Tjörn kommuns logga, till startsidan

Foto: Lars Johansson

Thérése Freid, friluftsinfluencer med Tjörn nära sitt vandrarhjärta:

Eftersom jag gärna är ute i naturen, tycker jag ju att Tjörn är som bäst utanför turistsäsongen, när jag får ha vandringslederna lite för mig själv. För Tjörn bjuder på så fantastisk natur hela året. Här finns så många naturtyper – havet förstås, men också stora ädellövskogar, sjöar, myrar, mossar, berg och ett rikt kulturlandskap. På Tjörn behöver man aldrig heller gå så långt för naturen är alltid nära.

  • En favorit är naturen runt Sundsby säteri. Att gå i bokskogen i oktober när färgerna är som starkast och sedan fortsätta upp till Solklinten och grottorna. Där finns picknickbord där man kan sitta och äta sin matsäck. För den som inte vill gå långt, utan bara uppleva naturen, finns det en tillgänglighetsanpassad promenad och ett bord bara 300 meter från parkeringen (följ Sundsbyleden).
  • Vill man ha lite vildare natur rekommenderar jag en tur till Härön och att följa den blå leden efter gården Änga och uppleva både gammalt kulturlandskap och det öppna havet.
  • På vintern går jag gärna till stenstugan vid Säby ö med varm choklad i termosen och renfällen under armen. Eller så tar jag Dyröleden och övernattar i vindskyddet. Där kan jag också göra mig en kvällsvåffla i det obemannade våffelkafét och ta ett vinterbad vid bastun.
  • På våren vill jag gärna se de första blåsipporna vid Vetteberget, Tjörns högsta berg. Där går en vandringsled hela vägen till toppen. Jag återvänder också gärna till Säbyleden och förundras över växtligheten på strandängarna. Lunchutflykten går ofta till Pilane gravfält med en kebabrulle som matsäck.
  • Jag återvänder gärna till samma plats flera gånger om året – det blir aldrig tråkigt för naturen ändras ju hela tiden. Det gäller bara att vara uppmärksam på vad man ser. En soluppgång eller solnedgång är aldrig likadan!

Och kom ihåg maten! Den smakar mycket godare utomhus och det kan vara så enkelt. Packa med en frukostkorg, lägg varmkorv i en termos eller gör några pannkaksrullar till barnen. Sedan är det bara att ge sig iväg till sitt favoritställe!

Vill du få ännu mer inspiration kan du följa Thérése på Instagram. @hemomkringvandring


Sidansvarig/Senast uppdaterad 24 januari

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet