillsynsansvaret för fritidsbåtshamnarnas avfallshantering. Hamnkartan uppdateras därför inte längre av Transportstyrelsen. (Hamnkartan har funnits i flera år, på webben och som app, och har innehållit information om var det finns tömningsstationer för toalettavfall.)
För aktuell information om tömningsstationer med mera, kan båtägare kontakta respektive kommun.
Det är Transportstyrelsen som ansvarar för att kravet följs.
Bottenfärg på båt
Det bästa är att välja giftfria metoder för att hålla skrovet rent, till exempel genom att måla med en hård färg utan gift och kombinera med borsttvätt och spolning.