Tjörn kommuns logga, till startsidan

Gårdsbutiker och bodar

På Tjörn finns det flertalet gårdsbutiker och bodar som erbjuder lokala råvaror och hemlagade delikatesser. Upplev den härliga känslan av att handla direkt från producenten. Det finns många ekologiska producenter som håller högsta kvalitet och alla med gemensam kärlek till Bohuslän.

I gårdsbutikerna hittar du nästan allt – närproducerat kött från lyckliga boskap, nyvärpta ägg, lokalodlade grönsaker, den populära Tjörnpotatisen, vackra blommor, nyslungad honung, nygräddat surdegsbröd, bakverk, glass och andra hemlagade delikatesser.

Karta för gårdsbutiker, bodar och restauranger

Se alla gårdsbutiker, bodar, kaféer och restauranger på en karta.
Till kartan

Vill du också synas här? Kontakta vår turismstrateg!
Har du övriga frågor? Kontakta Turistbyrån med kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Karin Åkerman

Turismstrateg

2016 startades Alvar & Ivar på kalvhagen, ett musteri och en ekologisk äppelodling på gården Kalvhagen i Svanvik på Tjörn. Musten tillverkas av egen skörd och äpplen, säljs hos flera lokala caféer/aktörer, i butiken på Kastellgatan i Göteborg , på deras webbplats och under säsong även på gården. De har i nuläget endast öppet i gårdsbutiken samt kafé under äppelsäsong, ungefär från mitten av september till slutet av oktober.

Allt som tillverkas har en eko-certifiering enligt EU:s regler om ekologisk produktion. De stävar efter att bidra positivt till en bättre miljö och en hållbar planet.

Kontakt

Alvar och Ivar
kalvhagen@alvarochivar.se 

Besök Alvar och Ivar
Följ Alvar och Ivar på sociala medier @alvarochivar

Adress
Svanvik 540 
471 72, Hjälteby  

Längst ut på nordvästra Tjörn vid Viks Ödegärde i en skyddad glänta har Gro&Grönt en växthustunnel och ett friland där det odlas mängder med goda grönsaker, vackra snittblommor, fina plantor av olika slag samt bomull. Allt enligt ekologiska principer, giftfritt och med massor av kärlek.

Under säsong finns dagsfärska grönsaker, snittblomsbuketter och plantor till försäljning i de två små självbetjäningsbodarna nere vid Björholmsvägen. Precis vid avfarten till Viks Ödegärde.

Öppet dygnet runt, med swish som betalningssätt. Det går även fint att beställa grönsaker och blommor för avhämtning i grönsaksbodarna via sms.

Kontakt

Gro & Grönt
inger@ingerro.se
070-277 67 96

Besök Gro & Grönt
Följ Gro & Grönt på sociala medier @ingerro.se

Adress
Björholmen 7
471 91, Klövedal

Lekanders Bär & Boende på Tyfta Östergård erbjuder bärodlingar och självplock. På gården finns odlingar av jordgubbar, svarta vinbär och solrosor. Det är också ett bed & breakfast i en levande jordbruksmiljö, på södra delen av ön Tjörn, på den västsvenska kusten. Bärodlingar och självplock öppet under sommaren. Bed & Breakfast öppet året runt.

Kontakt

Lekanders Bär & Boende
info@lekander.nu
070-610 20 82

Besök Lekanders Bär & Boende
Följ familjen Lekander på Instagram @lekandersbnb och Facebook @lekandersbob

Adress
Tyfta 21
471 98, Fagerfjäll

Linds lantbruk producerar nötkött och potatis som de säljer från gården och till runtomliggande butiker. De har sitt säte på Hakenäset på sydöstra Tjörn.

Gårdens djur går ute året om med tillgång till en ligghall för skydd från regn och rusk. De dräktiga korna tas in i en lösdrift strax innan kalvning för att vara under extra uppsikt, när de sedan har kalvat och kalven och kossan känns mogna för att gå ute med den stora flocken så släpps de ut i hagarna igen.

Gården är KRAV-certifierad sedan 1994.

Kontakt

Linds lantbruk
info@lindslantbruk.se
0735-737-881

Besök Linds lantbruk
Följ Linds lantbruk på Facebook @Lantbruketlind

Adress
Lind 36
471 71, Hakenäset

Hos Lottas Bak & Form i Bleket kan du köpa hantverksmässiga bröd och ta en go'fika i det mysiga kaféet eller ute på bryggan. Brödet bakas enbart med kulturspannmål, surdeg, är långjästa och stenugnsbakas.

Ta med familj, vänner och njut av en härlig vegetarisk surdegspizza på deras uteservering, blicka ut över havet och avsluta med cappuccino i en härlig kombo av nybakade bullar.

Kontakt

Lottas Bak & Form
info@lottasbakoform.se
070-219 47 33

Besök Lottas Bak & Form
Följ Lottas Bak & Form på sociala medier @lottasbakoform.se och @lottasbak_o_form.

Adress
Bleketvägen 40 B
471 50, Bleket

Logotyp: Margaretas kök och skafferi.

I skafferiet på Sundsby Säteri kan du köpa nybakat bröd och bullar året runt.
Här kan du botanisera bland godsakerna, bland annat skafferiets egen hemlagade müsli, ekologiskt kaffe rostat på Ringön i Göteborg, marmelader från Halland, karameller och olika ekologiska produkter från svenska producenter.

Kontakt

Margaretas kök och skafferi
Kafé, restaurang, bageri & gårdsbutik på Sundsby säteri
margaretas@sundsbysateri.se
0304-550 00

Besök Margaretas kök och skafferi
Följ skafferiet på sociala medier @margaretaskokochskafferi.

Sundsby säteri, park och köksträdgård
sundsby@tjorn.se
0304-60 11 77

Besök Sundsby säteri
Följ Sundsby säteri på sociala medier @sundsbysateriparkochkokstradgard.

Adress
Sundsbyvägen
471 72, Hjälteby

Moriks Fårgård Gårdsbutik & Café mellan Skärhamn och Rönnäng ligger lantligt med närhet till havet. I gårdsbutiken kan du köpa det som gården producerar, såsom lammkött, fårskinn, tovade hantverk, ägg, grönsaker och marmelad, men du hittar även potatis, äppelmust och honung från andra producenter. Utbudet varierar under året beroende på vad som är i säsong. Gårdsbutiken säljer också inredning, hantverk och kläder som hör lantlivet till. På sommaren kan du även fika i trädgården omgiven av gårdens djur. Allt med en känsla av äkthet, hållbarhet och kvalitet.

Kontakt

Moriks Fårgård Gårdsbutik & Café 
info@moriksfargard.se
070-381 21 54

Följ Moriks Fårgård Gårdsbutik & Café på sociala medier @moriksfargard.

Adress
Morik Sörgård 104,
471 95, Skärhamn

På Mällby Lantgård i Hjälteby bedrivs äggproduktion, sparris- och grönsaksodling i ekologiska produktionsformer, där hönsen är en viktig del av växtföljden. Mällby Lantgård ligger i Hjälteby och är ett litet familjejordbruk som drivs av familjen Karlsson.

Här finns även ett litet gårdsbageri som bakar ekologiskt bröd, skorpor, maränger och knäckebröd och andra goda saker. De bakar småskaligt och hantverksmässigt utan onödiga tillsatser för att så många som möjligt ska kunna njuta av bakverken. Gårdsbageriet Mällby Lantgård – det ekologiska glutenfria alternativet!

Allt på Mällby Lantgård hänger samman i ett kretsloppstänkande och allt är ekologiskt, kravmärkt och naturligt glutenfritt.

Kontakt

Mällby Lantgård
mallbyeko@hotmail.com
0706-28 87 78

Följ Mällby Lantgård på sociala medier @mallbyeko.

Adress
Vallahedv. 56
471 72, Hjälteby

Mölnebo Odlingar strax utanför Rönnäng odlar ekologiska grönsaker, blommor och örter med kärlek och omsorg. Fokuset är ekologisk grönsaksodling, KRAV-märkt odling med självplock av tomater och nyskördade grönsaker och, rotfrukter. I sortimentet finns många olika blommor, ätbara till salladen och snittblommor på friland och vackra buketter och blommor.

Kontakt

Mölnebo Odlingar
info@molneboodlingar.se
Malin Öhrn 0760-50 11 66
Mattias Öhrn 070-379 08 11

Besök Mölnebo odlingar
Följ Mölnebo odlingar på sociala medier @molneboodlingar.

Adress
Mölnebo 40
471 97, Rönnäng

På Nordströmgården odlas ekologiska grönsaker som säljs under sommaren och hösten i en liten bod placerad i Hoga på den gamla landsvägen mellan Skärhamn och Kållekärr. Paret Kerstin och Anders Littke, som har bott i den gamla länsmansgården i drygt 40 år, har utökat den husbehovsodling de bedrivit i många år till att sälja sina produkter i boden baserat på dagens skörd.

- Vi kallar platsen Nordströmgården eftersom det har bott tre generationer länsmän och landsfiskaler Nordström här. Hoga gård var då också det tredje största jordbruket på Tjörn efter Sundsby och Sibräcka. Nu bygger vi vidare på traditionen och förutom försäljning av våra grönsaker och andra lokala produkter, vill vi berätta om det intressanta som hänt här sedan mitten av 1800-talet, säger Kerstin och Anders.

Utöver det egna grönsakssortimentet finns bröd från Lottas bak & form samt potatis och ägg från Rösseldalens gård på sydvästra Tjörn. Även småkakor från ett litet bageri i Limhall och äppelmust från Stockeviks musteri. Betalningen sker direkt på plats via Swish.

Kontakt

Nordströmsgården
info@nordstromgarden.se
070-538 78 65

Besök Nordströmsgården
Följ Nordströmsgården på sociala medier @nordstromgarden.

Adress
Säbyvägen 2
471 93, Kållekärr

Sibräcka Gård i Budalen strax utanför Skärhamn är en kravmärkt gård där djurens välmående står i fokus. Djuren går ute större delen av året och får kärlek av familjen varje dag. Gården erbjuder köttlådor från KRAV-märkta djur som går ute i vackra naturhagar på Tjörn.

Familjen som driver gården har mottot att djuren ska ha det så bra som möjligt, vara ute på bete så stor del av året som möjligt och få mycket kärlek. Självklart kravmärkt och ekologiskt för både djur och natur.

Kontakt

Sibräcka Gård
lisa@sibrackagard.se
070-828 03 83
073-811 34 77

Besök Sibräcka Gård
Följ Sibräcka Gård på sociala medier @sibrackaentreprenadlantbruk.

Adress
Sibräckavägen 15
471 95, Skärhamn

Burkar med honung

I Utäng hittar du Skärhamns bigårdar. Gården har mindre biodlingar med bin på flera bigårdar runt Skärhamn. De har även bin utplacerade för pollinering av jordgubbsodling och fruktodling. Honungen finns i flera butiker i Skärhamn och i boden vid vägen i Utäng som även har ett utbud av säsongens grönsaker under sommaren och hösten.

Kontakt

Skärhamns Bigårdar
ake.janten@gmail.com
0304-67 13 88

Följ Skärhamns Bigårdar på sociala medier @honung54.

Adress
Utäng 23
471 95, Skärhamn

På den KRAV-certifierad gården utanför Kållekärr kan du på förbeställning köpa ekologiska köttlådor från de uppfödda djuren.

På sommaren går djuren ute på olika betesmarker på Tjörn och håller landskapet öppet så inte hagar och åkrar växer igen. Vintertid hålls ungdjuren inne i en hall på en halmbädd, medan korna går fritt ute med fri tillgång på foder och vatten, samt ströad ligghall.

Gården erbjuder även entreprenad som består av allt från schakt och grävning till lantbruksentreprenad.

Kontakt

Spjärr Gård & Entreprenad
cg@spjarrgard.se
070-242 12 10

Besök Spjärr Gård & Entreprenad
Följ Spjärr Gård & Entreprenad på sociala medier @spjarrgard.

Adress
Spjärr 10
471 93, Kållekärr

Vacker och spännande trädgård med många olika blommor som avlöser varandra beroende på säsong.

I växthuset finns det både vindruvor, persikor, tomater och gurka. Här tillverkas sylt, marmelad och saft under signaturen "Homemade by Andess". I den lilla butiken, i ett skåp på väggen, säljs produkterna tillsammans med egen importerad parmesan, olivolja, vinäger, lakrits och annat gott.

Under sommarsäsongen finns det dessutom glass och dricka för försäljning, som gärna får avnjutas under en rofylld stund, på någon av de många sittplatserna i trädgården.

Kontakt

Vin och Goa Grejer
andersnorrman53@hotmail.com
070-595 71 01

Besök Vin och Goa Grejer
Följ Vin och Goa Grejer på sociala medier @vinochgoagrejer.

Adress
Limhall 16
471 90, Kyrkesund

Kontakt

Tjörns Turistbyrå

Måndag–torsdag 8–19
Fredag 8–17
Lördag 11–15
Söndag 11-15

1 maj stängt

Kristi himmelsfärdsdag 18 maj – stängt

Nationaldagen 6 juni – stängt. Turistbyrån är på plats på Sillens Dag, Klädesholmen

Midsommarafton och midsommardagen 11–15

Adress

Kroksdalsvägen 1
47180 Skärhamn


Sidansvarig/Senast uppdaterad 8 december 2022

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet