Tjörn kommuns logga, till startsidan

Foto: Kajaktiv

Ut i friska luften

När dagarna blir kyliga känns luften som allra friskast. Man vill ut och röra på sig, kanske jogga eller cykla mellan höströda träd. Eller varför inte spela frisbeegolf, gymma utomhus eller paddla kajak på det krispiga hösthavet.

På hösten och vintern finns många möjligheter att fylla på sina batterier. Tjörns många gång- och cykelvägar – tillsammans med flera mindre cykelleder och vägar genom de små samhällena – skapar ett nät av omväxlande rundor att springa eller cykla på.

Som ökommun med ett starkt idrotts- och föreningsliv arrangerade Tjörn under elva år en triathlontävling, som de sista åren hade SM-status. Nu har tävlingen flyttat vidare men fortfarande lockas atleterna hit av de inspirerande vägarna för löpning och cykel, för att inte tala om alla vikar med stränder längs öns långa kust. Tjörn är perfekt för simträning i öppet vatten.

Den som hellre springer i naturen än längs vägar kan välja något av Tjörns belysta motionsspår, i Myggenäs, Rönnäng och Häggvall. Ytterligare ett motionsspår anläggs i Skärhamn.

På Tjörn finns flera utegym. De hittas vid Myggenäs motionsspår, utanför vårdcentralen i Kållekärr, på Stormvallen på Åstol, utanför Träningskliniken i Skärhamn samt hos GF Atletica i Svanvik och Rönnängs IF i Tuveslätt.

Bada kan man göra året om på Tjörn. Det gäller även aktiviteter som paddla kajak eller SUP. Tänk på att använda rätt kläder, gärna en torrdräkt, och att inte ge dig ut på havet ensam. Kundcenter i kommunhuset i Skärhamn hyr ut vintersäkrade ryggsäckar – med dubbar, broddar, räddningslina med mera – samt flytväst, även till hundar.

Klättring är en populär året runt-aktivitet. På Tjörnbro Arena anläggs en så kallad via ferrata, som är en klättringsled med fasta förankringspunkter. Det gör att upplevelsen blir säker men ändå magkittlande. Runtom på Tjörn finns också naturliga klätterklippor med olika svårighetsnivåer.

På Tjörnbro Arena finns även andra möjligheter till träning och aktiviteter, såväl till havs som på land. Den som vill prova på mountainbike kan hyra en cykel och uppleva Tjörns natur på egna utflykter eller tillsammans med andra.

På Tjörn finns många möjligheter att aktivera sig utomhus tillsammans med familjen eller vänner. I Höviksnäs ligger en bana för frisbeegolf – en kul sport där alla åldrar kan vara med. Det tar ungefär en timme att gå hela banan.

De två större ridskolorna på Tjörn erbjuder ponnyridning för barn på lov och vid andra tillfällen. Det är en bra väg in i ridsporten.

När snön har lagt sig för att stanna gäller det att passa på att njuta av den. Då kan man till exempel åka skidor i något av spåren som anläggs, vid motionsspåret i Myggenäs eller på Tjörns golfbana. För den som hellre åker pulka finns det gott om släta berghällar runtom på ön.

Om minusgraderna håller i sig händer det att det spolas isar på åkrar eller andra öppna ytor. Tjörn har en rik tradition av konståkning och ishockey, där man ogärna missar en chans till några skär på isen.

Att åka skridskor utomhus ger en alldeles särskild känsla, men vill man vara säker på att isen är slät är ishallen ett bättre val. Där erbjuds allmänhetens åkning ett par gånger i veckan.

En annan populär hallaktivitet är padel, som finns på flera platser på Tjörn.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 12 oktober 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet